Se billederne fra ti år med Alternativet: "Avavdvavdejrkdlavsj, men det er jo crazy, det her"

På weekendens landsmøde fejrer Alternativet 10-års jubilæum. I den forbindelse tager Altinget et kig ned gennem partiets historie. Hvad har været op- og nedturene? Hvem og hvad har defineret partiet? Altinget har fundet ét billede fra hvert af partiets leveår.

Uffe Elbæk fejrer med champagne på valgnatten, da Alternativet kommer i Folketinget i 2015.
Uffe Elbæk fejrer med champagne på valgnatten, da Alternativet kommer i Folketinget i 2015.Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Line Høvik SøbyPeter Ingemann Nielsen

2013

Et nyt parti ser dagens lys

En grøn bølge skyllede 27. november 2013 ind over Danmark. Et nyt parti blev præsenteret i et fyldt lokale på Christiansborg: Alternativet.

Fanget mellem et par roll-ups og to receptionsborde stod Alternativets stiftere: tidligere kulturminister Uffe Elbæk og Offentligt Ansattes Organisationers sekretariatschef, Josephine Fock.

På dagen sagde daværende partiformand Uffe Elbæk:

"Hvis vi ønsker, at vores børn og børnebørn skal have de samme chancer, som vi har haft, kan vi ikke blive ved med at vende det blinde øje til. Vi er som samfund ikke bare på vej hen til kanten, men på vej ud over den, når det gælder vores forbrug af jordens begrænsede ressourcer."

Således var linjen lagt for Danmarks nye grønne parti.

Uffe Elbæk og Josephine Fock til Alternativets første pressemøde i 2013.
Uffe Elbæk og Josephine Fock til Alternativets første pressemøde i 2013. Foto: Jens Dresling/Politiken/Ritzau Scanpix
 
Læs også

2014

Første partiprogram vedtages

24. maj 2014 blev Alternativets første partiprogram vedtaget.

Den trebenede bæredygtighed – der også kendes fra FN's Verdensmål – stod helt centralt. 

Partiprogrammet indeholdt seks nøglepunkter: Miljømæssig bæredygtighed, social bæredygtighed, økonomisk bæredygtighed, uddannelse og livslang nysgerrighed, kunst og kultur og iværksætteri og social opfindsomhed.

Mange af de værdier går igen i Alternativets politik i dag.

Uffe Elbæk og Josephine Fock præsenterer Alternativets første partiprogram til et vælgermøde i 2014.
Uffe Elbæk og Josephine Fock præsenterer Alternativets første partiprogram til et vælgermøde i 2014. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

2015

"Avavdvavdejrkdlavsj, men det er jo crazy, det her"

18. juni 2015 skete det: Alternativet kom i Folketinget.

For mange huskes dagen for Thorning-regeringens fald og Dansk Folkepartis historisk sejr. For muligvis endnu flere huskes valgnatten og Uffe Elbæks ikoniske ankomst til Alternativets valgfest, hvor han ikke kunne finde ordene i ren eufori.

Alternativet fik 4,8 procent af stemmerne og kom derfor i Folketinget med ni mandater.

Uffe Elbæk med en kasse grønt på valgnatten i 2015.
Uffe Elbæk med en kasse grønt på valgnatten i 2015. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

2016

Den alternative partipresse

2016 var et stille år for Alternativet i medierne.

De politiske diskussioner, partiet deltog i, drejede sig primært om borgerløn, der ikke blev realiseret. 

I tillæg annoncerede partiet sit helt eget medie: Altivisten. Mediet havde først ansat en redaktion, men gik i 2017 over til at være frivilligt drevet. I 2019 lukkede mediet helt.

Domænet eksisterer dog stadig og fører dig i dag ind på en hjemmeside, der skal afhjælpe ludomani.

Alternativister til landsmøde med bare tæer på et yoga-retreat i 2016.
Alternativister til landsmøde med bare tæer på et yoga-retreat i 2016. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

2017

Dickpics til kunst på stamværtshuset

Hvornår kan det sjove og afslappede parti blive for sjovt og afslappet? Den grænse blev testet i 2017, da en mail landede i indbakkerne hos partiets medlemmer.

Mailen fra partiets presseansvarlige indeholdt en opfordring til at de mandlinge medlemmer sendte billeder af deres "pik i slap tilstand". De skulle bruges til en "dick-pic collage" på partiets stamværtshus, Centralhjørnet, i København. I mailen stod der også: "PS: Uffe (Elbæk, red.) er selvfølgelig med på idéen."

Det udløste en regulær mediestorm, der i første omgang ikke affødte en undskyldning fra Alternativets formand. 

Den kom dog senere – få timer før valgstederne åbnede til kommunalvalget 2017.

"Jeg er oprigtigt ked af, at I skal belemres med negative historier om ting, som jeg og mine kollegaer på Christiansborg ganske enkelt skulle have klaret bedre," skrev daværende formand Uffe Elbæk på Facebook i et opslag, der nu er blevet slettet.

Hele hændelsen ledte til en revision af Alternativets festkultur, som nogle medlemmer mente, havde taget overhånd.

Unge Alternative fester på valgnatten til kommunalvalget i 2017.
Unge Alternative fester på valgnatten til kommunalvalget i 2017. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

2018

Dyre møbler og fejl i cv'et

2018 var præget af særligt to sager: Uffe Elbæks kandidatur som statsminister og Niko Grünfelds exit som Københavns kultur- og fritidsborgsmester i København efter anklager om for dyr indretning af hans borgmesterkontor og en svipser på cv'et.

