Snyd med firmabiler koster staten 175 mio. kr.

FIRMABILER: Staten ville få 175 mio. kr. mere i kassen hvert år, hvis alle med en firmabil blev beskattet efter reglerne.
Niels Th. Dahl

Der er masser af ekstra penge at hente for skattevæsenet i beskatningen af firmabiler.

Hvis SKAT havde alle oplysninger om, hvem der benytter sig af en firmabil og derfor skal beskattes af værdien af den, ville der komme ikke mindre end 175 mio. kr. ekstra i kassen hvert år. Det fremgår af et svar, skatteminister Troels Lund Poulsen (V) har sendt til Folketingets skatteudvalg.

To timer gav op mod 15 mio. kr.
En razzia i Nordsjælland i februar afslørede således på bare to timer snyd for fire millioner kroner med særligt dyre luksusbiler, der var indregistreret som firmabiler, men som brugeren ikke betalte skat af. Opfølgende undersøgelser afslørede, at der også var problemer med flere af de øvrige biler i virksomhederne samt manglende beskatning af fri bolig, så der i alt var manglende beskatning for 15 mio. kr.

SKAT anslår altså, at der over hele landet ville kunne kradses mere end 40 gange så meget ind, hvis alle firmabiler blev gået efter i sømmene.

Det er jo nærmest en mindre skandale, hvis det skal ses som en indrømmelse af, at man i årevis har ventet på et system i stedet for at bruge de nemme redskaber.

Jesper Petersen (SF)
Skatteordfører

Det får nu SF's skatteordfører Jesper Petersen til at kræve en opstramning af SKATs procedurer:

"Jeg synes, det er ret besynderligt, at SKAT må stille sig op og standse biler for at kontrollere, om der er betalt skat af fri bil, i stedet for at lave en ordentlig ligning af de virksomheder, det handler om. SKAT burde gå noget mere systematisk til værks end bare at stille sig op og hive tilfældige biler til side i Rungsted," siger Jesper Petersen.

Først systematisk kontrol til sommer
Skattevæsenet har indtil nu aldrig lavet en decideret systematisk kontrol af firmabiler i Danmark. Kontrollen er i stedet sket som regionale eller landsdækkende indsatser som den i Nordsjælland i februar. Men fra sommeren 2010 vil SKAT få mulighed for at samkøre oplysninger fra det Centrale Motorregister med, om folk har selvangivet værdien af en firmabil til skattevæsenet. Dermed forbedres mulighederne for at snuppe svindlerne væsentligt.

Forbedringen kommer imidlertid alt for sent, mener Jesper Petersen:

"For mig at se er der ingen grund til at vente til sommer med at lave en ordentlig kontrol af det her. Det er jo nærmest en mindre skandale, hvis det skal ses som en indrømmelse af, at man i årevis har ventet på et system i stedet for at bruge de nemme redskaber," siger han og giver bl.a. personalereduktionen i SKAT efter centraliseringen for få år siden skylden for, at det ikke er sket tidligere.

K undrer sig
Den konservative skatteordfører Mike Legarth undrer sig også over, at den bredere kontrol først kommer nu:

"Jeg er noget forundret over, at man ikke har gjort det før. Set i bakspejlet burde man have oprettet og investeret i en samkøring for lang tid siden. Men nu kan jeg i hvert fald konstatere, at der kommer sådan et system til rådighed til sommer," siger Mike Legarth.

Han advarer dog mod at udvide SKATs kontrol generelt, så skattevæsenet får adgang til unødvendige og personlige oplysninger:

"Der er jo mange ting, som SKAT gerne vil have et register for. F.eks. kunne man jo give dem adgang til oplysninger om, hvad folks mobiltelefoner bliver brugt til, efter at vi har fået multimedieskatten. Men der er det, jeg advarer mod, at vi bliver et angiver- og overvågningssamfund. For der vil det jo i langt de fleste tilfælde være helt almindelige private telefoner," siger han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Petersen

Udenrigs- og udviklingsordfører (S), formand for Folketingets Skatteudvalg, fhv. minister
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

Mike Legarth

Stifter, ejer og administrerende direktør i Connection Finans
diplomuddannelse i bestyrelsesarbejde, (INSEAD 2011), diplomuddannelse i ledelse, strategi og innovation (INSEAD 2010), politiassistent (København 1988), sergent (Livgarden 1982), delingsfører UN-Cypern (1981)

0:000:00