Se kandidaterne: Alternativet skal igen vælge ny leder

VALG: Søndag bliver det afgjort, hvem der skal genrejse Alternativet efter Josephine Fock. Valget står mellem fire kandidater.

Der har ikke været meget at fejre for Alternativet, siden Josephine Fock for et år siden overtog fanen fra Uffe Elbæk. Nu får partiets medlemmer en ny mulighed for, at sætte kursen frem mod kommunalvalget senere i år.
Der har ikke været meget at fejre for Alternativet, siden Josephine Fock for et år siden overtog fanen fra Uffe Elbæk. Nu får partiets medlemmer en ny mulighed for, at sætte kursen frem mod kommunalvalget senere i år.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian Kotkas

Alternativet skal søndag finde sin nye leder ved et ekstraordinært landsmøde på Christiansborg.

Det sker efter, at Josephine Fock i november stoppede med øjeblikkelig virkning, nu står fire kandidater klar til at overtage posten som politisk leder.

Mest kendt er Franciska Rosenkilde, der er kultur- og fritidsborgmester i København, og hun skal op imod Troels Christian Jakobsen, Jan Kristoffersen og Thor Clasen Jonasen, som du alle kan læse mere om længere nede i artiklen.

Det er kun et år siden, at Alternativets medlemmer sidst var samlet for at vælge en ny leder. Det skete 1. februar 2020 i Amager Bio, hvor Uffe Elbæks arvtager skulle findes – og det blev som bekendt Josephine Fock, som blandt andet vandt over Rasmus Nordqvist. Dengang var landsmødet ikke begrænset af corona-restriktioner, og Alternativet havde stadig fem folketingsmedlemmer siddende på Christiansborg.

Kun 1 ud af 5 folketingsmedlemmer er tilbage
Meget er dog sket siden Josephine Focks sejrstale på scenen i Amager Bio. Sikandar Siddique, Uffe Elbæk og Susanne Zimmer har meldt sig ud af partiet og stiftet Frie Grønne, og Rasmus Nordqvist er blevet naturordfører for SF.

I efteråret viste opgaven med at genrejse Alternativet sig for stor for Josephine Fock, der i november smed håndklædet i ringen efter mindre end ti måneder.

Og hvis den nye leder ligesom sin forgænger vil svinge partifanen foran medlemmerne, når valget er afgjort, må det denne gang blive gennem computerskærmen hjem til dem, der ser landsmødet på livestream fra Landstingssalen på Christiansborg.

Læs også

De 4 kandidater
Her er de fire kandidater, som har fået samlet 100 stillererklæringer, og dermed vil stå på stemmesedlen på søndag:

Franciska Rosenkilde
Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, var den første til at melde sig på banen som lederkandidat. Hun har været medlem af partiet siden 2015, og blev i 2017 valgt til Københavns Borgerrepræsentation, hvor hun året efter tog over som borgmester for Niko Grünfeld.

”Det er ikke en nem rejse vi skal ud på, men Alternativet er langt fra dødt, og jeg er klar til at stå i spidsen for arbejdet med at genrejse partiet, hvis det er det, medlemmerne ønsker,” skrev hun på Facebook, da hun i november annoncerede sit kandidatur.

Franciska har en professionsbachelor i sundhed og ernæring fra Metropol Suhrs og en kandidatgrad i geografi og geoinformatik fra Københavns Universitet. Hun har i ni år arbejdet som kok, indtil hun blev valgt til Borgerrepræsentationen i 2017.

Troels Christian Jakobsen
En anden kommunalpolitiker i København, der gerne vil lede Alternativet på landsplan, er manusforfatter, instruktør og dramaturg Troels Christian Jakobsen. Han har været politisk aktiv siden 2011, men fik først plads i Borgerrepræsentationen for et par uger siden, da Badar Shah opgav sit mandat for at skifte til Enhedslisten.

Troels er uddannet fra Dramatikeruddannelsen, og han stiftede i 2010 Teater 770 grader Celsius. Tidligere har han blandt andet arbejdet på Det Kongelige Teater og i nogle år på spillefilm i Grækenland.

Jan Kristoffersen
Jan Kristoffersen er tidligere kandidat for Alternativet til Folketinget og Europa-Parlamentet. Jan Kristoffersen er uddannet jurist fra Københavns Universitet og har i flere år været konsulent hos Deloitte. Siden 2010 har han blandt andet arbejdet som selvstændig rådgiver for små og mellemstore virksomheder indenfor skat og selskabsret. 

Thor Clasen Jonasen
Medlem af partiets Dialogrådet og tidligere byrådskandidat for Alternativet i Aarhus Kommune. Thor Claes Jonasen har været medlem og frivillig i partiet siden 2015.

Frivillig baglandsfigur eller fuldtid på Borgen?
Det er endnu ikke besluttet, om den nye leder af Alternativet kommer til at arbejde fuldtid i partiet, som Josephine Fock gjorde det sammen med partiets sidste tilbageværende folketingsmedlem, Torsten Gejl.

Når der er fundet en vinder søndag, skal vedkommende inden for kort tid mødes med Alternativets hovedbestyrelse, for at blive enige om, hvilken slags leder vinderen skal være, fortæller presse- og kommunikationschef Rasmus Lindboe til Altinget.

"I princippet kan det svinge fra en, der siger 'jeg vil bare være en slags baglandsfigur, og jeg har nærmest aldrig tænkt mig at sætte mine ben på Christiansborg, og jeg behøver helller ikke at få en øre for det'," siger han og fortsætter:

"Og det kan ende i den helt anden grøft, hvor den nye leder siger 'jeg vil sidde fuldtid på Christiansborg, og derfor skal jeg også have en løn for det'."

Hvis den nye politiske leder i forvejen har en honoreret post for Alternativet, vil det honorar, eller den løn, dog blive modregnet i lønnen som politisk leder, understreger Rasmus Lindboe.

Ved I med sikkerhed, at vedkommende stiller op til næste folketingsvalg?

"Det ved vi ikke, nej," svarer kommunikationschefen.

Alternativets ekstraordinære landsmøde kan ses direkte på Facebook eller YouTube på søndag fra klokken 11.30, hvor David Trads blandt andet vil moderere en debat mellem de fire kandidater.

Omkring klokken 14 forventes afstemningen at blive sat i gang blandt partiets medlemmer. Hvis en af kandidaterne opnår mere end 50 procent af stemmerne, er valget afgjort. Hvis ikke, ryger den dårligst placerede kandidat ud, og så vil der blive stemt i en ny valgrunde. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Franciska Rosenkilde

MF, politisk leder (ALT)
cand.scient.geo. (Københavns Uni. 2015), BA i Sundhed og Ernæring (Metropol Suhrs, 2010)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00