Aktører kritiserer nyt system for lediges samtaler

ANSVAR: Fra april skal ledige selv booke deres møder med jobcentret, men implementeringen af de nye regler møder kritik fra både kommuner og a-kasser. Aktørerne frygter kalenderbøvl og klagesager som følge af ”unødvendig detailstyring”.

Fra april skal ledige selv booke deres møder i jobcentret. Aktører er dog skeptiske over for de regler, der skal omdanne ideen til praksis.
Fra april skal ledige selv booke deres møder i jobcentret. Aktører er dog skeptiske over for de regler, der skal omdanne ideen til praksis.Foto: Søren Elkrog Friis/Altinget.dk
Michael Hjøllund

Vi frygter, at man vil se en masse, der ikke kan booke en samtale, og som risikerer at ryge af dagpenge. Og efter dem vil der følge en masse klagesager og bureaukrati, som er helt unødvendigt.

Verner Sand Kirk
Direktør i AK-Samvirke
Fakta
Selvbooking
Fra 4. april 2016 bliver det obligatorisk for dagpengemodtagere at booke jobsamtaler hos jobcentret. Det skal give den ledige mere frihed til at tilrettelægge sit forløb.

Dermed er det ikke længere jobcentret, der står for at indkalde den ledige til samtale, men medarbejderne skal stadig vejlede den ledige i, hvordan man booker en samtale.

Selvbooking er lige nu indført på forsøgsbasis i kommunerne, og andelen af møder, der er fastsat gennem selvbooking, varierer fra næsten nul og helt op til over 60 procent.

Se, hvor langt den enkelte kommune er fremme

Ideen er god, men den praktiske udmøntning kan ende med at blive noget rod.

Sådan lyder dommen fra Kommunernes Landsforening (KL) og AK-samvirke, der samstemmigt kritiserer implementeringen af et initiativ i beskæftigelsesreformen, der giver ledige pligt til selv at booke deres samtaler med jobcentret.

Booker man ikke en samtale i tide, bliver den ledige automatisk afmeldt dagpengesystemet og dermed trukket i ydelse, indtil man selv tilmelder sig igen.

Dokumentation

Bestemmelser, der får KL og AK-Samvirke til at ryste på hovedet af de nye regler lyder:
"En person, der ikke booker en samtale til afholdelse senest dagen efter udløb af fristen [..], afmeldes. Afmelding sker med virkning fra og med den dag, hvor samtalen senest skulle have været afholdt."

Et andet eksempel for det, KL kalder "detailstyring", gælder reglerne for, hvordan en ledig skal booke et nyt møde, hvis vedkommende misser sin første deadline og er blevet afmeldt dagpenge.
Personer, som er afmeldt på grund af manglende booking af en samtale, [..] eller hvor fristen er overskredet i en periode, hvor personen er afmeldt af andre årsager, skal, for at en gentilmelding får virkning, ved gentilmeldingen booke en samtale til afholdelse inden for 10 dage regnet fra gentilmeldingen [..]. Det gælder dog ikke, hvis der fra tidspunktet for afmelding er gået 3 måneder eller mere.

Ændringerne af bekendtgørelsen om en aktiv beskæftigelsesindsats kan findes i fuld længde her:

KL's Høringssvar findes her og her.

AK-Samvirkes høringssvar på vegne af LO, FTF og Akademikerne findes her.


Altinget logoArbejdsmarked
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arbejdsmarked kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00