Josephine Fock bliver ny politisk leder for Alternativet efter kampvalg

LEDERSKIFTE: Josephine Fock er valgt som Alternativets nye politiske leder efter kampvalg i tre runder på partiets ekstraordinære landsmøde. 

Medstifter og tidligere forkvinde for folketingsgruppen, Josephine Fock, er valgt som ny politisk leder for Alternativet. 
Medstifter og tidligere forkvinde for folketingsgruppen, Josephine Fock, er valgt som ny politisk leder for Alternativet. Foto: Phillip Davali/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Josephine Fock er ny politisk leder for Alternativet.

Det har partiets medlemmer lørdag aften besluttet på partiets ekstraordinære landsmøde i et tætpakket Amager Bio i København.

Her havde Alternativets cirka 2000 stemmeberettigede medlemmer hele seks kandidater at vælge imellem, og der skulle ikke mindre end tre valgrunder til, inden Josephine Fock kunne præsenteres som Uffe Elbæks arvtager og ny politisk leder for det neongrønne parti. 

"Det er rigtig vigtigt, at vi står sammen nu. Jeg ved, at mange af jer har haft andre favoritter, men det er rigtig vigtigt, at vi står sammen nu som parti," sagde Josephine Fock i sin takketale. 

Slog Scavenius til sidst
Først efter den tredje og afgørende valgrunde kunne Josephine Fock, der var med til at stifte Alternativet i 2013, konstatere valgsejren, efter at hun havde slået den sidste modkandidat, Theresa Scavenius, med stemmerne 936 til 668. 

Adspurgt hvordan hun tolker, at netop Theresa Scavenius, der gennem den seneste måneds valgkamp har profileret sig som en klimapolitisk hardliner og blandt andet kaldt aftalen om klimaloven for greenwashing, svarede Fock, at hun ser det som medlemmernes krav om, at Alternativet skal fastholde positionen som det grønneste parti. 

"Vi skal huske, at vi hele tiden skal være dem, der har de mest radikale løsninger, som for alvor laver en reel grøn omstilling. Det er i virkeligheden det, jeg hører med det her stemmetal," sagde Josephine Fock til pressen umiddelbart efter takketalen og fortsatte:

"Medlemmerne holder fast i, at vi er et grønt parti, der skal stå i spidsen for den grønne omstilling. Vi skal hele tiden være to skridt foran de andre." 

Vil fastholde linjen
Det skal Alternativet gøre ved at deltage aktivt i forhandlingerne om klimahandlingsplanerne, der skal gøre klimalovens målsætninger til virkelighed, mener den nye politiske leder. 

Men partiets konkrete politik skal der ikke ændres meget ved, lød det fra Josephine Fock i mødet med pressen.

"Slet ikke. Jeg er helt på linje med folketingsgruppen. Jeg bakker jo op. Jeg har været med til at lave det hele, om man så må sige," sagde Josephine Fock, der sad i Folketinget fra 2015 til 2018. 

"Jeg tror på, at der er behov for at komme tilbage til det, vi grundlagde. Der er behov for at komme tilbage til substansen og seriøsiteten i forhold til den politik, vi har." 

Stor respekt for Nordqvist
Da det allerede efter den anden valgrunde stod klart, at forhåndsfavoritten, Rasmus Nordqvist, ikke var blandt de to kandidater, der gik videre til den afgørende runde, var han tydeligt skuffet.

"Jeg har lagt et meget, meget tydeligt projekt frem for medlemmerne, og man har så meget tydeligt valgt noget andet, nogle andre retninger, og det er selvfølgelig en klar skuffelse," sagde han til pressen. 

Rasmus Nordqvist er modsat Josephine Fock medlem af Folketinget, hvor han fungerer som partiets politiske ordfører. Den post håber Josephine Fock, at han vil blive siddende på trods lørdagens valgnederlag. 

"Rasmus og jeg går rigtig mange år tilbage. Vi kan rigtig godt lide hinanden, og vi har umådelig stor respekt for hinanden," sagde Fock. 

Ny rolle til Uffe
Kampen om at blive ny politisk leder for Alternativet blev sat i gang den 16. december 2019, da Uffe Elbæk annoncerede, at han ville pensionere sig selv fra rollen.

Uffe Elbæk fortsætter imidlertid i Folketinget, hvor han som logisk konsekvens af ledelsesskiftet skal have en anden rolle og nye opgaver i partiet.

"Han er en sindssygt stor inspirator. Det er ham, der hele tiden har fingeren på pulsen i forhold til, hvad der sker. Så jeg er rigtig glad for, at han bliver," sagde hun og fortsatte: 

"Men jeg tror også, at det er vigtigt at tage en snak med Uffe om, hvordan han gerne vil bruge sine kræfter bedst muligt. Det er vigtigt, at han får en meningsfyldt arbejdsliv." 

Alternativet kom i Folketinget for første gang i 2015 med et valgresultat på 4,8 procent af stemmerne, men tabte efter en række dårlige sager i pressen vælgeropbakning, og ved valget i juni fik partiet tre procent af stemmerne. 

Siden da er partiet faldet yderligere i meningsmålingerne og stod i den seneste udgave af Altingets Risbjergsnit blot til 2,5 procent af stemmerne.

Alternativet holder et nyt ordinært landsmøde 23. maj, hvor partiet vil takke partistifter Uffe Elbæk for hans indsats som politisk leder.  

Dokumentation

Her er valgresultatet

Valget af Alternativets nye politiske leder skete gennem tre valgrunder, fordi ingen af kandidaterne i hverken første eller anden runde opnåede halvdelen af stemmerne. 

I første runde kunne de omkring 2.000 registrerede Alternativet-medlemmer stemme på alle seks opstillede kandidater. Her blev resultatet:

Josephine Fock 567
Theresa Scavenius 451
Rasmus Nordqvist 403
Sascha Faxe 216
Mira Issa Bloch 29
Rasmus Foged 29

De fire kandidater med flest stemmer gik videre til anden valgrunde, hvor resultatet blev:

Josephine Fock 599
Theresa Scavenius 443
Rasmus Nordqvist 418
Sascha Faxe 160

Herefter gik de to bedst placerede kandidater videre til den tredje og afgørende valgrunde, hvorefter det stod klart, at Josephine Fock havde vundet valget med resultatet:

Josephine Fock 936
Theresa Scavenius 668

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Theresa Scavenius

MF (løsgænger), klimapolitisk forsker, lektor, Aalborg Universitet
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2009)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00