Debat

Red Barnet: Ret fokus mod børn og unge i den nye udviklingspolitiske strategi

DEBAT: Hvis Danmark vil i mål med den nye udviklingspolitiske strategi, skal vi investere langt mere målrettet i børn og unges fremtid. Derfor skal de fokuseres på både uddannelse, klimaforandringer og menneskerettigheder, skriver Johanne Schmidt-Nielsen.

Et målrettet fokus på børn og unge i den nye udviklingspolitiske strategi vil skabe et stærkt fundament for alt det, der skal fremme en bæredygtig og fredelig verden, skriver Johanne Schmidt-Nielsen.
Et målrettet fokus på børn og unge i den nye udviklingspolitiske strategi vil skabe et stærkt fundament for alt det, der skal fremme en bæredygtig og fredelig verden, skriver Johanne Schmidt-Nielsen.Foto: Zohra Bensemra/Reuters/Ritzau Scanpix
Johanne Schmidt-Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Da der for nyligt blev afholdt en høring i Folketingets Udenrigsudvalg om den nye udviklingspolitiske strategi, nævnte kun én taler i forbifarten børn og unge. Det er helt skævt, taget i betragtning at børn og unge udgør ikke bare en af de største og mest sårbare grupper i verdens fattige og skrøbelige lande. De er også fremtiden.

Det bør være et centralt mål for den nye strategi at sikre børn og unge den bedst mulige start på livet. Så generation efter generation ikke møder de samme udfordringer.

Det kræver, at vi fokuserer på børn og unge på tværs af temaer og områder og griber fat om roden på de udfordringer, som de står overfor. Det indebærer at styrke familier og lokalsamfund såvel som strukturer – lokale og globale - som skal beskytte børn og unge og fremme deres rettigheder.

Børn og unge står i en uddannelseskrise
En af de største udfordringer for børn og unge lige nu er den uddannelseskrise, som corona har sendt verden ud i: 1,6 milliarder børn blev ramt af skolelukninger i 2020. I forvejen gik 260 millioner børn ikke i skole. I Red Barnet frygter vi, at det tal vil stige med mange millioner, hvis vi ikke sætter massivt ind for at få børn tilbage i skole.

Vi risikerer at miste årtiers fremskridt for børns overlevelse, beskyttelse og uddannelse, og det kan få katastrofale konsekvenser for de samfund, børnene er en del af.  

Johanne Schmidt-Nielsen
Generalsekretær, Red Barnet

Det handler om at give børn de færdigheder, som det kræver at kunne engagere sig og finde arbejde. Men skolegang er mindst lige så afgørende for børns udvikling og trivsel, ligesom det beskytter dem fra at blive giftet væk, sendt i arbejde eller rekrutteret til væbnede konflikter.

Vi risikerer altså at miste årtiers fremskridt for børns overlevelse, beskyttelse og uddannelse, og det kan få katastrofale konsekvenser for de samfund, børnene er en del af.

Klimaforandringer truer børn og unge
Drøftelsen om den nye strategi koncentrerer sig indtil videre primært om tre emner, nemlig klima og miljø, migration og fordrivelse, og demokrati og menneskerettigheder. På tværs af dem alle bør børn og unge være en central målgruppe.

Klimaforandringerne truer os alle, men ingen mere end de børn og unge, der i dag lever i verdens mest udsatte dele af verden. De vil betale den største pris. Udviklingsstrategien bør derfor koncentrere sig om klimatilpasning og om at styrke lokalsamfundenes modstandskraft overfor klimaforandringernes ødelæggelser.

Samtidig skal den støtte børn og unge i at stille beslutningstagere til ansvar. Igen er uddannelse en del af nøglen, fordi det giver dem viden og færdigheder til at engagere sig og udvikle lokale løsninger.

Klimaforandringerne betyder også øget fordrivelse. Det samme gør det stigende antal mere komplekse og langvarige konflikter. Cirka 4 ud af 10 af verdens flygtninge er under 18 år. Det er flere end 30 millioner børn og unge.

Læs også

De har fået deres liv revet op med rode, og mange af dem har været vidne til vold og ødelæggelse. Halvdelen har ikke adgang til uddannelse, og behovet for psykosocial støtte er enormt. Det kræver en fokuseret indsats, hvis de skal kunne skabe en bedre fremtid for sig selv og deres børn.

Investering i den demokratiske deltagelse
Endelig bør vi ikke glemme børn og unge, når vi taler demokrati og menneskerettigheder. De har ret til at blive hørt og til at få overholdt deres rettigheder. Derfor skal vi investere i deres demokratiske deltagelse.

Vi skal samtidig have fokus på de helt unge piger, når det kommer til kampen for de seksuelle og reproduktive rettigheder og mod kønsbaseret vold. Vi kan allerede nu se, at corona-krisen har fået antallet af børneægteskaber til at stige. Det er en voldsomt undergravende form for vold mod piger, der stjæler deres barndom.

Et målrettet fokus på de mest sårbare og udsatte børn og unge i den nye udviklingsstrategi vil styrke fundamentet for alt det andet, der skal til for at fremme en bæredygtig og fredelig verden.

Temadebat: Hvordan skal den nye udviklingspolitiske strategi se ud?
Danmarks nuværende udviklingspolitiske strategi udløber i 2021. Derfor har minister for udviklingssamarbejde Flemming Møller Mortensen (S) sat gang i arbejdet med en ny strategi. Det stod allerede klart med indgåelsen af forståelsespapiret, at klimabistand skal være et centralt fokus. Desuden har tidligere udviklingsminister Rasmus Prehn (S) forklaret, at der skal fokuseres mere på Afrika og mindre på Asien. Så hvad skal strategien egentlig indeholde? Det spørger Altinget Udvikling om i denne debat.   Her er debattørerne:
  • Alex Ahrendtsen (DF), udviklingsordfører
  • Katarina Ammitzbøll (K), udviklingsordfører
  • Nanna Callisen Bang, direktør, Dansk Initiativ for Etisk Handel
  • Peter Seier Christensen (NB), udviklingsordfører
  • Anna Frellsen og Anne Smith Petersen, hhv. direktør, Maternity Foundation og vicedirektør, PlanBørnefonden
  • Marie Gad, chef for global udvikling og bæredygtighed, Dansk Industri
  • Christian Juhl (EL), udviklingsordfører
  • Anne Mette Kjær, professor, Aarhus Universitet
  • Jarl Krausing, international chef, Concito
  • Anders Ladekarl, generalsekretær, Røde Kors
  • Trine Pertou Mach, politisk chef, Oxfam Ibis
  • Flemming Møller Mortensen (S), minister for udviklingssamarbejde
  • Johanne Schmidt-Nielsen, generalsekretær, Red Barnet
  • Rasmus Nordqvist (SF), ordfører for international udvikling
  • Lars Engberg-Pedersen, seniorforsker, Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS)
  • Birgitte Qvist-Sørensen, generalsekretær, Folkekirkens Nødhjælp
  • Kathrin Wessendorf, Thorkild Olesen og Line Brøgger Kjærgaard, hhv. direktør, IWGIA, formand, Danske Handicaporganisationer og konstitueret direktør, AIDS-fondet
  • Bo Øksnebjerg, generalsekretær, WWF Verdensnaturfonden
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner. Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler. Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00