Ny aftale skal give flere kommuner øget frihed på ældreområdet

Et bredt flertal i Folketinget er blevet enige om rammerne for en ny velfærdsaftale, som skal rydde ud i omfattende lovgivning på ældreområdet og sikre mere frihed til de berørte kommuner. 

Både Konservative og Venstre lægger vægt på, at den nye aftale sikrer de ældres ret til frit af vælge mellem private og offentlige leverandører af pleje.
Både Konservative og Venstre lægger vægt på, at den nye aftale sikrer de ældres ret til frit af vælge mellem private og offentlige leverandører af pleje.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

S-regeringen og et bredt flertal i Folketinget er enige om en ny velfærdsaftale, som skal sikre større frihed på ældreområdet for flere kommuner.

Det skal ske ved at rydde ud i omfattende lovgivning og statslig regulering, som i stedet erstattes af få såkaldte hegnspæle, som kommunerne er forpligtet til at efterleve.

”Jeg er glad og stolt over aftalen, som giver vores dygtige medarbejdere og ledere på ældreområdet langt mere frihed til at skabe den bedste pleje, omsorg og kvalitet for vores ældre. Borgerne skal stadig have den hjælp, som de har brug for,” lyder det i en pressemeddelelse fra social og ældreminister Astrid Krag (S).

Hun henviser til, at i alt Syv kommuner allerede har indgået velfærdsaftaler og er blevet sat fri af langt de fleste statslige regler på enten dagtilbuds-, folkeskole- eller ældreområdet, hvilket samtlige kommuner ifølge regeringen på sigt skal tilbydes. 

Hegnspæle
  • Kommunerne har fortsat det overordnede ansvar for at sikre, at der er de nødvendige tilbud på ældreområdet samt for at føre tilsyn.
  • Kommunerne er forpligtet til at sikre, at borgerne får den hjælp og pleje, som de har behov for.
  • Af retssikkerhedsmæssige hensyn skal borgerne have en skriftlig afgørelse om, hvilken hjælp der er bevilget.
  • Styrelsen for Patientsikkerhed fører et risikobaseret tilsyn med kvaliteten af både plejen og den nødvendige sundhedsfaglige behandling i kommunerne.
  • Reglerne for magtanvendelse fastholdes.
  • Pårørende til døende ikke skal kunne fratages plejevederlag, hvis den døende ønsker at blive i eget hjem.
  • kommunerne skal fortsat indberette til Plejehjemsoversigten, som giver  information om og overblik over alle plejehjem.
  • Modtagere af praktisk hjælp, personlig pleje samt madservice skal frit kunne vælge mellem to eller flere leverandører, hvoraf den ene kan være kommunal.
  • Kommuner skal etablere mindst ét ældreråd, hvor medlemmerne vælges ved direkte valg

Over bred kam vurderes ordningen at være vellykket.

Og et bredt flertal bestående af Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten, Radikale, Venstre, Konservative, Liberal Alliance, Dansk Folkeparti, Nye Borgerlige, Frie Grønne, Alternativet og Kristendemokraterne er altså nu enige om, hvordan den i første omgang skal udbredes på ældreområdet.

”De kommuner, der allerede har indgået velfærdsaftaler på ældreområdet, oplever gejst og energi blandt både medarbejdere, ledere og de ældre selv. Det håber jeg, at vi med denne aftale kan få bredt ud til glæde for mange flere,” skriver ministeren.

Retten til frit valg bevares

Mens den seneste velfærdsaftale på ældreområdet fik opbakning fra regeringens støttepartier samt Frie Grønne og Alternativet, er der denne gang fundet flertal over midten.

Både Konservative og Venstre lægger vægt på, at den nye aftale sikrer de ældres ret til frit af vælge mellem private og offentlige leverandører af pleje.

”Venstre har stået fast på retten til frit at kunne vælge leverandører af madservice, praktisk hjælp og personlig pleje, som af den grund heldigvis forbliver en rettighed for vores ældre i de nye forsøgskommuner. Det er både jeg og Venstre glade for, for det er et klart nybrud i forhold til de tidligere velfærdsaftaler,” lyder det fra Venstres ældreordfører, Jane Heitmann.

Læs også

Også Konservatives Mette Abildgaard slår fast, at netop retten til det frie valg har været udslagsgivende for, at partiet har beslutte at lægge stemmer til aftalen:

”Vi trygge ved, at vi nu giver flere frihedsgrader til kommunerne, i jagten på at finde bedre løsninger til vores ældre, men samtidig insisterer på, at det frie valg ikke må indskrænkes, som regeringen oprindeligt foreslog.”

Det endelige lovforslag forventes fremsat tidligt i det kommende folketingsår og skal i første omgang gælde i tre år.

Partierne er også enige om, at de nuværende velfærdsaftalekommuner på ældreområdet – Langeland, Middelfart og Viborg – kan vælge at fortsætte med de nye ”hegnspæle”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Jane Heitmann

Formand, Krifa og Sclerosehospitalerne, fhv. MF (V)
cand.mag. i dansk

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

0:000:00