Flertal vil have flyselskaber med i rejsegarantifond

FLYREJSER: Strandede rejsende i udlandet og forbrugere, der har mistet deres rejser pga. Sterlings konkurs, får politikere til at foreslå, at flyselskaberne skal være med i rejsegarantifonden.
Foto: Colourbox
Torbjørn Næs Bertelsen
Fakta

Rejsegarantifondens vejledning ved konkurs:

Hvad sker der med de kunder, der er ude at rejse?

Fonden yder bistand til de kunder, der måtte befinde sig på destinationerne, når rejsearrangøren går konkurs. Fonden sørger for indkvartering og hjemtransport, hvis konkursen medfører, at kunderne ikke længere er sikret overnatningsmuligheder og hjemtransport.

Hvilke rejser erstatter fonden?

Fonden erstatter kun rejsearrangementer. Definition af et rejsearrangement findes i lovens § 2 stk. 1. Et rejsearrangement består typisk af transport samt indkvartering, dvs. fx fly og hotel/lejlighed eller bus og hotel/lejlighed.

En flybillet alene er ikke omfattet af fondens dækning, ligesom hotel/leje af feriebolig alene heller ikke er omfattet.


Kilde: www.rejsegarantifonden.dk

Socialdemokraterne og SF er klar til at sikre, at flyselskaberne kommer med i rejsegarantifonden. Det sker, efter at flyselskabet Sterling i dag har begæret konkurs, hvilket betyder, at kunder, der har købt en rejse hos Sterling, har købt en værdiløs rejse og ikke kommer på den rejse, de har købt.

Da flyselskabet ikke er en del af rejsegarantifonden, får forbrugerne ikke deres penge igen, og de forbrugere, der allerede er ude på deres rejse, står med håret i postkassen, da deres returrejse ikke er noget værd.

Trafikordfører i SF Pia Olsen Dyhr mener ikke, det kan forventes, at forbrugerne tjekker aktiekurser, inden de køber en flyrejse.

"Når flyselskaberne ikke er omfattet af rejsegarantifonden, ej heller har ønsket at deltage i rejseankenævnet, har forbrugere reelt ingen garanti for, at den flyrejse, de har købt, er noget værd. Forbrugeren er altså på herrens mark. Det er uacceptabelt og et stort problem, som jeg forventer, den nye erhvervsminister tager alvorligt," siger Pia Olsen Dyhr.

Rejsegaranti skal ikke kun dække pakkerejser
Socialdemokraternes forbrugerordfører, Benny Engelbrecht, mener, tiden er inde til at udvide rejsegarantifondens dækning, og vil fremsætte et beslutningsforslag, der skal sikre dækning for de kunder, der ikke kun køber pakkerejser.

"Når man køber pakkerejser, er man sikret, hvis rejseselskabet går konkurs, men det er man ikke, hvis man køber rejse og hotel hver for sig - og det gør flere og flere danskere. Vi har flere gange set, at kunder stod med håret i postkassen. De har handlet med et rejsebureau netop for at have sikkerhed, og det må vi sikre, at de kan få fremover," siger Benny Engelbrecht.

Dansk Folkepartis forbrugerordfører, René Christensen, er klar til at støtte S' forslag.

"Tiden er simpelthen løbet fra den nuværende lovgivning. I dag køber de fleste rejser og hotel separat, mens dækningen kun dækker pakkerejser, det må vi have lavet om, så lovgivningen svarer til virkeligheden. Sterlings konkurs udstiller situationens alvor og gør kun kravet om handling mere presserende," siger René Christensen.

Altinget logoTransport
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget transport kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00