Overblik: Disse profiler har forladt Alternativet midt i krisen

PARTIKRISE: Krisen i Alternativet har nået nye højder, og mandag eftermiddag meldte blandt andre folketingsmedlem Uffe Elbæk sig ud af det parti, han selv har været med til at stifte. Nederst får du et overblik over, hvilke personer der har forladt Alternativet.

9. marts meldte Susanne Zimmer, Rasmus Nordqvist, Uffe Elbæk og Sikandar Siddique (ikke på billedet) sig ud af partiet.
9. marts meldte Susanne Zimmer, Rasmus Nordqvist, Uffe Elbæk og Sikandar Siddique (ikke på billedet) sig ud af partiet.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe

9. marts meldte fire af Alternativets fem folketingsmedlemmer sig ud af partiet: Uffe Elbæk, Rasmus Nordqvist, Sikandar Siddique og Susanne Zimmer.

Krisen i partiet er dermed indtil videre toppet efter måneders interne stridigheder i partiet, der begyndte, da Uffe Elbæk trak sig som politisk leder fra partiet.

Medlemmernes valg af medpartistifter Josephine Fock som ny politisk leder har startet en lavine af udmeldelser, der blandt andet hvilede på begrundelser om Josephine Focks person, efter at et portræt i Information beskrev hende som "ubehagelig", "hård" og gav eksempler på, at hun skulle have rusket i medarbejdere og råbt dem op i hovedet. 

Alligevel melder Alternativets hovedbestyrelse 7. marts, at de har tillid til Josephine Fock som leder. Flertallet lyder ifølge Altingets oplysninger på ti stemmer mod syv.

Liste: De har sagt farvel til Alternativet

 

Uffe ElbækUffe Elbæk, partistifter og folketingsmedlem
Forlod partiet 9. marts. 

Han har partiets første politiske leder, ligesom han var med til at stifte partiet tilbage i 2013. Inden da var han medlem af Radikale Venstre, ligesom han havde posten som kulturminister i perioden oktober 2011 til december 2012. Uffe Elbæk begrundede sin afgang med, at han ikke længere kunne genkende sig selv i Alternativet. Ud over det varslede hans kredsbestyrelse, at de ville trækken støtten til ham som folketingskandidat, hvis han ikke udtrykte støtte til Josephine Fock. Noget, Uffe Elbæk senere har beskrevet som "prikken over i'et". 

Rasmus NordqvistRasmus Nordqvist, partistifter og folketingsmedlem
Forlod partiet 9. marts. 

Han er blandt de fire MF'er, der trak sig fra folketingsgruppen. Rasmus Nordqvist stillede op som politisk leder af Alternativet mod blandt andre Josephine Fock. Herefter forlod han sin post som politisk ordfører for Alternativet. Rasmus Nordqvist har også været partiets spidskandidat til europaparlamentsvalget i maj 2019, og så var han med til at stifte partiet i 2013.  

Sikandar SiddiqueSikandar Siddique, folketingsmedlem
Forlod partiet 9. marts. 

Han har siddet i Folketinget siden valget i 2019. Begrundelsen for hans afgang er, at han ikke mener, at han kan kæmpe for minoriteternes rettigheder i Alternativet, som det er nu. I perioden 2005 til 2009 sad Sikandar Siddique i Københavns Borgerrepræsentation for Socialdemokratiet. 

Susanne ZimmerSusanne Zimmer, folketingsmedlem
Forlod partiet 9. marts. 

Hun er det fjerde medlem af den alternative folketingsgruppe, der forlader partiet og bliver løsgænger. Susanne Zimmer er valgt i det nordjyske. Indtil da har hun været Folketingsgruppens forperson. På sin facebookprofil skriver hun som begrundelse for sit valg: "Jeg ved, jeg skuffer mange, og nogen bliver sikkert vrede. Men under de nuværende omstændigheder er det umuligt for mig at udfolde Alternativets politik."

Ulla Sandbæk Ulla Sandbæk, tidligere folketingsmedlem
Forlod partiet 9. marts.

Ulla Sandbæk sad i Folketinget for Alternativet i perioden 2015 til 2019, men hun opnåede ikke genvalg ved seneste valg. Efter at Niko Grünfeld forlod partiet, skrev Ulla Sandbæk ellers på Twitter, at hun var enig med ham i, at partiets sjæl var ædt op indefra, men at hun ikke forlod det. Ifølge Ulla Sandbæk har det været afgørende for hende, at et flertal af Alternativets hovedbestyrelse viste tillid til Josephine Fock. "Jeg har netop med stor sorg meldt mig ud af Alternativet. Hovedbestyrelsen fokuserede kun på rusken og ikke på psykisk vold, der for mig er langt alvorligere", skrev hun på Twitter.

Anders Stjernholm Anders Stjernholm, stedfortræder i Folketinget
Forlod partiet 11. marts

Anders Stjernholm meldte sig som kandidat for partiet i 2015 bare få måneder inden folketingsvalget. Han blev stedfortræder i folketinget for Ulla Sandbæk fra 28. november 2017 til 3. marts 2018. Anders Stjernholm har ringet og meldt sin udtræden af partiet til Josephine Fock. "Men Josephines gode intentioner til trods, nærer jeg ikke tillid til, at hun er blevet mærkbart bedre til at lytte, samarbejde og lede. Et indtryk jeg nu har fået bekræftet fra for mange uafhængige kilder. Men som jeg sagde til Josephine i dag: Jeg håber, jeg tager fejl," skriver han på sin facebookside. 

