Førtidspensionsreform hænger i tynd tråd

REFORM: Forhandlingerne om en reform af førtidspensionen vil bryde sammen inden valget, forlyder det fra flere kilder. Reformen står og falder med, om regeringen og oppositionen kan blive enige om, hvor og hvor meget der skal spares.
Førtidspensionisternes fremtid er uvis. Regeringen og oppositionen skal blive enige om en ny aftale, men Hans Engell forudser, at det ikke vil lykkes.
Førtidspensionisternes fremtid er uvis. Regeringen og oppositionen skal blive enige om en ny aftale, men Hans Engell forudser, at det ikke vil lykkes. Foto: colourbox

En reform af førtidspensionen inden det kommende valg har dystre udsigter, mener Ekstra Bladets politiske kommentator Hans Engell, som angiver chancerne for at få en aftale på plads til at være "lig nul".

"Jeg kan overhovedet ikke forestille mig, at der kommer nogle store forlig mellem regeringen og oppositionen inden valget," siger han og tilføjer, at det efter hans vurdering vil gøre sig gældende i forhold til reformer af førtidspensionen, SU'en og folkeskolen.

Ekstra Bladets kommentator betoner betydningen af den forestående valgkamp. Han fremhæver, at det kræver politisk ro og enighed om de større linjer i den økonomiske politik, hvis en sådan reform skal gennemføres.

Flere anonyme kilder på Christiansborg mener heller ikke, at regeringen og forligskredsen vil opnå enighed om en ny aftale, men forudser, at reformen bliver udskudt indtil valget er overstået.

Engell: Tiden ikke til reformer
Det skyldes ifølge Hans Engell, at det snarlige valg forhindrer parterne i at rykke sig fra deres oprindelige ståsted for at få en aftale på plads.

"Hvorfor skulle oppositionen gå en ind og forpligte sig til en sådan aftale, når den ikke er en del af regeringens øvrige økonomiske politik?" spørger han retorisk og svarer:

"Tiden er simpelthen ikke til den type reformer, og tiden kommer først til det efter et folketingsvalg."

Til den tid skal den nuværende regering samle stumperne op og starte et nyt forhandlingsforløb, ellers får vi en ny regering, som vil fremlægge en hel ny sammenhængende politik på området, forudser Hans Engell.

Strid om besparelser
På nuværende tidpunkt er det først og fremmest uenigheder om, hvor og hvor meget, der skal spares, som forhindrer en ny aftale. Regeringen lægger i sit udspil op til, at personer, der skal indgå i de nye udviklingsforløb, skal fastholdes på den ydelse, som de fik før forløbet.

Men det vil oppositionen ikke gå med til.

"Hvis regeringen fastholder, at det handler om at skære i ydelsen hos folk, som i forvejen har det svært, så bliver det ikke med os," fastslår SF's gruppeformand Ole Sohn, hvis parti sammen med Socialdemokraterne og De Radikale har fremlagt et fælles udspil til videre forhandling.

Han forklarer, at de ikke vil være med til at spare penge ved at skære i ydelsesniveauet, men gerne vil lave en langsigtet besparelse ved at reducere antallet af unge, som ender på førtidspension.  

Støjberg: Økonomien skal styrkes
Det får beskæftigelsesministeren til at sætte spørgsmåltegn ved, om oppositionen er ved at løbe fra sine egne løfter.

"Det er afgørende for mig, at det her også medvirker til at styrke dansk økonomi. Men S og SF har selv sagt i deres økonomiske plan, at der kan findes penge på området, og det går jeg ud fra, at de stadigvæk mener," siger Inger Støjberg (V) i et skriftligt svar til Altinget | Arbejdsmarked.

Oppositionen svarer til gengæld, at der ifølge Rigsrevisionen er brugt adskillige milliarder på at aktivere personer, der ingen chance havde for at få et arbejde. Penge, som ifølge S, SF og R kan bruges til at finansiere dele af den nye reform.

Forligskredsen, som udover regeringspartierne består af S, SF, R og KD, skal mødes til en ny forhandlingsrunde i starten af det nye år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ole Sohn

Bestyrelsesformand, Dansk Producentansvar, Bestyrelsesmedlem, DanPilot, Adm. direktør, Sohn Consulting, forfatter, foredragsholder
HF (Gedved Seminarium. 1973), jord- og betonarbejder (1976)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Per Ørum Jørgensen

Byrådsmedlem (løsgænger), Herning Kommune, stifter og seniorrådgiver, Ørum Advice, forperson, Mental Talk, fhv. MF (K og KD)
HH (Herning Handelsskole 1988)

0:000:00