Stefan Hermann advarer mod at sløjfe FGU-følgeforskningen

INTERVIEW: Formanden for ekspertgruppen, som lagde fundamentet til FGU, Stefan Hermann, advarer børne- og undervisningsministeren mod at sløjfe følgeforskning til uddannelsen.

Stefan Hermann i februar 2017, da han præsenterede anbefalingerne til det, der senere endte som FGU.
Stefan Hermann i februar 2017, da han præsenterede anbefalingerne til det, der senere endte som FGU.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Tyson W. Lyall

Når man samler de unge under én institution, skaber en rammelov og får klare mål, så skal man eddermame også gribe muligheden for at etablere et meget mere solidt vidensgrundlag

Stefan Hermann
Rektor, Københavns Professionshøjskole

Med etableringen af FGU opstod der ifølge Stefan Hermann en unik mulighed.

På et område med mange tilbud – og begrænset viden om dem – blev der skabt én uddannelse.

Det åbnede muligheden for endelig at blive rigtig klog på en gruppe, der ifølge rektoren fra Københavns Professionshøjskole ikke tidligere er blevet "draget en samlet uddannelsespolitisk omsorg for".

Dokumentation

Forhistorien om FGU og ekspertgruppen

Venstre-regeringen (2015-16) med statsminister Lars Løkke Rasmussen ønskede at gøre noget ved det forhold, at én af fem ikke kom videre i uddannelsessystemet 7 år efter 9. klasse.

Derfor nedsatte den i januar 2016 en ekspertgruppe, som skulle komme med forslag til, hvordan flere unge kunne komme i gang med en ungdomsuddannelse.

I februar 2017 fremlagde ekspertgruppen med rektor på det daværende 'Metropol', Stefan Hermann, i spidsen sine anbefalinger til regeringen.

Centralt i ekspertgruppens anbefalinger stod ønsket om at lave én ny forberedende uddannelse til at erstatte en række forskellige forberedende tilbud.

"I dag møder de unge et alt for komplekst system, som måske nok er blevet til med de bedste intentioner, men som ikke fungerer godt nok for de unge, det er til for," sagde Stefan Hermann i forbindelse med præsentationen.

Samtidig anbefalede ekspertgruppen, at implementeringen af en ny uddannelse fulgtes "tæt via følgeforskning".

VLAK-regeringen tog imod anbefalingerne, og i maj 2017 præsenterede den et reformudspil, som i grove træk flugtede med ekspertudvalgets anbefalinger. Uddannelsen fik her navnet den Forberedende Grunduddannelse (FGU).

Efter langstrakte forhandlinger landede en bred politisk aftale om FGU i oktober 2017.

I aftalen skrev parterne blandt andet under punktet "Systematisk opfølgning":

"Der udvikles et evaluerings- og følgeforskningsprogram, der sikrer systematisk opfølgning på implementeringen, herunder indsatsernes fremdrift og effekt i praksis".


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00