Franciska Rosenkilde er ny politisk leder for Alternativet
AFGJORT: På et ekstraordinært landsmøde er Franciska Rosenkilde valgt som ny politisk leder for Alternativet. Tre andre kandidater gik efter posten.
Martin Mauricio
ForsideredaktørDer er en ny kaptajn ved roret i Folketingets mindste parti.
På et ekstraordinært landsmøde søndag 7. februar, livestreamet fra Landstingssalen på Christiansborg, har medlemmer af Alternativet valgt Københavns kultur- og fritidsborgmester, Franciska Rosenkilde, som ny politisk leder.
Med mere end halvdelen af de digitalt afgivne stemmer - 260 ud af 471 i alt - vandt hun kampvalget mod sine tre modkandidater. Cirka 600 medlemmer havde mulighed for at afgive deres stemme.
Dermed måtte Jan Kristoffersen, Troels Christian Jakobsen og Thor Clasen Jonasen se sig slået af kandidatfeltets mest kendte ansigt.
Det er endnu uvist, om Franciska Rosenkilde på sigt agter at gå efter et mandat i Folketinget, eller om hun vil lede partiet uden for Christiansborgs mure.
Hun slog dog fast, at hun som politisk leder ikke vil gentage Uffe Elbæks nummer fra sidste valgkamp og spille Alternativet på banen som bejler til statsministerposten i den nærmeste fremtid.
"Det har vi gjort, og det havde vi ikke den store succes med. Lige nu skal vi fokusere på at gøre os relevante for borgerne igen," sagde hun på landsmødet.
Samler håndklædet op efter Fock
Det er kun lidt over et år siden, at Alternativets medlemmer var samlet i Amager Bio i København for at vælge ny politisk leder.
Her løb Josephine Fock med sejren efter et kampvalg mod Theresa Scavenius, men efter kun ti måneder kastede hun håndklædet i ringen og trak sig fra posten. Opgaven med at samle partiet, som hun selv var med til at starte for otte år siden, viste sig for svær.
Franciska Rosenkilde erkendte åbent på landsmødet, at vejen til politisk revanche er brolagt med tunge politiske udfordringer.
Hovedopgaven er derfor nu ifølge hende at genskabe kernen af det grønne håb og den demokratiske begejstring blandt vælgerne, som var nøglen til Alternativets valgtriumf i 2015.
"Jeg er fuldstændig sikker på, at det, som Alternativet kan og skal, det kan vi stadigvæk. Vi er et progressivt og systemudfordrende parti, og det skal vi være, uanset om vi sidder på Christiansborg eller på rådhusene," sagde hun på landsmødet.
Vil være teamplayer
Hun forklarede, at hun som politisk leder ser det som sin opgave at "gå ind i et team" med alle dele af partiet, og at hun ser frem til at rejse rundt i hele landet for at besøge medlemmer i alle fem regioner.
Men hun ser det også som sit politiske ansvar at sikre, at Alternativet går forrest i kampen for den grønne omstilling.
"Det er vigtigt, at vi får en klar stemme udadtil i offentligheden, som kan kommunikere vores politiske projekt. Her har jeg en platform, som jeg tænker er vigtig for os at bruge nu," lød det blandt andet fra den nye politiske leder.
Franciska Rosenkilde meddelte samtidig, at hun vil arbejde hårdt for en reform af de samfundsøkonomiske modeller, sådan at fokus på trivsel, livsglæde og bæredygtighed kommer til at fylde langt mere, når de store og langsigtede beslutninger skal træffes.
"Vi har i dag et ensidigt fokus på konstant økonomisk vækst og økonomisk produktivitet, der driver os ud over en afgrund, vi ikke kan overskue," sagde hun i kandidatdebatten forud for afstemningen.
Skal genrejse parti i kaos
Den nyvalgte leder overtager et parti, der fortsat befinder sig i en dyb politisk krise. Efter katastrofevalget i 2019, hvor Alternativet mistede fire ud af sine ni mandater, er folketingsgruppen skrumpet fra fem til blot ét enkelt medlem.
Torsten Gejl har siden marts været ene mand om at svinge den neongrønne partifane i Folketinget, efter at stifter og tidligere politisk leder Uffe Elbæk forlod partiet i protest kort efter valget af Josephine Fock som ny politisk leder.
Partiets tidligere politiske ordfører, Rasmus Nordqvist, fulgte med partistifteren ud ad døren og meldte sig ind i SF, mens folketingsmedlemmerne Sikandar Siddique og Susanne Zimmer slog deres politiske tøjler sammen med Uffe Elbæks og stiftede partiet Frie Grønne med hjælp fra Franciska Rosenkildes forgænger på borgmesterposten, Niko Grünfeld.
Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, betegnede dengang deres fælles exit som "den definitive begravelse" af Alternativet.