Wammen: Farvel til flertal ændrer intet for regeringens reformplaner
Med Mads Fugledes exit fra Venstre mistede regeringen sit flertal på den indenrigspolitiske scene. Finansminister Nicolai Wammen afviser, at det får betydning for regeringens reformprogram, men han sender samtidig en appel til Folketingets øvrige partier.
Kim Rosenkilde
RedaktørEt usikkert parlamentarisk grundlag smuldrede endnu mere under fødderne på regeringen, da Mads Fuglede fra Venstre tidligere på ugen annoncerede, at han skiftede parti til Danmarksdemokraterne.
Uden Fugledes mandat udgør regeringspartierne ikke længere et flertal tilsammen på de indenrigspolitiske dagsordener, hvor de nordatlantiske mandater traditionelt afholder sig fra at blande sig.
Den nye parlamentariske virkelighed får dog ikke nogen konsekvenser for regeringens ambitioner om at gennemføre grundlæggende og også svære reformer af det danske samfund.
I hvert fald ikke, hvis man spørger finansminister Nicolai Wammen (S).
”Vores reformdagsorden er uantastet af Mads Fugledes politiske skift,” siger Nicolai Wammen.
Altinget møder finansministeren ved KL’s såkaldte kommunalpolitiske topmøde i Aalborg Kongres & Kultur Center, hvor omdrejningspunktet i høj grad er den borgernære velfærd i kommunerne.
Forventer samarbejdsvillig opposition
Nicolai Wammen peger blandt andet på de reformer regeringen har lagt frem inden for folkeskole, ældreområdet, beskæftigelsesområdet og også snart skal se på strukturen for fremtidens sundhedsvæsen.
”Der kommer vi ikke til at sætte ambitionsniveauet ned. Vi håber så også, at Folketingets partier vil gribe den mulighed, vi har nu for at lave nogle afgørende reformer, som kan sikre vores velfærdssamfund i de kommende år,” siger Nicolai Wammen.
Han advarer mod, at der ”går Christiansborg i den”, og at for eksempel regeringens frisættelsesdagsorden risikerer at blive kvalt i en hang til detailregulering.
”Jeg har hørt partilederne i dag sige, at de gerne vil give kommunerne større frihedsgrader. Nu glæder jeg mig så til at se deres ordfører følge op på det i forhandlingslokalerne. Og det forventer jeg da, at de kommer til at gøre,” siger Nicolai Wammen med henvisning til en partilederdebat ved det kommunalpolitiske topmøde.
Regeringen forhandler aktuelt om en ny ældrelov med en række af Folketingets partier. Efter Mads Fugledes partihop danner de partier nu en fælles offensiv front med krav om blandt andet ekstra penge og faste teams i ældreplejen.
Satser på brede aftale
Når I nu sidder i konkrete forhandlinger, får regeringen så ikke også sværere ved at få den politik igennem, som I helst selv ser. Og kan det ikke blive dyrere for dig, fordi I kan blive nødt til at bruge nogle penge, I ellers ikke ville have brugt, for at få andre partiers støtte?
”Det er vigtigt at sige, at vi jo ikke har lavet nogen aftaler, hvor der ikke har været mindst ét andet parti med udover regeringen. 90 procent af de aftaler, vi har lavet med Folketingets partier i den tid, vi har haft regeringsansvaret med den her regering, der har der været mindst et parti på hver side af regeringen.”
”Så det er jo ikke sådan, at vi har været en regeringen, der bare har tromlet vores vilje igennem. Vi har samarbejdet med andre.”
Som et eksempel peger Nicolai Wammen på den finanslovsaftale, der blev indgået i november. Alle på nær Enhedslisten var med.
”Det var en historisk bred finanslov. Så jeg tror i praksis, at man vil se regeringen fortsætte, som vi har gjort hidtil med at lave aftaler bredt i Folketinget. Og jeg håber og forventer, at Folketingets øvrige partier vil gå konstruktivt og sagligt ind i de forhandlinger,” siger Nicolai Wammen.
Tror stadig på "historisk mulighed"
Fra landets kommuner og KL’s side har man haft store forventninger til, at SVM-regeringens flertal skulle være med til at sikre, at der vil blive gennemført reformer af ikke mindst det såkaldte specialiserede socialområde.
Tidligere regeringer har uden held forsøgt at få lovændringer igennem Folketinget, som skulle give kommunerne udvidet mulighed for at styre økonomien på området.
Under tordagens partilederdebat ved det kommunalpolitiske topmøde talte Venstres formand Troels Lund Poulsen om, at der nu er en ”historisk” mulighed for at få lavet ændringer på området.
”Og den mulighed har vi fortsat tænkt os at gribe. Uagtet, at Mads Fuglede har skiftet fra Venstre til Danmarksdemokraterne, så er regeringens projekt det samme,” siger Nicolai Wammen.
”Det vil vi arbejde stenhårdt for. Og i de forhandlinger, vi sidder i med andre partier, der vil vi selvfølgelig lytte til deres synspunkter. Men vi har ikke tænkt os at lade reformtempoet gå ned, fordi det ville være til skade for vores fælles velfærdssamfund.”
For tidligt at spekulere i dyr finanslov
Men reformerne kan vel ende et andet sted, end I havde tænkt jer. Jeres forhandlingsposition er vel alt andet lige blevet svækket?
”Udgangspunktet er, at vi ikke på noget tidspunkt bare har bosset regeringens politik igennem. Vi har lyttet til de andre partier. Havde vi ikke gjort det, havde de jo heller ikke indgået aftaler med regeringen.”
Du nævner selv finanslovsaftalen fra november. Aftalen var politisk bred, mens den økonomiske forhandlingsramme var smal.
Kan du slippe lige så billigt, når der skal forhandles finanslov til efteråret, når du nu kan blive nødt til at betale for en parlamentarisk opbakning, som I er blevet mere afhængig af?
”Jeg vil slet ikke spekulere i, hvordan finansloven for 2025 ender. Regeringen har ikke fremlagt sit finanslovsforslag endnu. Det sker først i august, og derefter forhandler vi med partierne. Så jeg kommer ikke til at give en langtidsprognose for den politiske vejrudsigt i november, december måned.”