Debat

Faglige Seniorer: Arbejdsgivere går glip af efterspurgt arbejdsstyrke, når de bevidst fravælger ledige seniorer

Dansk Arbejdsgiverforening er gal på den, når de peger på, at Arne-pensionen uhensigtsmæssigt fratager arbejdsmarkedet efterspurgt arbejdskraft. Problemet er tværtimod, at arbejdsgivere fravælger køen af ledige seniorer, skriver Palle Smed.

Det er problematisk, at Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør Jacob Holbraad efterspørger arbejdstyrke, men ikke prioriterer at ansætte køen af ledige seniorer, mener Faglige Seniorers direktør Palle Smed.
Det er problematisk, at Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør Jacob Holbraad efterspørger arbejdstyrke, men ikke prioriterer at ansætte køen af ledige seniorer, mener Faglige Seniorers direktør Palle Smed.Foto: Olafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix
Palle Smed
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det klinger desværre hult, når arbejdsgiverne i disse dage beklager sig over, at mange seniorer vælger at gå på tidlig pension efter et langt, langt liv på arbejdsmarkedet, fordi regeringen på den måde trækker mange ”raske og friske” lønmodtagere ud af beskæftigelse.

”Vi har hele tiden været bekymrede for, at Arne-pensionen ville trække mange folk ud af beskæftigelse og over på tidlig pension. Det er jo det, vi begynder at se de første tegn på” siger Dansk Arbejdsgiverforenings administrerende direktør, Jacob Holbraad til DR Nyheder.

Og direktøren understreger sågar sin pointe i et tweet, hvor han skriver, at det ”er dyrt og usundt for samfundet, at så mange trækkes ud af arbejdsmarkedet.”

Men arbejdsgiverne prioriterer ikke seniorerne som arbejdskraft. Det viser ledighedstallene. Rigtigt meget tyder endda på, at mange virksomheder helt bevidst fravælger ældre lønmodtagere uden hensyntagen til, at det ”er dyrt og usundt for samfundet”.

Faktuel forvirring

Lad os lige kaste et blik på proportionerne. Der var i november 2021 8.823 registrerede ledige over 60 år. En opgørelse fra Danske A-kasser i oktober 2021 viser, at der er 4.000 langtidsledige over 60 år.

Arbejdsgiverne har desværre valgt at hoppe i det polemiske mudderhul i stedet for at finde løsninger.

Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Køen af langtidsledige seniorer er endda vokset ganske meget under coronakrisen. Mens yngre lønmodtagere har haft forholdsvis let ved at komme i job igen, bliver alt for mange seniorer hængende i ledighed. Og det er jo underligt, når nu Jacob Holbraad og hans virksomheder har så hårdt brug for dem.

I alt har 3.700 personer valgt at starte på tidlig pension her ved årsskiftet. Knap 11.000 lønmodtagere kan få glæde af tidlig pension i løbet af 2022, viser tal fra Beskæftigelsesministeriet. Om de vælger at udnytte muligheden, ved vi endnu ikke.

Når Dansk Arbejdsgiverforening påstår, at det er et kæmpestort arbejdsmarkedsproblem, samtidig med at næsten 9.000 arbejdsløse seniorer render dem på dørene, så har arbejdsgiverne desværre valgt at hoppe i det polemiske mudderhul i stedet for at finde løsninger.

Mangel på system og løsninger

Et fåtal af virksomheder under Dansk Arbejdsgiverforening har sat senioraftaler i system. Resultatet er, at de er dårligere til at fastholde de ældre medarbejdere end andre.

Samtidig er der i de samme virksomheder rigtig langt imellem, at der går en medarbejder over 55 år ind ad døren. Under 30 procent af de private ansætter nye medarbejdere over 55 år, viser tal fra forskningsprojektet Seniorarbejdsliv.

Vi skal i fællesskab have ændret kulturen hos de mange virksomheder, hvor ældre lønmodtagere er uønskede. 

Palle Smed
Direktør, Faglige Seniorer

Senioraftaler var ellers en del af den trepartsaftale, Jacob Holbraad og Dansk Arbejdsgiverforening selv indgik med regeringen og fagbevægelsen tilbage i oktober måned.

Det er ganske vist ikke en aftale, man slår sig på, og er alene en opfordring til ”alle landets arbejdspladser til aktivt at tage stilling til, hvorvidt lokale aftaler, politikker eller praksisser motiverer flere seniormedarbejdere til at fortsætte på arbejdsmarkedet.”

Det ville dog klæde Jacob Holbraad og arbejdsgiverne at tage arbejdstøjet på og gå konstruktivt ind i den diskussion i stedet for at hænge Arne-pensionisterne til tørre. Og for øvrigt påhviler der arbejdsgiverne et ikke uvæsentligt ansvar for, at nogle lønmodtagere må forlade arbejdsmarkedet før tid. Det skulle vi måske også tale om.

Udvikling i fællesskab

I Faglige Seniorer har vi tidligere foreslået beskæftigelsesministeren at sætte sig i spidsen for et partnerskab, hvor vi sætter os mål for udviklingen af seniorarbejdsmarkedet.

Vi skal i fællesskab have ændret kulturen på de mange virksomheder, hvor ældre lønmodtagere er uønskede. For ja, det er alt for ”dyrt og usundt”, at så mange skubbes ud af arbejdsmarkedet i utide. Hvis vi lykkes med det, kan vi så rigeligt udfylde hullet efter Arne.

Hvis Dansk Arbejdsgiverforening eller andre positivt vil bidrage til at udvikle seniorarbejdsmarkedet, så er her en stående invitation fra Faglige Seniorer.

Vi har et brændende ønske om at åbne arbejdsmarkedet for de seniorer, der kan og vil. Og måske vil nogle vælge at blive i jobbet nogle timer om ugen i stedet for at gå på Arne-pension. Hvis de ved, at de er velkomne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Holbraad

Administrerende direktør, Dansk Arbejdsgiverforening,
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1996)

0:000:00