Debat

Forening: Vi har måske en historisk aftale på vej om STU

Det er helt uholdbart, at STU er den eneste ungdomsuddannelse, hvor eleverne ikke har frihed til at vælge deres uddannelse. Men efter en del ventetid ser det nu ud til, at der er afgørende forandringer forude, skriver Esben Kullberg.

STU-alliancen foreslår, at der etableres en portal, som giver de unge og deres forældre overblik over og indholdsbeskriver de uddannelsestilbud, der er tilgængelige, skriver&nbsp;Esben Kullberg.<br>
STU-alliancen foreslår, at der etableres en portal, som giver de unge og deres forældre overblik over og indholdsbeskriver de uddannelsestilbud, der er tilgængelige, skriver Esben Kullberg.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Esben Kullberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Gennem flere år er de massive udfordringer ved den Særligt Tilrettelagte Ungdomsuddannelse, STU, blevet beskrevet og dokumenteret.

Efter en del ventetid ser det nu ud til, at der er afgørende forandringer forude, når børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz Theil (S) mødes med partiernes ordførere 9. december for at forhandle en revision af uddannelsen.

I STU-alliancen har vi med glæde konstateret, at et bredt flertal i Folketinget har kigget på vores forslag og fundet dem brugbare som udgangspunkt for de kommende forhandlinger. Derudover har ministeren selv tydeliggjort, at de unges frie valg til uddannelse skal have en central placering, når politikerne mødes.

Frit valg er nøglen

Alle, der beskæftiger sig med uddannelse, ved, hvad unges indflydelse på valget af deres uddannelse betyder for udbytte, motivation og fastholdelse. Sådan er det også for unge på STU.

På de unges vegne kan vi kun krydse fingre for, at vi står over for en historisk aftale, der giver de unge de muligheder og rettigheder, de burde have haft fra begyndelsen.

Esben Kullberg
Direktør, Ligeværd

Derfor er det selvsagt også helt uholdbart, at STU er den eneste ungdomsuddannelse, hvor eleverne ikke har frihed til at vælge deres uddannelse. På STU-området, er det hverdag, at unges ønsker tilsidesættes af en kommunal myndighed, der beslutter hen over hovedet og på tværs af den unges ønsker.

Og mange steder er der en udtalt tendens til, at kommunerne vælger egne tilbud, eller man gør det, som det efterhånden er udbredt på Sjælland, at man sender uddannelsen i udbud, hvorefter kommunerne kan vælge et fåtal af uddannelsesstederne til og en lang række fra. Også på den måde har man indskrænket de unges valgmuligheder.

Et frit uddannelsesvalg er helt afgørende. Men ingen kan vælge ud i det blå. Derfor er det en kæmpe udfordring, at ingen ved, hvad der findes af STU-tilbud. En helt central del af frit valg er derfor, at der skabes overblik og gennemsigtighed i og over udbuddet af uddannelser.

STU-alliancen foreslår derfor, at der etableres en portal, som giver de unge og deres forældre overblik over og indholdsbeskriver de uddannelsestilbud, der er tilgængelige.

Større fokus på kvalitet

Vi har peget på, at kvaliteten i de mange STU-tilbud kan være meget forskellig og ugennemskuelig for den unge. Derfor er det afgørende, at der iværksættes et kvalitetsudviklingsarbejde, som sikrer en høj kvalitet uden at kompromittere mangfoldigheden.

Og endelig mener vi, at det er nødvendigt med et dialogisk uddannelsestilsyn, som både kan være med til at udvikle og fastholde kvaliteten i uddannelserne.

Emnerne og banen er kridtet op, og vi har med stor glæde konstateret, at den politiske vilje ser ud til at være til stede. Og hvis det yderligere kan motivere og inspirere de politiske forhandlinger, så viser vores kommunikation med vores forskellige medlemsbaglande, at forhåbningerne er store.

På de unges vegne kan vi kun krydse fingre for, at vi står over for en historisk aftale, der giver de unge de muligheder og rettigheder, de burde have haft fra begyndelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Rosenkrantz-Theil

Social- og boligminister, MF (S)
ba.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00