Flere melder sig syge, når arbejdspladsen udflyttes

SYGEFRAVÆR: Under sidste udflytningsrunde steg antallet af sygedage markant på de udflyttede arbejdspladser. Dedikerede medarbejdere risikerer at blive ramt på motivationen, men ledelsen kan gøre meget, mener professor i statskundskab.

Foto: Sigrid Nygaard/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Medarbejderne på de statslige arbejdspladser, der i oktober 2015 fik besked om, at de skulle flytte, var i de følgende år langt mere syge end deres kolleger på de arbejdspladser, der blev i hovedstaden. Det viser flere opgørelser.

Ifølge Finansministeriets erfaringsopsamling er sygefraværet steget med samlet set 14 procent, når man ser på alle de arbejdspladser, der er udflyttet eller varslet udflyttet. 

Budskabet er jo reelt, at med mindre du flytter med, får du en opsigelse til juni.

Steffen Egesborg Hansen
Vicedirektør, Styrelsen for Patientsikkerhed

Hos Statens Administration, der flyttede fra København til Hjørring, sygemeldte medarbejderne sig i 2016 i 19,1 dage, mens sygefraværet hos Geodatastyrelsen, der flyttede til Nørresundby, steg til 11,5 dage. Det skal ses i forhold til, at det samlede sygefravær i staten i 2016 ifølge Moderniseringsstyrelsen lå på gennemsnitligt 8,4 dage.


Den gennemsnitlige stigning i sygefravær i første udflytningsrunde var på 14 procent med store forskelle på institutionerne (figur 3). Fraværet ser ud til at falde igen, når udflytningen er afsluttet (figur 4). Kilde: 'Erfaringsopsamling - Bedre balance' (Finansministeriet, 2018).

Krop og psyke hænger sammen
Det er der intet overraskende i, mener Lotte Bøgh Andersen, professor i statskundskab ved Aarhus BSS og VIVE og medlem af regeringens ledelseskommission.

Hun forsker i motivation og performance i det offentlige og fortæller, at sygefravær ofte kan relateres til organisatoriske forandringer.

"Tallene viser ikke, hvad der ligger bag sygefraværet, så vi kan ikke svare på, om der er tale om pjæk eller reaktioner på det øgede pres, som medarbejderne oplever under en udflytning. Vi ved imidlertid, at krop og psyke hænger sammen, og at store forandringer giver risiko for stress," forklarer hun.

Mere end en geografisk forandring
Lotte Bøgh Andersen peger på, at en udflytning oftest er mere end en geografisk forandring:

"Mange steder vil der enten formelt eller uformelt ske en nyorganisering i forbindelse med en udflytning. Under den slags forandringer kan der ske det, at den indre opgavemotivation og public service-motivation kommer i fare." 

0:000:00