Sidstnævnte handlede om, at han havde anført en master i positiv psykologi fra Aarhus Universitet på sit cv. Problemet var bare, at han ikke havde taget nævnte uddannelse.

Niko Grünfeld tog konsekvensen og trak sig først som borgmester og meldte sig dernæst ud af Alternativet.

I dag er han folketingskandidat for Frie Grønne.

Niko Grünfeld måtte i 2018 forlade sin post som kultur- og fritidsborgmester i Københavns som følge af en række sager om for dyre møbler og fejlagtigt CV.
Niko Grünfeld måtte i 2018 forlade sin post som kultur- og fritidsborgmester i Københavns som følge af en række sager om for dyre møbler og fejlagtigt CV. Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

2019

Kontant afregning ved vælgernes kasseapparat

Alternativets folketingsvalg i 2019 kunne næsten have fungeret som inspirationskilde til Dolly Partons hit-klassiker "9 to 5". 

Partiet gik nemlig fra ni til fem mandater, og fik tre procent af stemmerne.

En ny virkelighed mødte partiet: Der var færre hænder hos det grønne parti til at varetage den grønne dagsorden oven på det, der siden hen er blevet kendt som "klimavalget".

Og så blev partiet sat uden for indflydelse, da Mette Frederiksen fik samlet 91 mandater uden hjælp fra Alternativet.

Alternativet mistede fire mandater efter folketingsvalget i 2019. Uffe Elbæks t-shirt giver udtryk for, at det egentligt er fint. Han havde den på til et interview om valgresultaterne.
Alternativet mistede fire mandater efter folketingsvalget i 2019. Uffe Elbæks t-shirt giver udtryk for, at det egentligt er fint. Han havde den på til et interview om valgresultaterne. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

2020

Fock, en rasende leder

1. februar 2020 fik Alternativet ny politisk leder, da Josephine Bock vandt over Theresa Scavenius i et kampvalg om formandsposten.

Josephine Fock var medstifter og havde været med i mange år, alligevel skulle hendes karriere som partileder vise sig at blive ganske kortlivet.

Hun var forperson i blot ti måneder, før anklager om Josephine Focks voldsomme temperament og meget hårde ledelsesstil kom frem. Samtidig mistede folketingsgruppen fire ud af fem medlemmer som følge af Josephine Focks valgsejr, og Torsten Gejl sad alene tilbage som Alternativets repræsentant i Folketinget.

Josephine Fock svang den grønne fane, da hun blev valgt som politisk leder for Alternativet i 2020.
Josephine Fock svang den grønne fane, da hun blev valgt som politisk leder for Alternativet i 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix

2021

Ny leder igen 

Et år og seks dage efter valget af Josephine Fock fik Alternativet 7. februar 2021 igen en ny leder

Det blev Franciska Rosenkilde, som sad på posten som kultur- og fritidsborgmester i Københavns Kommune. Hun havde været medlem af partiet siden 2014.

I forbindelse med sin sejr fortalte Franciska Rosenkilde, at hendes vigtigste opgave var at gøre Alternativet relevante igen.

"Det, som har været tydeligt det sidste år i Alternativet, er, at vi både har mistet medlemmer og er røget ned i meningsmålingerne. Og det siger jo også noget om, at folket ikke synes, at vi er relevante. Og det vil klart være min målsætning, at Alternativet igen bliver et reelt alternativ og bliver relevant i dansk politik," sagde hun.

Franciska Rosenkilde lige efter hun er valgt som politisk leder for Alternativet i 2021. Fejringen var nedtonet på grund af covid-19 pandemien.
Franciska Rosenkilde lige efter hun er valgt som politisk leder for Alternativet i 2021. Fejringen var nedtonet på grund af covid-19 pandemien. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

2022

Giftekniven svinges i grøn lejr

Folketingsvalget stod for døren i efteråret, og meningsmålingerne placerede Alternativet langt under spærregrænsen.

Løsningen blev, at Grøn Alliance – bestående af Veganerpartiet og De Grønne – kom ind under Alternativets faner. 

Det samme gjorde både Uffe Elbæk, der havde forladt Alternativet til fordel for Frie Grønne, og Theresa Scavenius, som havde stiftet sit eget parti, Momentum, kort før folketingsvalget.

Alternativet blev genvalgt med 3,3 procent af stemmerne og fik derfor seks mandater.

Franciska Rosenkilde og Sikandar Siddique til en debat under valgkampen i 2022.
Franciska Rosenkilde og Sikandar Siddique til en debat under valgkampen i 2022. Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

2023

Uden politisk indflydelse

I dag står Alternativet igen på kanten af spærregrænsen og uden for reel politisk indflydelse, vurderer Altingets politiske analytiker, Erik Holstein.

"De dagsordner, der har været siden valget, burde ligge til højrebenet for Alternativet. Man burde have gjort sig selv mere gældende, end man har formået," siger han.

Men Alternativet er klar til at hoppe i arbejdstøjet igen, siger Franciska Rosenkilde. 

"Vi er blevet seks mandater og har fået 14 kontorer – vi havde seks før – vi har fået et helt nyt sekretariat. Nu er vi klar, og nu skal vi afsted," siger hun.

Nogle alternativister til valgfesten i 2022. Der var tvivl om, partiet ville nå over spærregrænsen. Det gjorde de, og den lykke hænger ved, siger Franciska Rosenkilde.
Nogle alternativister til valgfesten i 2022. Der var tvivl om, partiet ville nå over spærregrænsen. Det gjorde de, og den lykke hænger ved, siger Franciska Rosenkilde. Foto: Miriam Dalsgaard/Ritzau Scanpix
 
Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00