Debat

Speciallæge: Sundhedsvæsenets overudredning sygeliggør raske patienter i enormt omfang

Jo mere vi effektiviserer i sundhedsvæsenet, jo flere patienter kommer der. Mange af patienterne er egentlig raske, men gennem omfattende udredninger er sundhedsvæsenet med til at sygeliggøre dem. Vi er nødt til at anerkende, at sundhedssektoren ikke kan være løsningen på alle samfundets problemer, skriver Mads Damkjær.

Vi har skabt et system, der staffer ved manglende udredning, men som lukker øjnene for overudredning og sygeliggørelse af raske, skriver Mads Damkjær.
Vi har skabt et system, der staffer ved manglende udredning, men som lukker øjnene for overudredning og sygeliggørelse af raske, skriver Mads Damkjær.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kræftskandalen i Region Midtjylland har igen sat ressourceknaphed i et trængt sundhedsvæsen på dagsordenen i den offentlige debat. Endnu engang må politikerne på banen og bevilge et eller andet milliardbeløb som akut løft til det sundhedsvæsen, der angiveligt konstant kører på randen af kollaps. Udgifterne til sundhedsvæsenet er aktuelt cirka en tredjedel af det offentlige forbrug og har over de seneste år været jævnt stigende; alene fra 2019 – 2021 steg det med 36 milliarder kroner.

Det danske sundhedsvæsen er opbygget med den praktiserende læge i en helt central rolle. Skåret helt ind til benet, så ser de praktiserende læger en masse ikke særligt syge mennesker, og skal blandt disse finde den lille gruppe af meget syge som skal sendes til omfattende udredning på hospitalet. Ressourceforbruget per patient er derfor småt i almen praksis og massivt på hospitalet.

Vi har skabt et system, som kun straffer ved manglende udredning/undersøgelser, men som samtidig totalt lukker øjnene for overudredning og ressourceforbrug

Mads Damkjær
Speciallæge i pædiatri og forskningslektor ved Syddansk Universitet

Det er bestemt ikke en nem, eller for den sags skyld populær opgave, de alment praktiserende læger har med sorteringen. Der er en jævnt stigende forventning om henvisninger til scanninger eller udredninger - og patienterne bliver utilfredse, når de ikke får det, de forventer. Så kan de klage til Styrelsen for Patientklager (STPK), og her vurdere man helt konsekvent sager ud fra, om involverede læger burde have henvist/foretaget mere udredning.

Vi har altså skabt et system, som kun straffer ved manglende udredning/undersøgelser, men som samtidig totalt lukker øjnene for overudredning og ressourceforbrug. Det har medført en massiv stigning i antallet af henvisninger fra praksis til sygehusene.

Mere effektivisering giver flere patienter
Så kunne man jo tænke, at ovenstående ikke er et problem, fordi borgerne kun henvender sig med relevante klager. Udfordringen med den tilgang er, at efterspørgslen godt kan stige med øget udbud. Et eksempel på det er den lettilgængelige e-mailkommunikation til praktiserende læger. Det er super nemt, men resulterer også i en malstrøm af mails med spørgsmål som, ”må jeg give mine akvariefisk antibiotika?”.

Det er en ressourcekrævende efterspørgsel, der uforvarende blev skabt af en ny teknologi, hvor man blindt antog, at folk kun ville bruge den til noget væsentligt. I vores akutmodtagelse ser vi 90 procent af de akutte patienter indenfor ti minutter. Det er et flot måltal, som alle er stolte af. Men den lethed og hurtighed, folk bliver set med, gør dem nok også langt mere tilbøjelige til at komme.

Vi er flere, der laver mere, men den ekstra gruppe patienter, vi ser, er så raske, at det reelt kan være svært at finde ud af, hvorfor de kommer

Mads Damkjær
Speciallæge i pædiatri og forskningslektor ved Syddansk Universitet

Jo mere vi har effektiviseret (og øget bemandingen) af vores akutmodtagelse, jo flere patienter kommer der. Vi er flere, der laver mere, men den ekstra gruppe patienter, vi ser, er så raske, at det reelt kan være svært at finde ud af, hvorfor de kommer. Måske er det også derfor, at antallet af akutte patienter på sygehusene styrtdykker i weekender og ferier? Vores behov for akut lægehjælp falder i påfaldende grad, når vi har fri.

Hvilke problemer skal løses?
Den anden store udfordring for sundsvæsenet er forventningerne til, hvilke problemer der skal løses. Et fint eksempel på dette er børn og unges mistrivsel. Kravet i medierne er, at der skal tilføres flere ressourcer til børne- og ungdomspsykiatrien - men måske burde vi i virkeligheden forholde os til, at mistrivsel ikke er psykisk sygdom.

Mistrivsel skal håndteres der, hvor man lever sit liv (i hjemmet, skolen, sportsforeningen og så videre), ikke på en hospitalsstue. Fedme er et andet væsentligt samfundsproblem, og der er blevet oprettet et hav af tilbud til behandling af svær overvægt. Dette på trods af massiv videnskabelig evidens for, at tiltagene ikke virker.

Læs også

Hvornår blev det til en opgave for velfærdssamfundet at oprette behandlingstilbud, der tilbyder en behandling uden effekt? Forebyggende helbredstjek, børneundersøgelser, sundhedsplejersker på hjemmebesøg, jordemødre, der kører ud og vurderer arbejdspladser for gravide og så videre. Listen er lang, meget lang.

Vi må satse på at styrke fællesskabets og individets evne til selv at håndtere livets udfordringer, i stedet for at forsøge at medicinere dem væk

Mads Damkjær
Speciallæge i pædiatri og forskningslektor ved Syddansk Universitet

Enorm sygeliggørelse af raske
Bagsiden af alle disse tiltag er ikke blot ressourceforbrug, men også en enorm sygeliggørelse af raske. Prisen for alle undersøgelserne er, at man finder alt muligt, der skal behandles. Teknologien bliver forfinet, og behandlingsgrænserne sænket, så pludselig går vi alle til kontrol for en eller flere sygdomme.

Ingen har behandlet dette problem bedre end forfatterne bag bogen ”Snart er vi alle sammen patienter”. Med grundig udredning er det kun fire procent af befolkningen, der ikke har risikofaktorer for hjertekarsygdom, og hver femte kræftdiagnose er en overdiagnose - blot for at nævne et par få pointer. Er det et velfærdssamfund? I min optik nærmere et sygelighedssamfund.

Så hvordan tager vi hånd om disse udfordringer i vores sundhedsvæsen? Først og fremmest er vi nødt til at anerkende, at sundhedssektoren ikke kan, eller i det mindste ikke bør, være løsningen på alle samfundets problemer. Vi må satse på at styrke fællesskabets og individets evne til selv at håndtere livets udfordringer, i stedet for at forsøge at medicinere dem væk.

Desuden er vi nødt til at tale om, hvordan vi begrænser forbruget af sundhedsydelser i befolkningen. Derefter skal vi prioritere ressourcerne til de syge, ikke blot for deres skyld - men faktisk også for vores egen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00