Debat

Elberth: Året, der gik på Borgen Digitalt

KLUMME: I 2016 opdagede vi, at sociale medier kan vinde amerikanske valgkampe, præsentere falske nyheder og indeholder masser af taktiske kneb. Men hvem var bedst og værst på Borgen? Benjamin Elberth giver sit bud.

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tager billeder til Folketingets åbning i 2016. 
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) tager billeder til Folketingets åbning i 2016. Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Benjamin Rud Elberth
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

2016 er slut lige om lidt. Og hvilket år på sociale medier!

Vi fik både Trumps Tweets (og Trumps Trolls), #fakenews, et par gedigne shitstorms, negative kampagner, en Løkke, der tog helt nye formater i brug for at beholde magten, og meget, meget mere.

Men hvem brugte sociale medier bedst, værst, mest taktisk og bare lidt små-kluntet? Her er denne klummeskribents bud.

Og så kan du som altid skrive løs i kommentarfeltet om alle dem, jeg har glemt.

Årets vildeste tweet
Vi starter blødt. Socialdemokraternes MEP Jeppe Kofod tager æren. Det her var det vildeste, en politiker har skrevet på Twitter i år. Når man tagger Obama for at hænge en kollega ud, så mener man det seriøst. Kofod fik bagefter kærligheden at føle af et samlet DF på sociale medier.

Årets mest effektive hashtag
#Gyllegate – partiet med ”ny politisk kultur” ligner af og til, til forveksling, nogle af de partier, der kører gammel spinkultur.

I hvert fald var Alternativet de kreative kræfter bag #gyllegate-hashtagget, der vandrede så langt ind i Twitterhjertet, at journalisterne ligefrem optog det som deres hashtag, når de skrev om Eva Kjer og, ja, #gyllegate.

Læs selv, hvordan det kom i stand i ”#Gyllegate gjorde ministeren til et legitimt mål”.

Årets parti-soldat
Emil Nielsen fra Enhedslisten plejer at sidde tykt på den her, fordi han er en kronisk Twitter-torn i øjet på stort set alt, hvad der kan kravle politisk til højre for Enhedslisten. Men han bliver slået med et mulehår af Magnus Haslebo fra Alternativet, hvis morgenmadsopskrifter jeg gerne vil kende. Magnus er presseansvarlig hos Alternativet, og med Duracell-batterier på tværs af medier.

Årets ubetinget sjoveste
Hvem skulle have troet, at en tør advokat fra Frederiksberg kunne være så sjov og finurlig, at han ligefrem producerede tre – 3! – af årets mest engagerende tweets?

Jan E. For Prez. Læs hans tre guldkorn her (eller nøjes med det bedste nedenfor fra aftenen, hvor Løkke ringede rundt til sine nye ministre).
 
Årets partiformand
Læserne går amok og skriver grimme ting på Facebook og i mit kommentarfelt, hvis Lars Løkke igen bliver udnævnt her.

Men, som jeg har skrevet andre steder: Så må de andre tage sig sammen. Det var lige før Samuelsen præsterede nok til at få æren, meeeen … Løkke, du tager den igen. Fordi du kan finde ud af at bruge Twitter, mens Pape tror han skal eje tv-fladen, så TV 2 News giver dig dit eget breaking-skilt.

Fordi du bruger medierne, som var de din kontrolpult, Facebook Live-sender Helhedsplaner og går i clinch på Twitter med journalisterne – der er begrundelse nok i ”Løkke er kompositionens og formaternes mester” til, at Løkke igen tager den.

 


Årets shitstorm
Esben, for faen. Netop som din Statsminister havde bedt alle om at tale pænere. Det her blev til årets shitstorm på en politiker. Men du rejste dig en lille måned senere! Ved at stikke landmandshånden ind i en ko, som kun ægte landmænd kan det.


Årets mest nytænkende
Podkarsten. Ord er overflødige. Det er simpelthen så morsomt og så gennemført, at det ikke behøver flere ord. Især når man så endda stiller op til ”Podkarsten Live” på Folkemødet.

Årets negative kneb
Socialkammeraterne tager prisen for årets negative kneb og mest udspekulerede trick – se her, hvordan de får skabt ”Tulle i shitstorm på Facebook” og får partisoldater opereret helt ind i Ekstra Bladets dækning som en af de sure danskere.

Keine Hexerei, nur Behändigkeit. Læs mere her.

Og så er Socialdemokraterne også alt andet end kammeratlige, når de banker til både Løkke og de nye ministre. Selv i de mest ufarlige annoncer får de lavet en sviner til Løkkes Mallorca-ture. Læs, hvorfor de bare er årets bisser i ”Bissetrick-S”.



Årets mest misbrugte forsvar

Den, der kun tager spøg for spøg og alvor kun alvorligt … Dansk Folkepartis (og i særdeleshed Kenneth Kristensen Berths) foretrukne forsvar er blevet enten ”det var for sjov,” ”sagt med et smil på læben” eller ”det var satire.” Forhåbentligt dør det forsvar med 2016.

Årets sjoveste video
Socialdemokraterne kan andet end at være bissede. Her leverer de årets sjoveste video (at de ifølge rygter måtte fjerne den fra Facebook igen, fordi de fik en opringning fra en dansk tv-station på grund af lidt rettighedsproblemer, lever vi med). Se videoen her.

 

Mest oversete morfar-joke
Sociale medier er også beregnet til at lave sjov i gaden. Hvorfor i alverden har ingen set, at Enhedslistens forsvarsordfører hedder ”Flyvholm”, og at hun kommenterede på den nye forsvarschef ”Bisserup? Hvor er I, social media-morfædre??? Håber 2017 bliver et lidt skarpere år på humorfronten.
 

Årets mest lyttende politiker
Troels Ravn (S). Da Ravns møde med Rasmus blev beskrevet i ”Da Rasmus fik besøg fra Socialudvalgets formand”, gik Ravns kommentarfelter amok i ros, der beviste, at det ikke var en enlig svale. Troels, du er elsket af Facebook-vennerne. Det er der en grund til. Keep up the good work! Årets mest lyttende.

 

---
Benjamin Rud Elberth rådgiver om digitale og sociale medier. Han er direktør i firmaet Digitaltaktik.dk og tidligere digital chef for Socialdemokraterne. Han har rådgivet en lang række ministre, partier og politikere og rådgiver politikere på kommunalt plan. Hver torsdag skriver han klummen "Borgen digitalt" på Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00