Hvor står de politiske slag, og hvad er på spil for regeringen? Her er din guide til de nye pensionsforslag

Pensionskommissionen fremlægger onsdag sine længe ventede anbefalinger til, hvad der skal ske med folkepensionsalderen efter 2040. Men hvad forventes den politiske debat at kredse om, når anbefalingerne lander? Og hvad er særligt på spil for regeringen? Altingets fagredaktør guider.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Pensionskommissionen med Jørn Neergaards i spidsen er onsdag klar med sine længe ventede anbefalinger til, hvordan pensionsalderen skal fastsættes efter 2040, hvor den er 70 år og hvordan reglerne på området i øvrigt skal justeres.

Altinget og flere andre medier har allerede fået flere af anbefalingerne i hænde og kan derfor fortælle, at kommissionen foreslår en lavere stigning i pensionsalderen fra 2045. 

Læs også

Derudover kommer kommissionen også med bud på, hvordan reglerne bedst muligt kan understøtte, at danskerne fortsætter med at arbejde efter pensionsalderen og samtidig også er motiverede til selv at sætte mere ind på deres pensionsopsparinger. 

Det fortæller redaktør for Altinget Arbejdsmarked Rikke Brøndum, som guider dig igennem de springende punkter, før kommissionen selv endelig løfter sløret for anbefalingerne.

"Kommissionen vil forsøge at svare på, hvorvidt danskerne også i fremtiden kan holde til en højere pensionsalder. I dag stiger den fast i takt med levealderen. Men SF og Enhedslisten – og fagbevægelsen - presser hårdt for, at stigningen skal stoppe allerede før og senest i 2040. Ifølge et læk vil Kommissionen ændre indekseringen, så man kan gå tidligere på pension, men først fra 2045," siger Rikke Brøndum. 

"Og så kan vi også forvente svar på, hvordan politikerne bør ændre reglerne, så flere fremover får et større incitament til at spare op. Endelig kan vi forvente en oversigt over, hvor ressourcestærke pensionisterne er i dag."

Hvilken betydning forventes Det Nationale Kompromis og de 18 milliarder kroner ekstra om året til forsvaret at få for indretningen af fremtidens pensionssystem?

"Det har mange spurgt sig selv om de seneste måneder, men Finansministeriet har afvist, at kompromiset får betydning for dansk økonomis holdbarhed på sigt. Det er noget teknisk, men skyldes grundlæggende, at man allerede har indregnet et underskud i de økonomiske fremskrivninger. Derfor ændrer det som udgangspunkt ikke noget for kommissionens arbejde."

Vanskeligt at affeje anbefalinger

Hvad forventes den politiske debat at kredse om, når anbefalingerne lander?

"Debatten vil i første omgang handle om den stigende pensionsalder. Kommissionens forslag skal være finansieret indenfor det nuværende system, så derfor vil det blive svært for regeringen og andre partier at sige, at der ikke er råd til at følge anbefalingerne."

"Og så vil kommissionen formentlig også pege på, at pensionisterne som gruppe er mere ressourcestærk, end de normalt bliver omtalt som. Det vil betyde, at politikerne må tage en debat om, hvorvidt pensionisterne har brug for de særlige ekstra tillæg til, som vi har set de senere år. Senest med varmechecken."

Hvilke forskellige interesser er på spil for henholdsvis arbejdsgivere og fagforeninger?

"Arbejdsgiverne har allerede nu advaret mod at lempe indekseringen, fordi de frygter, at det vil skade dansk økonomi og arbejdsudbuddet. Omvendt har fagbevægelsen – især 3F – sagt det modsatte. Altså at der er brug for at stoppe stigningen og tilmed udvide Arne-pensionen for dem, der har været mange år på arbejdsmarkedet."

Under pres af fagbevægelsen

Hvad er særligt på spil for regeringen?

"Regeringen har længe været under pres af fagbevægelsen og sine to røde støttepartier for at gøre noget ved den stigende pensionsalder allerede nu. Nu ved vi, at kommissionen først vil pege på lempelser i 2045. Og her bliver det interessant at se støttepartiernes reaktioner."

"Man skal også huske, at Socialdemokraterne har slået sig op på at være garanten for en retfærdig pensionsalder med Arne-pensionen som det bedste eksempel. Her er det værd at bemærke, at kommissionen ikke kommer med anbefalinger om at gøre mere for de fag- og ufaglærte. Tværtimod skal alle fortsat have samme pensionsalder, og det går imod regeringens holdning om at først og fremmest at gøre mere for de kortuddannede. Jeg tror, at kommissionen vil afvise, at de kortest uddannede har færre gode år på pension."

Er det forventningen, at regeringen vil følge anbefalingerne?

"Det vil umiddelbart blive svært for regeringen at afvise anbefalingerne, fordi de har tilsluttet sig den borgerlige regerings aftale om at nedsætte kommissionen. Når kameraerne er slukket, har de store partier også en fælles interesse i at have et holdbart pensionssystem, som er afgørende for samfundsøkonomien."

"Og så er der jo et valg på vej, hvor pensionsalderen må forventes at fylde. Så selv om vi næppe får en klar holdning fra regeringen i morgen, ender anbefalingerne næppe direkte i skraldespanden."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00