Elbæk og Siddique stifter nyt venstrefløjsparti

NYT PARTI: Uffe Elbæk og tre andre tidligere Alternativetfolk lancerer nu partiet Frie Grønne, som vil være "Danmarks klimaansvarlige og antiracistiske parti" og bekæmpe alle former for ulighed. Sikandar Siddique skal stå i spidsen.

Placeholder image
Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix

Hvis Uffe Elbæk, Sikandar Siddique, Niko Grünfeld og Susanne Zimmer lykkes med deres projekt, får danskerne mulighed for at stemme på et nyt, grønt venstrefløjsparti ved næste folketingsvalg.

De fire tidligere medlemmer af Alternativet lancerer mandag partiet Frie Grønne. Det skriver Politiken, og det bekræfter Uffe Elbæk i et større interview med Mandag Morgen om ledelse.

Frie Grønne betegner sig selv som antiracistisk og som det første nye venstrefløjsparti i Folketinget i 26 år. Og så vil partiet adskille sig fra de andre grønne partier ved ikke at gå på kompromis, fortæller leder af partiet Sikandar Siddique til Politiken.

"Jeg mener ikke, at der er nogen partier, der er grønne nok. Det bedste eksempel, jeg kan give, er, at her under coronakrisen havde vi en reel mulighed for at lave om på vores samfundsmodel, men samtlige partier fra højre til venstre gjorde det, de ikke måtte – smed en masse milliarder ud til forbrug og vækst. Lige præcis det, der gør, at vi har kurs mod et civilisationskollaps. Derfor minder vi ikke om nogen af de andre partier," siger han.

Det er en enorm, nærmest spirituel tyngde, som jeg er meget fascineret af, og som jeg tror rigtig, rigtig meget på

Uffe Elbæk om Sikandar Siddique, I interview i Mandag Morgen

Siddique som leder
Elbæk, Siddique og Grünfeld er stiftere af partiet, og de to førstnævnte sidder allerede i Folketinget. Den nye partileder Sikandar Siddique gjorde sig blandt andet bemærket ved Folketingets afslutningsdebat, hvor han brugte en del af sin taletid på at holde et minuts stilhed for den politidræbte George Floyd og Black Lives Matter-bevægelsen.

Læs også

Det nye parti har fem fokusområder: Naturen, mangfoldighed, kunst og kultur, civilsamfundet og en grøn, feministisk og demokratisk økonomi.

Frie Grønne vil blandt andet forbyde billboard- og stilladsreklamer og erstatte dem med kunst, og partiet vil arbejde for lige løn for lige arbejde. Konkret skal virksomheder offentliggøre lønninger, hvis de har over 30 medarbejdere, og hvis man ikke lever op til ligeløn, vil man få dagbøder. 

"Danmarks udgave af Malcolm X"
I et stort interview med Mandag Morgen fortæller Uffe Elbæk, at der i det nye parti vil blive strammere styring end i Alternativet, og at der vil blive slået ned på partiskadende adfærd.

Og så lovpriser han lederen af det nye parti, Sikandar Siddique:

"Han er stadig ung, og han har en meget interessant personlighed. Nærmest med en visdom i sig, som jeg ikke har mødt før. Det er en enorm, nærmest spirituel tyngde, som jeg er meget fascineret af, og som jeg tror rigtig, rigtig meget på. Jeg har sagt til ham: 'Du bliver sgu Danmarks udgave af Malcolm X'," fortæller Elbæk i interviewet.

Tidligere pressechef i Alternativet, Rune Langhoff, bliver særlig rådgiver for Sikandar Siddique.

Omtalte personer

Sikandar Siddique

MF, politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

Uffe Elbæk

MF, Frie Grønne, fhv. politisk leder, Alternativet
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

    Politik har aldrig været vigtigere
    Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
    Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser