Debat

PensionDanmark: Bedste bistand er bæredygtig business

DEBAT: Pensionsformuerne skal i spil, hvis vi skal nå verdensmålene. Men det kræver stærke partnerskaber mellem den offentlige sektor og det private erhvervsliv og investorerne, skriver Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Samspil mellem private og offentlige midler er med til at skærpe 
fokus, mener Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark
Samspil mellem private og offentlige midler er med til at skærpe fokus, mener Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmarkFoto: Ursula Bach/PensionDanmark
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Möger Pedersen
Adm. direktør, PensionDanmark

Den nye udviklingspolitiske strategi følger på lange stræk Taksøe-rapportens konklusioner.

Her tænker jeg blandt andet på, at der med Verdensmålene og Paris-aftalen åbner sig særlige muligheder for Danmark, danske virksomheder og investorer.

Vi har en lang række virksomheder, som kan levere bæredygtige løsninger, et stærkt udviklingspolitisk miljø og en stor pensionsformue, som kan levere finansieringen. Uden sammenligning i øvrigt – en form for udviklingspolitisk Kinder-æg.

Vi har en lang række virksomheder, som kan levere bæredygtige løsninger, et stærkt udviklingspolitisk miljø og en stor pensionsformue, som kan levere finansieringen. Uden sammenligning i øvrigt – en form for udviklingspolitisk Kinder-æg.

Torben Möger Pedersen, adm. direktør i PensionDanmark.

Private investeringer skal i spil
Det skal vi udnytte. For hvis vi skal bidrage til, at man i 2030 kan fejre, at verdensmålene er nået, så kræver det, at private midler, som for eksempel pensionsformuerne, kommer i spil.

Traditionelt har det været vanskeligt for private investorer at deltage i udviklingsprojekter. Pensionssektorens primære formål er ikke udviklingspolitisk, men at levere gode pensioner, som medlemmer kan nyde godt af, når de trækker sig tilbage.

Derfor går vi målrettet efter de investeringer, der har det bedste risikojusterede afkast. Det er vi forpligtede til – og det er det dansk økonomi samlet set nyder bedst af på lang sigt.

Derfor handler det om, hvordan vi gør investeringer i udviklingslande mere attraktive og gennemførbare for institutionelle investorer. Udfordringen er typisk, at risiciene ved investeringer i udviklingslandene som oftest er langt større end i for eksempel Europa eller Nordamerika.

Det gælder ikke mindst de politiske og regulatoriske risici, der er vanskelige at afdække, men også opførelses- og driftsrisici.

Partnerskaber skal styrkes
Løsningen er, at vi skal have et stærkt partnerskab mellem den offentlige sektor og det private erhvervsliv og investorerne.

I det offentlige har vi allerede en række stærke kompetencer inden for identifikation og finansiering af projekter i lande med usikre rammevilkår.

I Danmark gælder det for eksempel institutioner som IFU og EKF, som vi i PensionDanmark også samarbejder med i en række sammenhænge. De kompetencer skal vi udnytte til fulde – for eksempel ved at øge den kapital, der er til rådighed til investeringer.

Her kan såkaldt blended finance, hvor offentlige og private midler investeres sammen, være en af løsningerne.

De offentlige midler kan for eksempel have plads som den yderste del i kapitalstrukturen, eller i form af en skævdeling af afkastet, så en eventuel upside på et projekt tilfalder de offentlige midler, mod at de private investorer har en vis beskyttelse på nedadsiden.

Samarbejde mellem privat og offentlig skærper fokus
For os som investor er det afgørende, at investeringerne har en afkast- og risikoprofil, som passer ind i vores overordnede aktivsammensætning, og som er attraktiv i forhold til sammenlignelige investeringer i mere traditionelle markeder.

For de offentlige myndigheder giver det på den anden side en mulighed for at investere i flere og større projekter, end der ellers ville være mulighed for.

Samtidig er erfaringen, at samspillet mellem private og offentlige midler er med til at skærpe fokus i projekterne, og at det offentlige samtidig får gearet effekten af udviklingsbistanden. Det er win-win.

PensionDanmark er investeret i både Klimainvesteringsfonden og Danish Agri-business Fund, og det er begge gode skridt på vejen.

Men for at det for alvor skal få effekt og blive interessant, skal det op i større skala – både i forhold til fonds- og investeringsstørrelse. Det håber vi, den nye udviklingspolitiske strategi kan være med til.

Der er flere gode eksempler på brug af blended finance, og på hvordan bæredygtig business er den bedste business. Det vender jeg tilbage til i den næste klumme.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Möger Pedersen

Formand for CBS, Danmarks Eksport- og Investeringsfond, Fonden Danish Society for Education and Business, Gefion Gymnasium samt Klimapartnerskabet for Finanssektoren, fhv. administrerende direktør, PensionDanmark
cand.polit. (Københavns Uni. 1984)

0:000:00