Miljøsamråd om udflytning havde fokus på erhvervslivet

REDEGØRELSE: Onsdagens samråd om udflytningen af Miljøstyrelsen handlede især om problemer for erhvervslivet. Ministeren forsikrer, at hans tiltag vil afhjælpe sagsbehandlingstider på blandt andet affald. Det var en time om ekspertise, skrot, risiko og realisme kontra pessimisme. 

Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og miljøudvalgsformand Pia Adelsteen (DF) på samrådet onsdag, hvor syv partiers ordførere nåede at tage ordet.
Miljøminister Jakob Ellemann-Jensen (V) og miljøudvalgsformand Pia Adelsteen (DF) på samrådet onsdag, hvor syv partiers ordførere nåede at tage ordet.
Morten Okkels

Det var det første samråd for den relativt nye miljøminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), der løb af stabelen i Miljø- og Fødevareudvalget onsdag eftermiddag. En række miljøordførere ville vide besked om Miljøstyrelsen i anledning af Altingets dækning af udfordringerne med at flytte styrelsen til Odense.

"Jeg blev meget bekymret, da jeg så Altingets artikel 3. maj, hvor Altinget har bedt om aktindsigt og fået udleveret en intern risikovurdering, som Miljøstyrelsen har brugt," sagde Christian Poll til motivation af samrådet.

"Det ene handler om sagsbehandlingstider. Det er især virksomheder ude i det ganske land, som vil opleve, at når de skal have godkendt et eller andet, vil der gå betydelig længere tid. Den anden del – min endnu større bekymring – er, at den meget store faglighed, som findes i Miljøstyrelsen, vil blive svækket i en lang overgangsperiode."

"Det er mit indtryk, at når man er ny i et job, tager det noget tid at komme ind i det," sagde Christian Poll, og det bekræftede den nyligt udpegede minister med et smil.

Forsømmelse af frederikshavnere
Ellers var det nu seriøst nok. Ministeren anerkendte, at regeringens ambition om udflytning af mange arbejdspladser har sin pris. Samtidig understregede han, at listen er en fortegnelse over worst case-scenarier. Miljøstyrelsen er godt kørende på langt de fleste af de 186 punkter, sagde han, og regeringen står fuldt ud ved udflytningsprojektet i bredeste forstand. Men jo, der er problemer.

"De områder, hvor Miljøstyrelsen aktuelt kan se, at der er behov for større korrigerende handlinger, er i de overordnede linjer bilskrot, biocidafgørelser, import-eksport af affald og klapning (dumpning af materiale gravet op fra havbunden, red.)," sagde Jakob Ellemann-Jensen.

Det ville Bjarne Laustsen tale med om. Den nordjyske socialdemokrat nævnte problemerne for skibsophugning i Frederikshavn, hvor sager allerede er strandet på grund af langsommelig sagsbehandling i Miljøstyrelsen. 

Men måske er der nogen hjælp på vej. Cirka samtidig berettede ministeriet om initiativer, som er sat i værk for at hjælpe Miljøstyrelsen på plads i Odense. Det skal ikke mindst komme de 450 sager om affald til gode, der behandles årligt efter et kompliceret EU-regelsæt, og sagsbehandlingstiden vil forventningsvis være normaliseret ved udgangen af 2018, sagde ministeren. Der foreligger p.t. 112 affaldssager i Miljøstyrelsen, som ikke er påbegyndt behandling endnu, tilføjede han. 

Det var nu ikke nok til at berolige Bjarne Laustsen vedrørende den nordjyske problemstilling. Sagerne skal behandles på 30 dage, og det kan ikke være en rimelig forventning, at virksomheder skal vente året ud, før alting er i orden, sagde S-medlemmet, mens repræsentanter for branchen tog notater ude på tilhørerpladserne. 

0:000:00