Debat

3F og HK: Brian Mikkelsen tager fejl. Vi behøver ikke hente arbejdskraft i Ghana og Tunesien

Erhvervsorganisationer har længe råbt højt for, at der skal være gunstigere regler for at hente udenlandsk arbejdskraft uden for Europa. Men der er rigeligt med arbejdskraft i Europa og Danmark, skriver HK og 3F.

Det er vigtigt, at vi gør vores bedste for at hjælpe dansk erhvervsliv med at få adgang til den arbejdskraft, de efterspørger, men det må ikke ske ved at gå på kompromis med ordentlige løn- og arbejdsvilkår, skriver 3F og HK.
Det er vigtigt, at vi gør vores bedste for at hjælpe dansk erhvervsliv med at få adgang til den arbejdskraft, de efterspørger, men det må ikke ske ved at gå på kompromis med ordentlige løn- og arbejdsvilkår, skriver 3F og HK.Foto: Niels Ahlmann Olesen/Berlingske/Ritzau Scanpix
Mads Samsing
Søren Heisel
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I årevis har vi hørt arbejdsgiverorganisationerne klage over, at de mangler arbejdskraft. I stedet for at klage, burde de lytte og handle.

Det gælder også Dansk Erhvervs administrerende direktør, Brian Mikkelsen, som senest har foreslået at hente 50.000 udlændinge fra ikke-vestlige lande til Danmark i et forsøg på at løse manglen på arbejdskraft.

Danske virksomheder er blandt de absolutte bundskrabere, når det gælder om at slå stillinger op i EU.

Mads Samsing og Søren Heisel
Hhv. næstformand i HK og forbundssekretær i 3F

Mere konkret opfordrer Brian Mikkelsen regeringen til at indgå partnerskabsaftaler med lande som Ghana og Tunesien, men hvorfor retter erhvervslivet ikke blikket mod Europa? I Europa er potentialet stort, og nye kolleger herfra kan frit ansættes i morgen.

Opløftende tal fra den europæiske jobdatabase, Eures, viser, at en stor andel europæere gerne vil arbejde i Danmark. I september 2023 var der omkring 60.000 europæere, der i Eures angav, at de var interesseret i at få et job i Danmark. Dette tal er steget til 68.000 i november 2023, og antallet af interesserede europæiske jobsøgende har været stødt stigende de seneste år på tværs af brancher.

Undersøgelsen lægger sig tæt op ad en stor spørgeskemaundersøgelse fra analysefirmaet Electica, der viser, at 70 til 80 procent af folk mellem 20 og 40 år i Rumænien, Italien, Spanien og Portugal gerne vil arbejde i Danmark. 

Europæisk arbejdskraft er med andre ord oplagt til at afhjælpe manglen på arbejdskraft. Men danske virksomheder har på nuværende tidspunkt kun slået 32 stillinger op per 100.000 indbygger. Det er markant lavere end virksomheder i de fleste andre europæiske lande, hvor gennemsnittet for EU-landene er 625. Dermed er danske virksomheder blandt de absolutte bundskrabere, når det gælder om at slå stillinger op i EU.

Lige nu er der cirka 13 millioner ledige i EU, som kan starte på job i Danmark i morgen uden bureaukratisk bøvl. 

Læs også

Løn- og arbejdsvilkår skal være i orden

Den fri bevægelighed gør rekruttering af europæisk arbejdskraft både administrativt og diplomatisk lettere end rekruttering fra tredjeverdenslande.

Den fri bevægelighed gør rekruttering af europæisk arbejdskraft både administrativt og diplomatisk lettere end rekruttering fra tredjeverdenslande.

Mads Samsing og Søren Heisel
Hhv. næstformand i HK og forbundssekretær i 3F

Men måske er det et helt andet sted, skoen trykker for virksomhederne. Tidligere overvismand Michael Svarer har i Børsen 14. september udtrykt det på denne måde:

"Virksomhederne siger, at de mangler arbejdskraft, men det, de måske i virkeligheden mener, er, at de mangler billig arbejdskraft. De er ikke villige til at betale den løn, der skal til for, at de ikke mangler arbejdskraft."

