Uklare regler for kosttilskud

Fødevarestyrelsen har intet overblik over, hvor mange kosttilskudsprodukter, der reelt vil blive fjernet fra hylderne som konsekvens af nye regler på markedet. Branchen har svært ved at gennemskue reglerne og frygter et drastisk fald i antallet af kosttilskud på markedet, viser høringssvar.
Cecilie Bech
Myndighederne ved ikke, hvor mange pakker med kosttilskud, der vil forsvinde fra butikkerne, når nye regler inden længe træder i kraft.

Selv Fødevarestyrelsen - der står bag den nye vejledning - har ingen anelse:

"Vi har faktisk ikke mulighed for at vurdere, hvor mange produkter, der er tale om. Og det skyldes blandt andet, at kosttilskudsområdet er relativt svært at kontrollere. En del af udbuddet foregår ved alternative kanaler, eksempelvis er der distribution via internettet og homeparties," siger Paolo Drostby, souschef i Fødevarestyrelsen til Altinget.

Det manglende overblik over det brogede marked for kosttilskud er netop en af grundene til, at myndighederne en gang for alle vil rydde op på hylderne på landets apoteker, supermarkeder og helsekostforretninger.

Dokumentation
Udkastet til vejledning om kosttilskud var i høring frem til 1. oktober 2004 og Fødevarestyrelsen vurderer i øjeblikket de mange svar. Altinget bringer her et kort uddrag af svarene.
Læs dem her

Høringsvar:

  • Gigtforeningen: Gigtforeningen finder det meget postitivt, at vejledningen lægger op til øget kontrol af kosttilskud med henblik på at skabe et skarpere skel mellem kosttilskud og lægemidler (herunder naturlægemidler). Gigtforeningen finder, at et skarpere adskillelse mellem mad og medicin viil skabe mere klarhed på området. Således kan det være et led i at skabe et mere sikkert og overskueligt marked for brugere af kosttilskud.

  • Lægemiddelstyrelsen: Overordnet set forstår Lægemiddelstyrelsen vejledningen således, at Fødevaremyndighederne vil skærpe opmærksomheden overfor produkter, der af "bekvemmelighed" markedsføres som kosttilskud, uanset at de i realiteten har lægemiddelformål. Vi kan tilslutte os en sådan skærpet kurs.

    Det er samtidig vores opfattelse, at vejledningen flere steder antyder, at fødevaremyndighederne - når der tages stilling til om produktet kan markedsføres som kosttilskud - samtidig tager stilling til om et produkt skal klassificeres som et lægemiddel. Lægemiddelstyrelsen skal i den sammenhæng henlede opmærksomheden på, at kompetencen til at klassificere produkter som lægemidler ligger hos Lægemiddelstyrelsen. Vi savner i vejledningen, at Fødevaredirektoratet forholder sig til den positive afgrænsning af kosttilskud i forhold til definitionen af kosttilskud og ikke udelukkende lader den negative afgrænsning i forhold til lægemidler være afgørende.

    Det er ikke ud fra vejledningen muligt for Lægemiddelstyrelsen at konstatere, hvad Fødevaredirektoratet agter at gøre i en situation, hvor en vare der ikke efter Lægemiddelstyrelsens vurdering er omfattet af lægemiddeldefinitionen, ønskes forhandlet som kosttilskud - vil fødevaremyndighederne være nødt til at acceptere, at denne vare sælges som kosttilskud uanset, at varen ikke er omfattet af definitionen på et kosttilskud?

  • Danmarks Apotekerforening: Apotekerforeningen støtter, at myndighederne nu vil sikre, at producenter skal foretage en konkret vurdering af, om et givent produkt kan markedsføres siom et kosttilskud med en fysiologisk virkning, eller om det reelt kun har lægemiddelvirkning og dermed ikke kan markedsføres som kosttilskud. Det er Apoterforeningens opfattelse, at det vil føre til en tiltrængt oprydning blandt kosttilskuddene og dermed øge sikkerheden for forbrugerne især for kosttilskud baseret på droger.

  • Vitaltådet: Overordnet må Vitalrådet tage helt afstand fra den udsendte vejledning, som bør laves om fra grunden.

    Det er meget vanskeligt at genkende rapporten fra vort arbejde i Arbejdsgruppen vedrørende kosttilsskud. Det er også vanskeligt i den udsendte vejledning at genkende såvel tekst som ånd i den danske bekendtgørelse af 21/7-03 og EU direktivet til grund for denne (2002/46/EF). Side for side er vejledningen i uoverensstemmelse med disse, og flere steder stærkt politiserende.
    Det er relativt let at få det indtryk, at Fødevaredirektoratet ganske enkelt ønsker begrebet "kosttilskud" afskaffet i Danmark. Vejledningens nuværende formulering giver særdeles elastiske tolkningsmuligheder og dermed risiko for vilkårlighed i vurderingen fra produkt til produkt.


  • Altinget logoSundhed
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget sundhed kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00