Omstridt fraværsstraf i folkeskolen koster 160 millioner

KONSEKVENS: Indførelsen af den omdiskuterede fraværsstraf vil forårsage både klagestorm og millionudgifter hos Ankestyrelsen. EL og R opfordrer ministeren til at droppe straffen. DF maner til besindighed.

Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Mere end 41.000 klagesager og udgifter for over 159 millioner. 

Det er fuldstændig hul i hovedet, at man gennemfører lovændringen.

Jakob Sølvhøj
Undervisningsordfører, Enhedslisten

Sådan lyder de økonomiske konsekvenser for Ankestyrelsen ved indførelsen af den omstridte fraværsstraf i folkeskolen, der betyder, at forældre til børn med mere end 15 procents ulovligt fravær i et kvartal kan få frataget børnechecken.  

Det fremgår af et høringssvar fra Ankestyrelsen til Social- og Indenrigsministeriet, som Altinget har fået aktindsigt i. 

Dokumentation

Om fraværssstraffen
Loven tilsiger, at skolelederne på folkeskolerne skal underrette kommunalbestyrelsen, når en elev har mere end 15 procents ulovligt fravær inden for et kvartal. Herefter er det op til kommunalbestyrelsen at træffe afgørelse om, hvorvidt udbetalingen af børne- og ungeydelsen skal standses i det pågældende kvartal.

Fraværssanktionen stammer fra den forrige regerings ghettoudspil ‘Ét Danmark uden parallelsamfund − Ingen ghettoer i 2030’. 

Ifølge Børne- og Undervisningsministeriet havde 14.400 elever mere end 15 procents ulovligt fravær i et kvartal i skoleåret 2017/2018. 

Aftalen er vedtaget af V, K, DF, LA og S. Med aftalen blev det også vedtaget, at elever på skoler i områder, hvor mere end 30 procent er bosat i et område, der har været på listen over udsatte boligområder inden for de sidste tre år, skal deltage i en obligatorisk sprogprøve.

Reglerne trådte i kraft 1. august.

Kilde: ft.dk og Børne- og Undervisningsministeriet.


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024