Debat

Tandlægeformand: Nej, uligheden kan ikke løses med flere tandplejere

KOMMENTAR: Det er problematisk og uforståeligt, at formanden for Danske Tandplejere giver det indtryk, at tandplejere kan løse tandlægers opgaver. Det kan de ikke, skriver Hanne Jacobsen.

At ansætte flere tandplejere kan ikke løse problemet med tandlægemanglen, skriver Hanne Jacobsen i en kommentar til Danske Tandplejeres formand. 
At ansætte flere tandplejere kan ikke løse problemet med tandlægemanglen, skriver Hanne Jacobsen i en kommentar til Danske Tandplejeres formand. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Jacobsen
Formand, Ansatte Tandlægers Organisation

Kære Elisabeth Gregersen,

I Ansatte Tandlægers Organisation har vi forståelse for, at du som formand for en fagforening for tandplejere har behov for at gøre opmærksom på de kompetencer, som tandplejere har.

Det er derimod mindre forståeligt og mindre acceptabelt, at du efterlader et indtryk af, at tandplejeres og tandlægers kompetencer er ligestillede, og at de opgaver, som kun tandlæger kan løse, vil kunne løses af et øget antal tandplejere. 

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det kan de på ingen måder.

Skal henvise til tandlægeundersøgelse
I lovgivningen beskrives tandplejernes selvstændige virksomhedsområde og begrænsningerne heri. En tandplejer kan med sin autorisation selvstændigt foretage:

  • Patientundersøgelse
  • Fjernelse af hårde tandbelægninger og rodafglatning
  • Pudsning og polering af tandrestaureringer, herunder fjernelse af fyldningsoverskud
  • Anlæggelse af infiltrationsanalgesi (lokalbedøvelse)
  • Instrumentel fjernelse af bløde tandbelægninger samt afpudsning af tænderne
  • Indsætning og aftagning af tandreguleringsapparatur

Vi vil meget gerne finde løsninger på disse problemstillinger, så alle borgere i Danmark kan få regelmæssig sundhedsfremmende og forebyggende tandpleje livet igennem, men det er en heltvanden diskussion end den konstaterede mangel på tandlæger.

Hanne Jacobsen
Formand, Ansatte Tandlægers Organisation

Ovenstående virksomhedsområde er begrænset i en lang række tilfælde, der er angivet i regelsættet om tandplejernes virksomhedsområde.

I virkelighedens verden betyder det, at hvis en tandplejer ved sin patientundersøgelse konstaterer forandringer af tænder, tandkød, mundslimhinde, kæber og bidfunktion, skal tandplejeren henvise patienten til undersøgelse og behandling ved en tandlæge.

Spiller vigtig rolle
Undtaget for dette er alene forebyggelse af begyndende huller i tænderne, der med den nuværende viden kan behandles forebyggende ved tandbørsteinstruktion og fluoridpensling samt betændelsestilstande i tandkød (gingivitis og parodontitis), der med den nuværende viden kan behandles forebyggende ved tandrensning og mundhygiejneinstruktion.

Sagt på en anden måde betyder det, at tandplejerne spiller en væsentlig rolle i den sundhedsfremmende og forebyggende indsats og dermed udgør en del af tandplejeteamet sammen med tandlæger og klinikassistenter.

Tandplejerne kan dog langt fra diagnosticere alle behandlingskrævende lidelser og må derfor henvise mange borgere til undersøgelse ved tandlæge.

Ligesom tandplejere skal henvise borgere til tandlæge for at få udført behandling af huller i tænderne (caries), der kræver fyldninger, tandudtrækning, rodbehandlinger herunder rodamputationer, kroner, broer, implantater, tandproteser (hel eller del proteser), medikamentel behandling af betændelsestilstande, kirurgiske behandlinger på tænder og tandkød, tandregulering og mange andre behandlinger, der er forbeholdt tandlægearbejde.

Virkeligheden er en anden
Forudsætningerne for, at dit ønske, at tandplejerne kan understøtte tandsundheden hos borgerne, kan gå i opfyldelse, er, at hele den danske befolkning går regelmæssigt til tandpleje og mestrer at opretholde en god mundhygiejne og tandsundhed gennem hele livet.

Sådan er virkeligheden bare ikke. Det er under 60 procent af den danske voksenbefolkning, der går regelmæssigt til tandpleje. De resterende godt 40 procent kommer til tandlæge, når akutte smertetilstande eller andre akutte problemer opstår.

Læs også

I ATO har vi stillet en række forslag til minimering af uligheden i tandsundhed. Vi vil meget gerne finde løsninger på disse problemstillinger, så alle borgere i Danmark kan få regelmæssig sundhedsfremmende og forebyggende tandpleje livet igennem, men det er en helt anden diskussion end den konstaterede mangel på tandlæger.

Tandlægernes forbeholdte opgaver fylder fortsat rigtig meget i opretholdelse af tand- og mundsundhed for borgerne i Danmark og vil gøre det i rigtig mange år fremover, og vi mangler tandlæger og specialtandlæger til at løse dem.

Derfor er det uforståeligt, at du problematiserer dette i stedet for at samarbejde om at finde løsninger, der kan skabe mere lighed i tandsundhed og mulighed for på lang sigt at sikre alle borgerne i Danmark et sundhedsfremmende, forebyggende og om nødvendigt behandlende tandplejetilbud, der sikrer sunde tænder for alle.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00