Debat

Forsker: Havnetunnel blænder for fornuften

DEBAT: Regeringen og flertallet på Københavns Rådhus ønsker en havnetunnel, der kan lede trafikken øst om København. Men projektet er en dårlig og alt for dyr investering, skriver Per Homann Jespersen, trafikforsker ved RUC.

Havnetunnelen uden om København er en både dyr og dårlig ide, skriver Per Homann Jespersen, trafikforsker ved RUC. 
Havnetunnelen uden om København er en både dyr og dårlig ide, skriver Per Homann Jespersen, trafikforsker ved RUC. Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Per Homann Jespersen
Trafikforsker, RUC

Det burde være oplagt for politikerne i København at opgive projektet, men man tør tilsyneladende ikke tage opgøret med de magtfulde lobbygrupper.

Per Homann Jespersen
Trafikforsker ved RUC

En østlig omfartsvej ved København i form af en havnetunnel fra Nordhavn til Nordamager og en boret tunnel under det centrale Amager og hen til Amagermotorvejen har mange tilhængere, blandt andet regeringen og flertallet på Københavns Rådhus.

Fakta
En ny, blå regering varsler nye tider på transportområdet. 

Transportdebatten benytter anledningen og spørger et nyt hold af debattører: Hvad kommer en ny, blå regering til at betyde for transportområdet de næste fire år? Hvad er godt, og hvad er skidt i regeringsgrundlaget? Og har Venstre udeladt noget, der burde have været taget med?

Du kan også deltage i debatten. Send dit indlæg til [email protected]

Der er også en umiddelbar trafikal fornuft i det. Den eneste rigtige ringvej i byen er O2, som passerer ind over Kgs. Nytorv og dermed leder de store trafikmængder ind i byen i stedet for uden om byen. Hvis bare vi kunne lægge vejen ud i vandet, så var der basis for en trafiksanering, der ville komme både bilisterne og brugerne af Indre By til gode.

Dårligt og dyrt projekt
Efter adskillige rapporter – senest Transportministeriets strategiske undersøgelse – må man imidlertid konstatere, at projektet ikke lader sig gøre i praksis.

  • Trafikalt vil det lette belastningen i Indre By og Christianshavn, men til gengæld skabe overbelastning af trafiksystemet nord ud af byen og have nogle uhensigtsmæssige trafikale effekter på Amager
  • Økonomisk er det et meget dyrt projekt, som selv efter brugerbetaling og bidrag fra grundejerne på Refshaleøen koster mindst syv milliarder kroner.
  • Brugerbetalingen gør, at mange bilister vil vælge ikke at bruge en Havnetunnel, især uden for myldretiden. Dermed får man en kombination af dårlig økonomi i forbindelsen og en betydelig mindre trafikal effekt inde i byen
  • Samfundsøkonomien halter. Man har brugt det trick at dele projektet op i to faser. Samfundsøkonomien i tunnelen fra Nordhavn til Nordamager ser umiddelbart fornuftig ud. Samfundsøkonomien for det samlede projekt er lige netop positiv. Derved kan man regne ud, at fase II, tunnelen under Amager, kommer negativt ud. Så en troende økonom må sige, at vi skal bygge fase I og ikke fase II. Det giver ikke nogen trafikal mening
  • Nedkørslen til tunnelen på Nordamager, opkørslen til motorvejssystemet på Vestamager og de øgede trafikmængder på Amager Strandvej vil berøre vigtige rekreative områder i København.
Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det burde være oplagt for politikerne i København at opgive projektet, men man tør tilsyneladende ikke tage opgøret med de magtfulde lobbygrupper.

Nedlæg i stedet østlige del af 02
Hvis man turde dette, ville det være muligt at komme i gang med en fornuftig sanering af Københavns trafik, ud fra en erkendelse af at der er for mange biler, der bruger byen til gennemkørsel. En trafiksanering, der tager udgangspunkt i

  • at det skal være muligt at køre i bil til alle adresser i København
  • at trafik mellem bydelene i vid udstrækning skal bruge den vestlige del af O2
  • at den østlige del af O2 nedlægges som ringvej og fredeliggøres.

Det kan sagtens lade sig gøre uden at ændre biltilgængeligheden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Homann Jespersen

Lektor emeritus, Institut for Miljø, Samfund og Rumlig Forandring, RUC
civilingeniør (kemi) (DTU 1979)

0:000:00