Her får hjemløse meningsgivende arbejde

SOCIALSTAFET: Gadens stemmer har med succes skabt spændende beskæftigelsesmuligheder for hjemløse, der normalt er langt fra det ordinære arbejdsmarked. Læs her, hvordan og hvem der er den næste modtager af 'socialstafetten'.
Gadens stemmer giver hjemløse meningsfuldt arbejde som guider til byvandring til fods og til søs.
Gadens stemmer giver hjemløse meningsfuldt arbejde som guider til byvandring til fods og til søs.
Lobna Taiybi

Målet er at skabe reelle beskæftigelsesmuligheder for mennesker, der er langt fra det ordinære arbejdsmarked. Med reelle mener vi, at indsatsen skal være prissat og værdsat. Dette er en stor udfordring, da den aktuelle lovgivning medfører, at indtægt over 2000 kr. brutto/mdr. modregnes i kontanthjælpen.

Maria Fonseca Nielsen
Projektleder i Udsatsen
Fakta

Poverty Walks blev udviklet af Projekt UDENFOR under det europæiske fattigdomsår i 2010. I juni 2011 overdrog Projekt UDENFOR projektet til Udsatsen, der ud over Gadens stemmer arbejder for at etablere Grundlæggerne som social virksomhed.

Udsatsen er frem til foråret 2013 finansieret af Satspuljen og forankret i Aktivitetscentret Sundholm, Københavns Kommune.

Man kan opleve Gadens stemmer til fods og til søs.

Fakta
Altinget | Social og Forebyggelse har sat gang i en såkaldt socialstafet med fokus på alle de gode eksempler på social- og forebyggelsesområdet, der virker og finder sted i kommuner, stat, frivillige organisationer osv.

Det gode eksempel kan spænde mellem alt fra bedre udnyttelse af plejehjælperes tid til kommuner, der hjælper folk tilbage på arbejdsmarkedet efter svære sociale problemer.

Social- og integrationsminister Karen Hækkerup (S) satte stafetten i gang med et indlæg 16. marts 2012.

Foreløbige modtagere af stafetten:
Herning Kommune
Faaborg-Midtfyn Kommune
Aarhus Kommune
Københavns Kommune
Familiecentret Spiren i Holstebro Kommune
Youth Explorer - Et Eksperiment
TV-Glad Fonden

Af Maria Fonseca Nielsen
Leder af Udsatsen, Socialforvaltningen, Københavns Kommune

Gadens stemmer er guider med erfaringer fra hjemløsemiljøet. De tilbyder byvandringer i de københavnske gader, kanalrundfart og foredrag. Initiativet blev startet som reaktion på, at kløften mellem 'dem' og 'os' vokser i en by, der dag for dag bliver mindre rummelig og tolerant over for "skæve borgere".

Gadens stemmer viser på én og samme tid, at udsatte og hjemløse har ressourcer, men også at deres ressourcer ikke uden videre kan omsættes til at passe ind på det ordinære arbejdsmarked, som det ser ud i dag. Lange liv på gaden, misbrug, varierende boligsituation og netværk, der begrænses til udsatte-miljøet, omstilles ikke uden videre. Således inspirerer mødet med Gadens stemmer til en række spørgsmål om, hvordan samfundet kan og bør indrettes. Kan der være plads til de "skæve eksistenser"? Hvordan opgøres et menneskes værdi? Kan vi alle blive udsatte? Kan man som udsat have et godt liv? Må man?

0:000:00