Debat

HK: Her er vores løsning på flere praktikpladser

DEBAT: Tusindvis af unge mangler fortsat praktikplads for at gøre deres uddannelse færdig. HK's forbundsformand, Kim Simonsen, foreslår, at der tages 150 millioner kroner fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag og opretter en praktikpladspulje. 

Forbundsformand for HK, Kim Simonsen, foreslår en praktikpladspulje på 150 millioner kroner til at løse problemet med for få praktikpladser. 
Forbundsformand for HK, Kim Simonsen, foreslår en praktikpladspulje på 150 millioner kroner til at løse problemet med for få praktikpladser. Foto: HK
Sara Ridder
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Simonsen
Forbundsformand, HK

Danmark kommer til at mangle kvalificeret arbejdskraft. Helt præcist vil vi ifølge Arbejderbevægelsens Erhvervsråd mangle 70.000 faglærte om mindre end tyve år – med mindre flere får en faglig uddannelse.

Derfor er det ikke underligt, at dét er emnet for de trepartsforhandlinger, der foregår lige nu. Og først for står problemet med de tusindvis af unge, der mangler en praktikplads og derfor ikke kan gøre deres uddannelse færdig.

Fakta
Bland dig i debatten!
Skriv til [email protected]

Uddannelsesgaranti virker ikke
Problemet er forgæves søgt løst gentagne gange de seneste mange, mange år, og hvis vi denne gang skal finde en løsning, må vi tænke nyt og ikke gøre, som vi plejer.

Med en pulje på 150 millioner vil parterne kunne arbejde målrettet med den enkelte branches praktikpladsudfordringer.

Kim Simonsen
Forbundsformand, HK

For det er så nemt bare at oprette ekstra praktikpladser på en skole og kalde det uddannelsesgaranti – men det virker ikke. Det er også nemt at udløse en bonus, hver gang en virksomhed skriver under på en lærlinge- eller elevaftale. Men det virker heller ikke. Det hele er prøvet før. Og flere penge er ikke løsningen.

Vi kan planlægge os ud af problemet 
Løsningen er at give arbejdsmarkedets parter mulighed for at finde indsatser, der passer til netop deres områder. Vi ved, hvilke elever og lærlinge der mangler, og vi ved, hvor de mangler.

Det nytter jo ikke at uddanne 400 fitnessinstruktører, hvis der kun skal bruges 100. Når Esbjerg mangler 50 automekanikere, skal man ikke uddanne dem i København. Og når studenterne fra de gymnasiale uddannelser optager mere end halvdelen af elevpladserne på kontoruddannelsen, så skal vi have flere til at vælge EUX.

Det ved vi, og det kan vi planlægge os ud af, så de unge bliver uddannet til arbejde og ikke til ledighed.

Opret en praktikpladspulje
Helt konkret foreslår HK, at der oprettes en praktikpladspulje på 150 millioner kroner. Pengene tages fra Arbejdsgivernes Uddannelsesbidrag (AUB), så der skal altså ikke penge op af lommen. De skal bare fordeles anderledes og bruges smart.

Med en pulje på 150 millioner, vil parterne kunne arbejde målrettet med den enkelte branches praktikpladsudfordringer.

På nogle områder er der brug for oplysningskampagner over for arbejdsgiverne. På andre områder er det de unge, der skal oplyses. Og måske er der endda brug for bonusordninger på nogle områder, mens der er brug for såkaldt ”dimensionering” på andre. Pointen er, at dét, der afhjælper problemet i én branche kan være helt spildt i en anden.

På praktikpladsområdet findes ikke én løsning, som passer til alle. Her skal skræddersys. Og al erfaring viser, at praktikpladsarbejdet fungerer bedst, når parterne bliver enige om en fælles indsats.

Virksomhederne skal ikke glemme deres ansvar
Forslaget fjerner ikke arbejdsgivernes ansvar. Det vil altid være virksomhederne, der skal sikre tilstrækkeligt med praktikpladser, og at de matcher branchens behov for faglærte.

Men med dette forslag skaber vi mulighed for et stærkere samarbejde i de faglige udvalg, som kan styrke hele praktikpladsarbejdet inden for de enkelte uddannelser og brancher.

Jeg tror på, at hvis vi gør sådan, så har vi fundet i hvert fald en del af løsningen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00