Det er selvfølgelig helt afgørende, at Danmark er et attraktivt land for udenlandske talenter at arbejde i. Vi anerkender behovet for specialiseret arbejdskraft og ved også, at nogle specialister kan findes udenfor Europa.

Det er vigtigt, at vi gør vores bedste for at hjælpe dansk erhvervsliv med at få adgang til den arbejdskraft, det efterspørger, men det må ikke ske ved at gå på kompromis med ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Historien om behovet for arbejdskraft viser sig desværre at være en virkelighed, der ind i mellem byder på skandaløse arbejdsforhold, løntryk, grov udnyttelse og social dumping. Det presser vores ellers velfungerende arbejdsmarkedsmodel, og betyder en unfair konkurrence for de virksomheder, der spiller efter reglerne.

Udenlandske kolleger – uanset om de kommer fra et europæisk eller et tredjeverdensland – skal naturligvis arbejde ligeværdigt og derfor på velordnede danske vilkår.

Det gælder både i forhold til løn, arbejdsmiljø og fysiske forhold. Det er og bliver det vigtigste værn mod yderligere social dumping. Derfor er det helt afgørende, at den udenlandske arbejdskraft ikke underbetales i forhold til danske lønmodtagere. Det kan for eksempel sikres ved at stille krav om, at udenlandsk arbejdskraft skal have den gennemsnitlige løn for det pågældende fag. Og lønnen skal selvfølgelig udbetales til en dansk bankkonto, så vi undgår svindel og skatteunddragelse. 

Læs også

Der er også danske ledige

Og lad os til sidst minde om, at der fortsat er ledige i Danmark. Hos både HK og 3F er vi optaget af, at alle der kan og vil arbejde, bliver del af arbejdsfællesskabet. Det gælder ikke mindst ledige, der er visiteret til fleksjob, dem med minoritetsbaggrund, seniorer, og de 43.000 unge, der hverken har job eller uddannelse.

Kære erhvervsliv, I behøver ikke råbe desperat ud i hele verden. Hjælpen er nær og er her allerede, hvis I tager ansvar for det store potentiale, der er i både Danmark og Europa.

Mads Samsing og Søren Heisel
Hhv. næstformand i HK og forbundssekretær i 3F

Noget tyder på, at virksomhederne også kan blive meget bedre til at holde på og ansætte seniorer. Kommer vi på niveau med Norge og Sverige, vil det give op til 24.000 personer i arbejdsudbud.

En styrkelse af integrationen så ikke-vestlige indvandrere kommer i arbejde i samme omfang som personer med dansk herkomst vil yderligere give mellem 50.000-75.000 fuldtidsbeskæftigede. Og hvis alle der ønsker at gå fra deltid til fuldtid fik muligheden, vil det give 38.000 fuldtidspersoner.

Udlændinge på de danske arbejdspladser er guld værd, og de skal være velkomne. Og kære erhvervsliv, I behøver ikke råbe desperat ud i hele verden. Hjælpen er nær og er her allerede, hvis I tager ansvar for det store potentiale, der er i både Danmark og Europa.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Heisel

Forbundssekretær, 3F, formand, SkillsDenmark
Tømrer (1984)

Mads Samsing

Næstformand, HK Danmark
socialrådgiver (University College Lillebælt 2009)

Brian Mikkelsen

Adm. direktør, Dansk Erhverv, bestyrelsesformand, Nationalmuseets Museumsråd, bestyrelsesnæstformand, Kraks Fond, bestyrelsesnæstformand, Ove K investfond, formand, Ordrupgaard Advisory board, bestyrelsesmedlem, ATP, bestyrelsesmedlem, Pension Danmark
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

0:000:00