Dagens overblik: Uffe Elbæk siger undskyld

OVERBLIK: Alternativets kandidater til kommunal- og regionsrådsvalget får en undskyldning fra Uffe Elbæk, udenrigsminister Anders Samuelsen er sur på Sverige, og valgdeltagelsen i dag vil blive lavere end ved det forrige valg. Få overblik over dagens politiske nyheder her.

Foto: Ritzau/ Nanna Navntoft
Emma Qvirin Holst

Godmorgen og glædelig valgdag.

I dag går danskerne til valgurnerne for at vælge medlemmerne til landets 98 kommunalbestyrelser og fem regionsråd.

Og det påvirker også dagens nyhedsoverblik, der tydeligt står i kommunal- og regionsrådsvalgets tegn.

Er du stadig i tvivl om, hvad du skal stemme? Tag Altingets test her.

Vi starter med en undskyldning.

Den kommer fra Uffe Elbæk, Alternativets politiske leder, efter partiet har været udsat for dårlig omtale i kølvandet på en række sager om blandt andet seksuelle krænkelser.

Han sender på sin Facebook en undskyldning til alle partiets kandidater til kommunal- og regionsrådvalget.

"Jeg vil gerne give jer alle min uforbeholdne undskyldning. Jeg er oprigtigt ked af, at I skal belemres med negative historier om ting, som jeg og mine kollegaer på Christiansborg ganske enkelt skulle have klaret bedre. Jeg må blot sige, at vi er et uperfekt parti. Ligesom jeg i øvrigt alle dage har været et uperfekt menneske," skriver han.

Professor: Valgdeltagelsen bliver lavere
Færre vil sætte deres kryds ved dagens valg. Det vurderer valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet ifølge DR.

"Jeg forventer, at den vil falde med et enkelt procentpoint. Vi satte jo nærmest verdensrekord sidste gang med en rigtig kraftig stigning. Og det er svært at lave to verdensrekorder i træk," siger Kasper Møller Hansen til DR.

Det skyldes blandt andet, at der denne gang ikke har været de samme ressourcer til at lave mobiliseringskampagner. Derudover er antallet af nydanskere også steget, og det kan også påvirke den samlede valgdeltagelse.

Valgdeltagelsen var i 2013 på 71,9 procent.

En anden faktor, der kan have indflydelse på valgdeltagelsen, er antallet af valgsteder. Det siger valgforsker Yosef Bhatti til TV 2. Siden valget i 2013 er 32 valgsteder blevet lukket. Det kan betyde, at borgere bliver hjemme, fordi det bliver sværere for dem at komme frem til deres valgsted.

Det er særligt i Brønderslev, Ringkjøbing-Skjern og Rødovre, at der er blevet lukket valgsteder.

Samuelsen er sur på Sverige
Det er svenskernes skyld, at Danmark ikke kom tættere på at få EU’s lægemiddelagentur (EMA) til København.

Sådan lyder det fra udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) ifølge Altinget.

EU’s medlemslande stemte i går om, hvilken europæisk by der skal huse EMA fremover, når agenturet er nødt til at forlade London som følge af Brexit.

Og her nåede København videre fra første runde sammen med Milano og Amsterdam. Og det var herefter, at svenskerne ifølge Samuelsen svigtede ved at stemme på Milano frem for den danske hovedstad.

“Jeg må sige ligeud, at jeg tror, det skyldes, at svenskerne har spillet deres kort på den måde, som de har, og det må være meget svært for den svenske regering og den svenske statsminister at skulle forklare sig,” siger Anders Samuelsen.

Læs hele artiklen her.

Vælgerne kan flytte milliardvis af velfærdskroner
Vælgernes kryds i stemmeboksen i dag har afgørende betydning for den fremtidige fordeling af milliarder af kommunale velfærdskroner ifølge Jyllands-Posten.

Kommunerne står for forvaltningen af halvdelen af det offentlige forbrug, og derfor har danskernes stemme stor betydning for, hvordan prioriteringerne på mange velfærdsområder skal se ud i fremtiden, siger professor Ulrik Kjær fra SDU.

"En kommune træffer faktisk rigtig mange beslutninger om, hvordan lovgivningen skal føres ud i livet, og ikke mindst hvordan de ressourcer, der ligger i kommunekassen, skal fordeles mellem borgerne," siger Ulrik Kjær ifølge Jyllands-Posten.

Hver femte kvinder oplever sexisme i byrådet
Mange kvindelige byrådsmedlemmer har oplevet sexistiske kommentarer fra deres kollegaer i byrådet. Det viser en rundspørge foretaget af Altinget.

Kvinderne har blandt andet lagt øre til kommentarer som: "”Hvad koster du?”, og ”Den nederdel sidder da godt og stramt”.

Foruden kønsdiskriminerende kommentarer har fem procent også oplevet direkte seksuelle krænkelser.

Læs hele artiklen her

Tre ud af fire danskere stemmer personligt
Når danskerne kommer ned i stemmeboksen, tyder tallene på, at et flertal af dem sætter et personligt kryds.

Det siger valgforsker Ulrik Kjær fra SDU til TV 2.

Det er særligt til kommunalvalg, at danskerne stemmer personligt. Ved kommunal- og regionsrådsvalget i 2013 stemte 75 procent af vælgerne personligt, mens det kun er 50 procent ved folketingsvalget.

Det sker i dag:
4,6 millioner danskere kan stemme til kommunalvalget og regionsrådvalget. Valgstederne åbner klokken 8 og lukker igen klokken 20. Altinget dækker hele valgdagen og efterspillet, når valgstederne lukker, og stemmerne er talt op.

Er du stadig i tvivl om, hvad du skal stemme? Tag Altingets test her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Samuelsen

Adm. direktør, UV Medico, fhv. udenrigsminister, politisk leder og MF (LA)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1993)

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00