Debat

LO: Danmark har brug for en ambitiøs VEU-trepartsaftale

DEBAT: Et stærkt Danmark i fremtiden kræver et stærkt VEU-system, som er den klogeste og mest effektive arbejdsudbudsreform, man kan lave, skriver Ejner K. Holst, næstformand i LO.

Kirsten Ida Enemark
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ejner K. Holst
Næstformand, LO

Helt kort handler det om, at vi sikrer os, at alle på det danske arbejdsmarked har reel mulighed for opkvalificering hele sit arbejdsliv. Det bliver helt afgørende på fremtidens arbejdsmarked. Det kræver, at der skabes et langt stærkere og mere sammenhængende VEU-system end i dag.

Det danske arbejdsmarked står over for centrale udfordringer i forhold til blandt andet den teknologiske udvikling med digitalisering og automatisering samt globalisering, der indebærer forandringer i et omfang og et tempo, som vi ikke hidtil har set. Samtidig med at efterspørgslen efter kvalificeret arbejdskraft aldrig har været større, er aktiviteten på både AMU og på videregående VEU faldet markant de senere år. Det hænger ikke sammen!

Når udviklingen omfatter større områder af arbejdsmarkedet og foregår hurtigere end hidtil må vi sikre os, at vi alle tidsnok får de kompetencer, der efterspørges på fremtidens arbejdsmarked 4.0.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Da vi ikke kan forudse de konkrete kompetenceudviklingsbehov ud over den nærmeste årrække, er det afgørende, at vi udvikler et voksen-, efter- og videreuddannelsessystem, der til trods for uforudsigeligheden af konkrete kompetencebehov kan skabe trygge rammer for lønmodtagerne. 

Kun via uddannelse kan vi klare os på fremtidens arbejdsmarked. Især ufaglærte vil blive udfordret, og vi kommer til at mangle faglærte. Men der er brug for højt kvalificeret arbejdskraft på alle uddannelsesniveauer.

Hvis vi skal være klar til at kunne omstille os, så kræver det en langt mere offensiv voksen-, efter- og videreuddannelsesindsats.

Ejner K. Holst
Næstformand, LO

Hvis vi skal være klar til at kunne omstille os, så kræver det en langt mere offensiv voksen-, efter- og videreuddannelsesindsats. Vi er vi nødt til at løfte det faglige niveau hele vejen rundt. Det gælder både i forhold til almen, AMU og videregående VEU.

VEU-system kræver gode vilkår for lønmodtagere 
Ekspertgruppen om voksen-, efter- og videreuddannelse arbejder i øjeblikket på højtryk med at finde løsninger, der kan styrke uddannelserne. Deres arbejde vil naturligvis indgå i de trepartsforhandlinger om VEU, som vi meget snart skal i gang med. 

Det er helt afgørende for udviklingen i produktiviteten og velfærden i Danmark, at vi bliver enige om en ambitiøs trepartsaftale om at skabe et stærkere og mere sammenhængende VEU-system for alle voksne. 

For det første kræver det et stærkere VEU-system med forbedrede rammer og vilkår for lønmodtagernes deltagelse i voksen-, efter- og videreuddannelse. Det gælder både i forhold til almen VEU, AMU og videregående VEU. 

For det andet kræver det et mere sammenhængende VEU-system med et langt tættere samarbejde mellem uddannelsesinstitutionerne på tværs af såvel horisontale som vertikale niveauer på tværs af almen, AMU og videregående VEU.

Endelig kræver det et mere enkelt og tilgængeligt VEU-system, med fokus på at fjerne så mange barrierer som muligt for lønmodtageres deltagelse i efteruddannelse. Vi skal sikre, at lønmodtagernes motivation for deltagelse i efteruddannelse øges.

Uddannelse kan give et trygt Danmark i fremtiden
For mig at se er det helt åbenlyst, at en ambitiøs VEU-indsats er et væsentligt samfundsøkonomisk bidrag, der bidrager væsentligt til at løse de omstillingsproblemer, vi står med på arbejdsmarkedet. 

Man kan sige det sådan, at en ambitiøs VEU-indsats er den klogeste og mest effektive arbejdsudbudsreform, man kan lave. 

Med andre ord vil en forøgelse af efteruddannelsesaktiviteten og -indsatsen være et rigtig godt bidrag til at sikre et mere rigt, mere lige og mere trygt Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ejner K. Holst

Senior konsulent, Fagbevægelsens Hovedorganisation
elektriker (El-installatør, Bent Mogensen Nykøbing Mors 1980)

0:000:00