Mette Frederiksen: Frihed til kommuner kan betyde færre rettigheder til borgerne

Regeringen vil sætte den lokale velfærd fri for snærende regler og bureaukrati og give rum til større forskellighed mellem kommunerne. Det kan også betyde, at borgerne får færre rettigheder, siger statsminister Mette Frederiksen.

Mette Frederiksen (S) talte torsdag om regeringens ambitioner om en historisk frisættelse af den offentlige sektor ved KL's årlige topmøde i Aalborg.<br>
Mette Frederiksen (S) talte torsdag om regeringens ambitioner om en historisk frisættelse af den offentlige sektor ved KL's årlige topmøde i Aalborg.
Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Danskerne kan godt indstille sig på, at de fremover ikke nødvendigvis vil have samme retskrav på velfærdsydelser, som de har i dag.

Regeringen har med sit regeringsgrundlag bebudet den største frisættelse af den offentlige sektor i ”velfærdssamfundets historie”.

Det fik statsminister Mette Frederiksen (S) til at kalde til ”værdikamp” om det danske velfærdssamfund, da hun torsdag talte til knap 1.500 lokalpolitikere, embedsmænd og andre kommunale nøglepersoner ved KL’s kommunalpolitiske topmøde i Aalborg.

Se Mette Frederiksens tale og partilederdebatten her

Ifølge statsminister Mette Frederiksen (S) indebærer frisættelsen, at der også vil blive større forskel på, hvilken velfærd man vil modtage i forskellige kommuner.

”Forskelle er i virkeligheden en naturlig konsekvens af, at vi har et lokalt demokrati,” sagde Mette Frederiksen på et kort pressemøde efter sin tale.

Velfærd er med hendes ord, noget ”mennesker skaber sammen”.

Velfærd er noget, vi skaber sammen

Derfor vil regeringen give større plads til, at forældre, lærere, børn og skoleledere kan forme den enkelte folkeskole. Og at pårørende, ældre og medarbejdere i fællesskab kan skabe de bedste plejehjem.

”Hvis vi betragter velfærden på den måde, så skal vi jo ikke ensrette, hvad der sker i Lemvig og hvad der sker i Holbæk. Så skal vi slippe det fri, så skal vi slippe det løs, og så skal vi tro på, at mennesker kan skabe velfærd sammen lokalt,” sagde Mette Frederiksen.

Læs også

Noget af det, der er med til at give ensartethed på tværs af kommuner, er jo, at borgerne har nogle rettigheder, ikke mindst på ældre- og socialområdet.

Kan jeres frisættelse også betyde, at der er nogen af de rettigheder, borgerne har i dag, som de ikke skal have fremadrettet?

”Ja, det er jo den naturlige konsekvens, hvis vi skal slippe velfærden fri, og man lokalt skal definere, hvad er den rigtige og bedste daginstitution, og hvordan laver vi ældrepleje her. Så betyder det jo, at alt ikke skal være skemalagt.”

Rettigheder uden opbakning, er ikke noget værd

Betyder det, at man fra regeringens side er parat til rulle rettigheder tilbage, som man har i dag?

”Jamen vi kommer til at kigge på alle områderne. Men i virkeligheden er det jo nok en falsk modsætning.”

Meget af det, der dokumenteres i dag, det er jo medarbejdere, der dokumenterer, at de ikke lever op til loven.

Mette Frederiksen (S)
Statsminister

”For meget af det, der dokumenteres i dag, det er jo medarbejdere, der dokumenterer, at de ikke lever op til loven. Eller ikke har tid nok til at løse den kerneopgave, de gerne vil. Eller ikke kan være til stede i borgerens liv.”

”Så man kan sige; rettigheder på et papir, har jo kun en værdi, hvis der er et velfærdssamfund, hvor der er muskler nok, og der er medarbejder nok. Og vi mangler faktisk begge dele.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00