Blå partiledere er ikke klar til at vælge mellem Pape og Ellemann

Der skal politiske visioner på bordet, før de små blå partier vil lægge sig fast på en statsministerkandidat. "Konkurrence er altid godt," siger Pernille Vermund.

Der er lagt op til en tæt duel mellem Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V) om, hvem der skal være blå bloks bud på en statsminister.
Der er lagt op til en tæt duel mellem Søren Pape Poulsen (K) og Jakob Ellemann-Jensen (V) om, hvem der skal være blå bloks bud på en statsminister.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Lærke Møller Hansen

Intet er afgjort.

Omtrent sådan lyder det samstemmende fra lederne af de små borgerlige partier, efter Søren Pape Poulsen (K) i går spillede sig selv på banen og udfordrede Venstres Jakob Ellemann-Jensen i kampen om, hvem der skal være statsminister, hvis magten og flertallet skifter.

Hverken Liberal Alliance, Nye Borgerlige, Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Moderaterne eller Kristendemokraterne har lagt sig fast på, hvem de vil pege på som statsminister.

De savner alle tydeligere politiske meldinger, før de kan lægge sig fast på en endelig beslutning.

”En redelig og dygtig politiker"

Alex Vanopslagh er formand for Liberal Alliance. Han vil se "konkrete ambitioner," før han bestemmer sig for, om partiet vil pege på Søren Pape Poulsen eller Jakob Ellemann-Jensen.

”I nogen grad er det visionsløst fra dem begge. Jeg savner nogle konkrete ambitioner for, hvilken retning de vil tage Danmark i, og hvilke konkrete reformer de vil gennemføre,” siger Alex Vanopslagh.

Størrelsen på partierne og antallet af mandaterne på den anden side af valget spiller også en vigtig rolle, fortæller han.

Morten Messerschmidt, der er formand for Dansk Folkeparti, er glad for, at Søren Pape Poulsen har meldt sig som statsministerkandidat. Men intet er sikkert, understeger han.

"Hvis vi skal pege på Søren Pape Poulsen, afhænger det af, hvilken udgave af Søren Pape Poulsen man får. Konservative har skiftet karakter igennem denne valgperiode og er gået fra at være relativt midtsøgende til at blive lidt strammere i retorikken," siger han og uddyber:

”Søren Pape Poulsen er en redelig og dygtig politiker, så jeg udelukker bestemt ikke noget."

Men lige nu står det ikke klart nok, hvad de to statsministerkandidater hver især vil i politik, lyder det.

Læs også

Godt med flere valgmuligheder

Nye Borgerliges Pernille Vermund glæder sig over, at Søren Pape Poulsen har meldt sig på banen som statsministerkandidat.

”Vi er glade for konkurrence, da vi er borgerlige – så konkurrence er altid godt,” siger Pernille Vermund, der er formand for Nye Borgerlige.

Beslutningen vil hun først tage på den anden side af et valg, lyder det. Tungen på vægtskålen bliver udlændingepolitikken, understreger hun.

"Vi peger på den borgerlige statsministerkandidat, som vil løse udlændingepolitikken fra bunden," siger hun.

Hos det nyeste skud på den borgerlige stamme, Danmarksdemokraterne, vil man også se tiden an.

"Vi er ikke nået dertil, hvor vi kan fortælle, hvem vi peger på. Men det er spændende, at Søren Pape nu stiller op som mulig statsminister. Vi vil følge tæt med i, hvordan det udvikler sig," siger Peter Skaarup, der er medlem af Folketinget for Inger Støjbergs nystiftede parti.

Holder kortene tæt til kroppen

Jakob Engel-Schmidt, der er sekretariatsleder og folketingskandidat for Moderaterne, fortæller, at partiet vil "pege på den statsministerkandidat, der bedst kan facilitere et bredt reformsamarbejde hen over midten." 

"Vi kommer tættere på et svar under en valgkamp, og indtil da holder vi kortene tæt ind til kroppen," siger han.

Søren Pape Poulsen har allerede gjort det klart, at han vil stå i spidsen for en borgerlig regering, der udelukkende hviler på borgerlige mandater.

Marianne Karlsmose (K), fungerende landsformand for Kristendemokraterne, glæder sig over, at Søren Pape Poulsen vil være statsminister. Men hvem af de to, hun vil pege på, ved hun endnu ikke. Blokdannelse og en hård retorik i medierne gør, at hun tvivler.

”Helt ærligt, så er jeg faktisk i tvivl. Jeg synes ikke, at nogle af dem signalerer et særligt midterorienteret samarbejde. Der er alt for meget skyttegravskrig lige nu,” siger hun.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pernille Vermund

MF (LA), fhv. formand og stifter, Nye Borgerlige
cand.arch. (Kunstakademiets Arkitektskole 2001)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00