Debat

DF: Lad os se nærmere på de flytbare studieboliger

DEBAT: Der skal fokus på de manglende studieboliger, mener Merete Dea Larsen (DF), der har taget initiativ til at sende et brev til erhvervsministeren om, at flytbare containerboliger skal kunne bruges som midlertidige studieboliger.

Foto: Folketinget
Henrik Axel Lynge Buchter
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Merete Dea Larsen (DF)
Boligordfører

CPH Containers ved Frederik Noltenius Busck og Michael Plesner bragte i Altinget et indlæg vedrørende planloven og en af de knaster, der forhindrer, at kommunerne kan planlægge flytbare studieboliger på perspektivområder.

Konkret er forslaget fra en bred kreds af aktører, at planloven får et separat afsnit, der giver kommunerne mulighed for at tillade flytbare studieboliger på tomme perspektivarealer – typisk gamle industriområder – i en klart afgrænset periode på 10 år. Det vil gøre det muligt at opføre et stort antal studieboliger uden offentlig støtte.

Konceptet er et af flere, men det er det, som jeg har bedst kendskab til. Jo mere, jeg er kommet ind i konceptet, desto mere overbevist er jeg blevet om, at der er tale om en rigtig fin løsning på et aktuelt og stort problem.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Et problem, jeg og mange andre ikke har kunnet finde andre, realistiske løsninger på. Og vi må jo se i øjnene, at problemet med manglende studieboliger i landets større byer langt fra er nyt. Det har eksisteret i mange år. Ja, en bekendt fortalte mig for nylig, at han ved studiestart i 1996, altså for 20 år siden, havde medvirket i et lokalt tv-indslag på TV 2 Østjylland om netop mangel på boliger til studerende.

Mange år er altså gået, og man kan vist roligt sige, at tiden er til at tænke nyt i forhold til denne store udfordring. De eksisterende virkemidler løser ikke problemet.

Jeg har siden starten af planlovsforhandlingerne forsøgt at påvirke disse fra sidelinjen, men jeg må desværre konstatere, at teksten endnu ikke er ændret. Dette til trods for at jeg endnu ikke har hørt nogen politikere være imod – vel nærmest tværtimod.

Merete Dea Larsen, boligordfører for Dansk Folkeparti

Sender brev til ministeren
Jeg synes, at der er tale om en god løsning. At etablere flytbare containerboliger i perspektivområder bygget efter 2020-standarder i samarbejde med Mærsk, VELUX, Dansk Byggeri, LLO, Lejerbo, Ejendomsforeningen Danmark, Danske Studerendes Fællesråd, Danske Arkitektvirksomheder og mange flere og endda til en billig husleje for den studerende, har jeg svært ved at finde gode argumenter imod.

Vi kan jo ikke trylle store, moderne boligmasser med central beliggenhed og en billig husleje frem af det blå.

Jeg har siden starten af planlovsforhandlingerne forsøgt at påvirke disse fra sidelinjen, men jeg må desværre konstatere, at teksten endnu ikke er ændret. Dette til trods for at jeg endnu ikke har hørt nogen politikere være imod – vel nærmest tværtimod.

Hvad stiller man så op? Jeg har taget initiativ til et brev til ministeren med en opfordring til at få ham til at ændre teksten, sådan så studieboligerne kan blive realiserbare. I skrivende stund har jeg fået opbakning fra Liberal Alliance, Alternativet, Enhedslisten og Socialdemokratiet.

Mit eget parti, Dansk Folkeparti, er selvsagt også med på vognen. Jeg håber snarest at få tilbagemeldinger fra de sidste partier, da mit håb er at få samtlige boligordførere til at skrive under på henvendelsen.

En tiltrængt håndsrækning

Det er ikke alle partierne, der deltager i forhandlingerne, men jeg finder det vigtigt, at alle ordførere og partier får mulighed for at tilkendegive deres holdning i et så vigtigt og – man kunne fristes til at sige – så lille en bagatel, der skal indskrives.
For virkningerne deraf kan give de studerende boligsøgende en tiltrængt håndsrækning og så endda være privat finansieret.

Hvis vi kan få teksten på plads, vil det derefter være op til markedskræfterne at føre det videre ud i livet.

Lad os håbe, at private initiativtagere med gode realiserbare privatfinansierede ideer og løsninger også kan vinde indpas hos vores erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) fra regeringspartiet Venstre.

Jeg tror nu også, at Venstre i dette tilfælde vil lade den sunde fornuft råde til gavn for studerende, erhvervslivet og faktisk på den lange bane hele Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Merete Dea Larsen

Byrådsmedlem (DF) og formand social og beskæftigelse, Roskilde Kommune
farmakonom (Roskilde Dom Apotek 2001)

0:000:00