Debat

Skal organdonation være en selvfølge?

DEBAT: Skal alle danskere automatisk tilmeldes donorregistret, fra de er 18 år? Det vil Danmarks Lungeforening gerne indføre, for de mener ikke, at den nuværende metode fungerer.
Redaktionen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Johannes Flensted-Jensen 
Bestyrelsesformand for Danmarks Lungeforening

"De fleste pårørende siger nej til, at deres afdøde familiemedlems organer må bruges til transplantation". Myte eller virkelighed? En rapport fra Dansk Center for Organdonation har dokumenteret, at når det værst tænkelige sker, og et familiemedlem må erklæres hjernedød, siger hele 77 procent af de pårørende ja, når de bliver spurgt, om den afdødes organer må bruges til transplantation.

Antallet af transplantationer stiger i Danmark 
Rapporten prikker altså hul på en udbredt myte om, at de pårørende ser bort fra afdødes eget ønske om organdonation, når de pludselig står i den ubegribeligt svære situation. I alle tilfælde, hvor den afdøde på forhånd selv havde ønsket at være organdonor, valgte familien at acceptere det.

Det er utroligt positivt, at antallet af transplantationer stiger i Danmark. Og det er der tre grunde til. Flere pårørende siger ja end før. Personalet på intensivafdelinger er i de seneste år blevet endnu bedre uddannede til at fastholde en positiv indstilling til organdonation hos de pårørende. Og samme personale er blevet endnu dygtige til at identificere mulige donorer blandt patienterne.

Hvad så med dig, har du taget stilling?

Johannes Flensted-Jensen
Bestyrelsesformand for Danmarks Lungeforening

Er det godt nok?
Vi skal selvfølgelig fortsat forsøge at skaffe organer til alle dem, som har brug for det. Men det er bare ikke nok at kommunikere det positive budskab om at melde sig som organdonor. I anledning af 20-års jubilæet for den første danske lungetransplantation i år har Danmarks Lungeforening særligt fokus på området. Og vi mener ikke, at den nuværende metode om, at hvert enkelt menneske skal give positivt tilsagn om organdonation, fungerer optimalt.

Automatisk donorregistrering af alle danskere
Vi foreslår, at der i Danmark indføres formodet samtykke, hvor alle danskere fra det 18. år bliver automatisk tilmeldt donorregistret med fuld tilladelse til udtagelse af organer i tilfælde af hjernedød. Transplantation må derfor gennemføres, blot den afdøde ikke selv, inden døden indtraf, har afvist organdonation. Det indebærer, at befolkningen som udgangspunkt er potentielle donorer fra 18-års alderen, men samtidig også, at pårørende under alle omstændigheder STADIG vil blive spurgt om tilladelse i tilfælde af en pårørendes hjernedød OG få den nødvendige hjælp til at træffe en beslutning, de ikke senere fortryder.

Lad os hjælpe den enkeltes beslutning på vej. Det er så nemt at lade være med at tage stilling, og der er også mange følelser i spil, når man skal tænke over sin egen dødelighed. Jeg forstår det godt. Men sagen er, at patienter dør på ventelisten i Danmark. Og i Danmarks Lungeforening er vi tæt på dramatikken, både når det lykkes, og når det ikke lykkes.

I de seneste år har vi derfor arbejdet tæt sammen med andre patientforeninger for at fremme en holdningsændring i Danmark. Vi tror på, at et formodet samtykke vil bidrage til at minimere tabet af donororganer. Vi tror også på, at det vil medvirke til at skabe de nødvendige rammer til at sikre, at der i fremtiden ikke er mangel på organer.

Kære læser, uanset om du er politiker, journalist eller sundhedsfaglig, er du sikkert samtidigt også bror, datter, mor eller bedstefar. Hvad så med dig, har du taget stilling?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00