Troels Lund om regionernes fremtid: Det er ikke nogen hemmelighed, at de tre regeringspartier har lidt forskellige holdninger til det

Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre er ikke blevet enige om regionernes fremtid. Det stod klart, da Folketingets partiledere diskutterede sundhed til Kommunalpolitisk Topmøde. Se hele sundhedsdebatten øverst i artiklen eller statsminister Mette Frederiksens (S) hilsen fra regeringen nederst i artiklen.

Sabine Dybdahl ChristoffersenOle Nikolaj Møbjerg Toft

Sundhedsområdet blev indgående diskuteret, da Folketingets partiledere torsdag debatterede velfærdssamfundets udfordringer hos KL's topmøde i Aalborg.  

Debatten kom blandt andet til at handle om behovet for prioritering, rekrutterings-krisen blandt sundhedsansatte, og om regionerne skal være en del af fremtidens sundhedsvæsen.

Forsvarsminister Troels Lund Poulsen var Venstres stemme i debatten. Og han gjorde det klart, at SVM-regeringen internt langt fra er nået til enighed om regionsspørgsmålet. Han blev af debattens ordstyrer netop spurgt til fremtiden for regionerne.

Inden Troels Lund Poulsen nåede at åbne munden, skød Moderaternes formand, Lars Løkke Rasmussen, først med et - muligvis spøgefuldt - modspørgsmål:  

”Hvilke regioner?” spurgte Lars Løkke, som gik til valg på at nedlægge regionerne, mens Venstre og Socialdemokratiet gik til valg på beholde dem.

Afbrydelsen fik et smil frem på Troels Lund Poulsens læber.

”Det er ikke nogen hemmelighed, at de tre regeringspartier har lidt forskellige holdninger til det. Men vi har jo prøvet ikke at tage en kæmpe diskussion - region kontra nogen anden struktur - og så bruge al tiden på det."

"Nu prøver vi at lave et kommissorium, så vi kan se det i en sammenhæng. Vi har åbent i regeringen sagt, at vi nu må se fordomsfrit på det her. Det kan føre mange steder hen,” lød det fra Troels Lund Poulsen. 

I regeringsgrundlaget har partierne aftalt at nedsætte en strukturkommission, der skal komme med forskellige forslag til en ny styrring af sundhedsvæsenet.

LA: Prioritering kan få opbakningen til velfærdssamfundet til at smuldre 

SF’s formand Pia Olsen Dyhr understregede, at der er behov for øget prioritering i sundhedsvæsenet i fremtiden.

Liberal Alliances formand, Alex Vanopslagh (LA) frygter dog, at bortprioritering af sundhedsydelser, som man kan få i andre lande, vil ødelægge danskernes opbakning til det primært skattefinansierede velfærdssamfund.

Derfor er det ifølge ham helt afgørende, at sundhedsvæsenet får lavere udgifter til administration og generelt bliver mere produktivt.

”Hvis vi ender med, at man siger, at der godt nok findes behandlinger, men dem har vi ikke råd til i Danmark, selv om vi hele tiden siger, at vi er verdens bedste velfærdssamfund, så tror jeg tilliden til velfærdssamfundet smuldrer,” sagde Alex Vanopslagh.

Statsministerens talte 

Mette Frederiksen (S) slog fast i hendes hilsen til forsamlingen, at kommunerne generelt skal have større handlefrihed til at løse velfærdsomgaverne med særlige lokale løsninger.

Men hun understregede, at der på sundhedsområdet ville komme nationale krav til at sikre en ensartet kvalitet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00