V om for lange skoledage: Det var ikke intentionen

Ellen Trane Nørby i samråd om folkeskolereformen.

FOLKESKOLE: Undervisningsministeren forsikrer, at for lange skoledage ikke var intentionen med folkeskolereformen. Mai Mercado (K) savner konkrete løsningsinitiativer.

Under et samråd om folkeskolereformen slog Ellen Trane Nørby (V) fast, at skoledage, der varer til kl. 16:40, ikke var meningen med reformen. Hun mener, at kommunerne skal bruge nogle af reformens hjælpemidler bedre, så skoledagen kan blive forkortet.

Ministeren udsendte allerede i august et “hyrdebrev” til kommunerne, hvor intentionen med folkeskolereformen blev beskrevet og givet råd om udnyttelse af de nye bestemmelser, herunder at man i kommunerne kan gøre skoledage kortere.

Men Mai Mercado efterlyser stadig konkrete initiativer.

“Så hvad mener ministeren, at hun har truffet af direkte initiativer, som imødekommer og forkorter den lange skoledag,” spurgte Mai Mercado ministeren.

Undervisningsministeren mente, at de havde givet muligheder til kommunerne for at forkorte skoledagene i reformen.

“I stedet for at have en meget snæver fortolkning af 16b (i folkeskolereformen red.) i forhold til begrundelse af, at man kan afkorte skoledagen, så har vi tillagt en langt bredere fortolkning af, hvad 16b kan rumme,” svarede ministeren.

Paragraf 16b giver kommunerne muligheder for at bestemme, om dagene skal være kortere ved at indsætte ekstra personale i klasserne. Det krævede førhen en dispensation, men kan nu afgøres af skolelederen. Yderligere er der også kommet større frihed ift. konfirmationsforberedelse. Mai Mercado kræver dog endnu mere handling end bare ændring af konfirmationsforberedelsen i 7. klasse.

“Når vi kan se, at tre ud af fire har en længere skoledag end aftalt, så er der brug for forandringer,” sagde Mai Mercado og spurgte herefter.

"Skal vi forvente, at det kun er initiativet vedrørende 7. klasserne, altså ikke 8. klasserne, hvor 70 pct. har en længere skoledag,” sagde Mai Mercado.

Ellen Trane mener, at der allerede nu bliver gjort noget ved problemet.

“Vi gør noget nu, og vi følger det løbende i forligskredsen, men også i det kvalitetsforum, som jeg har taget initiativ til at oprette,” sagde undervisningsministeren.

Mai Mercado understregede, at der ville komme flere samråd om emnet.

Forrige artikel Liberal Alliances tre ønsker til finansloven Liberal Alliances tre ønsker til finansloven Næste artikel Flere skal på erhvervsuddannelser trods besparelser Flere skal på erhvervsuddannelser trods besparelser