Malene Grindsted, hovedbestyrelsesmedlem
Forlod partiet 9. marts. 

Malene Grindsted meldte sin afgang fra partiet på sin facebookprofil, hvor hun offentliggjorde, at hun overlod sin plads i hovedbestyrelsen til sin suppleant. Hun peger på de interne stridigheder som årsag: "Jeg har været rystet over flere storkredses konfrontatoriske ageren de sidste dage, hvor de i stedet for at udvise respekt og tillid til deres valgte folketingsmedlem, har forsøgt at presse dem til at sværge loyalitet til Josephine."

Marianne Karlberg, hovedbestyrelsesmedlem
Forlod partiet 9. marts. 

Marianne Karlberg forlod partiet, efter at hun havde sendt en mail ud til resten af hovedbestyrelsen. I mailen, som TV 2 kom i besiddelse af, stod der blandt andet: "Jeg har ikke tillid til vores politiske leder, Josephine Fock, hverken som person eller inspirator for vores parti."

Erkan Yildiz, hovedbestyrelsesmedlem
Forlod partiet 10. marts

Erkan Yildiz er det tredje hovedbestyrelsesmedlem til at trække sig fra partiet. Han har været med til at stifte lokalafdelingen i Brøndby, som ellers var en af de eneste valgkredse, hvor partiet gik frem ved seneste folketingsvalg. "Den kaotiske udvikling og flere stifteres afgang, heriblandt Uffe Elbæks, har forstærket min tro på, at tiden til at tage afsked med partiet er kommet", skriver han på sin Facebookside. 

Rune LanghoffRune Langhoff, pressechef
Forlod partiet 9. marts. 

Rune Langhoff var partiets pressechef, men han valgte samme dag som de fire folketingsmedlemmer at forlade sin post i partiet. Han meldte sin afgang på Twitter, hvor han blandt andet skrev: "Selvom jeg nu har meldt mig ud af partiet og sagt mit job op, fortryder jeg ikke et sekund. Tak for turen - kampen mod status quo og klimakrise fortsætter."

Leila StockmarrLeila Stockmarr, politisk chef
Forlod partiet 7. marts.

Hun havde posten som politisk chef i Alternativet. ”Jeg kan ikke se mig selv i det politiske og ledelsesmæssige projekt, som Josephine Fock repræsenterer, og jeg ser et parti i ekstrem krise, som hovedbestyrelsens interne krise også er udtryk for,” udtaler Leila Stockmarr til DR.

Claus Løwe Klostergård Claus Løwe Klostergård, byrådsmedlem
Forlod partiet 7. marts. 

Han var byrådsmedlem for Alternativet, men 7. marts skiftede han til SF. Det offentliggjorde Claus Løwe på sin facebookprofil med ordene: "Med den proces, der har været omkring formandsskiftet, har partiet desværre vist sig ikke at kunne leve op til egne værdier, og det virker for mig utroværdigt. Tilliden til partiet er væk, og derfor er det også med stor frustration og beklagelse, at jeg har måttet sande, at jeg ikke længere kan genkende det parti, som jeg fandt så stor sympati for."

Niko GrünfeldNiko Grünfeld, partistifter og medlem af Borgerrepræsentationen
Forlod partiet 28. februar. 

Han er valgt til Københavns Borgerrepræsentation og har været kultur- og fritidsborgmester i kommunen. Nu er Niko Grünfeld løsgænger, efter at han også valgte at melde sig ud af partiet. Han var ligesom Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist med til at stifte partiet i 2013 sammen med partiets nye politiske leder, Josephine Fock. Han peger på "den syge kultur, der er indlejret i partiet", og at "partiets sjæl er ædt op indefra" som årsager til sin afgang. Det gjorde han i et debatindlæg i Politiken

 Karl Magnus BidstrupKarl Magnus Bidstrup, kommunalbestyrelsesmedlem
Forlod partiet 5. februar.

Kommunalbestyrelsesmedlemmet i Svendborg Kommune forlod partiet få dage efter, at Josephine Fock blev valgt som politisk leder. Han offentliggjorde sin afgang på sin politiske facebookprofil, hvor han skrev: "Men partiet har ændret sig siden jeg meldte mig ind dengang for 5 år siden. Og det samme har jeg. Og jeg kan desværre ikke se mig selv udfylde den rolle som det er at repræsentere partiet fremadrettet." Karl Magnus Bidstrup meldte sig ind i 2015 og kaldte dengang partiet for sin politiske redning. 

 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Nordqvist

Kommende MEP (SF), bestyrelsesmedlem, Det Europæiske Grønne Parti (EGP)
designer (Danmarks Designskole 1999)

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Susanne Zimmer

Fhv. MF (FG), tidl. MF (ALT)
folkeskolelærer og cand.pæd. i pædagogik

0:000:00