Debat

Professor: Bedre samarbejde kan få flere med handicap i arbejde

Virksomhederne skriger på arbejdskraft. Der er samtidig mange personer med handicap, som gerne vil, men ikke kan finde et arbejde. Det er et paradoks, som kalder på et bedre samarbejde mellem jobcentrene og virksomhederne, skriver Thomas Bredgaard.

Et bedre samarbejde mellem virksomhederne og jobcentrene er nødvendigt, hvis vi skal udnytte den gunstige konjunktursituation og få flere mennesker med handicap i arbejde, skriver Thomas Bredgaard.
Et bedre samarbejde mellem virksomhederne og jobcentrene er nødvendigt, hvis vi skal udnytte den gunstige konjunktursituation og få flere mennesker med handicap i arbejde, skriver Thomas Bredgaard.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Thomas Bredgaard
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er i øjeblikket rekordhøj beskæftigelse, et stort antal opslåede stillinger og mange arbejdsgivere, som ikke få den arbejdskraft de efterspørger.

Det betyder, at private og offentlige virksomheder må besætte de ledige stillinger med personer, som ikke har de nødvendige kvalifikationer eller helt undlade at besætte stillingen.

Temadebat

Hvordan får vi flere personer med handicap i arbejde? 

Der er ganske enkelt ikke nok hænder og hoveder i danske virksomheder, og det kræver politisk handling, lyder kritikken fra flere aktører fra dansk erhvervsliv, som efterspørger en mere ambitiøs finanslov til at løfte arbejdsudbuddet.

Samtidig kalder Danske Handicaporganisationer det ”et selvmål”, hvis gruppen af ledige personer med funktionsnedsættelser stadig tæller 49.000 næste år – mennesker, som alle står klar til at tage et arbejde.

Hvordan kan kommunerne for eksempel bedst muligt hjælpe personer med handicap i arbejde, og hvad er grunden til den store variation i jobcentrenes praksis? Mangler der viden om og redskaber til screening af handicap, kvalifikationer og uddannelsesniveau? Og hvad mangler politikerne at få taget livtag med for at løse udfordringen?  

Altinget Social spørger de næste uger, hvilke tandhjul der bør skrues på for, at flere personer med handicap kommer i arbejde.  

Ønsker du at deltage i debatten, så skriv til [email protected].

Det indebærer produktionsbegrænsninger, tabt omsætning og mindre velfærd.

Der er en arbejdskraftreserve blandt personer med handicap, som ofte bliver overset i den offentlige debat. Danske Handicaporganisationer anslår, at knap 50.000 personer med handicap er klar til at tage et arbejde inden for 14 dage.

Der findes ingen enkle løsninger 

Trods en bred politisk aftale fra 2018 med en målsætning om, at flere med større handicap skal i arbejde frem mod 2025, går det desværre den forkerte vej. Beskæftigelsesforskellen mellem personer med og uden handicap er steget under corona-pandemien ifølge VIVE’s seneste undersøgelse.

Forskningen viser, at der er mange barrierer for ansættelse af mennesker med handicap og der ikke findes enkle løsninger, som med et snuptag kan løse udfordringerne.

Blot hver tolvte arbejdsplads var blevet kontaktet af jobcenteret, med henblik på at ansætte en person med bevægelseshandicap. 

Thomas Bredgaard
Professor, Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse, AAU

Men et bedre samarbejde mellem virksomhederne og jobcentrene er nødvendigt, hvis vi skal udnytte den gunstige konjunktursituation og få flere mennesker med handicap i arbejde.

I 2019 undersøgte vi samarbejdet mellem virksomhederne og jobcentrene omkring ansættelse af personer med bevægelseshandicap. Det nedslående resultat var, at blot hver tolvte arbejdsplads var blevet kontaktet af jobcenteret inden for det seneste år, med henblik på at ansætte en person med bevægelseshandicap eller havde samarbejdet med jobcenteret om rekruttering eller fastholdelse af en konkret person med bevægelseshandicap. Vi formoder ikke, at andelen ville være meget anderledes, hvis vi spurgte om det samme i dag.

Flere går uden om jobcentrene

Det begrænsede samarbejde afspejler, at de fleste virksomheder foretrækker at finde medarbejdere uden hjælp fra jobcenteret, og at mange jobsøgende med handicap ligeledes finder arbejde uden hjælp fra jobcenteret. Det er for så vidt positivt, men et problem for de jobsøgende med handicap, som har brug for hjælp til at finde et job. Det kan være hjælp til at opsøge virksomheder, skrive en ansøgning, brug af personlig assistance, hjælpemidler og fleksjob.

Den aktuelle højkonjunktur skal udnyttes til, at flere virksomheder får øjnene op for den arbejdskraftressource som mennesker med funktionsnedsættelser udgør.

Thomas Bredgaard
Professor, Forskningscenter for Handicap og Beskæftigelse, AAU

Flertallet af arbejdsgiverne har positive holdninger til at ansætte personer med handicap, men de færreste har erfaringer med ansættelse af personer med handicap. I undersøgelsen fra 2019 tilkendegav over halvdelen af arbejdsgiverne, at de havde en social forpligtelse til at ansætte personer med handicap, men at de ikke hverken aktuelt eller tidligere havde ansat en medarbejder med handicap.

En vigtig årsag er mangel på viden om handicap og manglede viden om støtte- og kompensationsordninger. Henholdsvis 40 og 32 procent af arbejdsgiverne i vores undersøgelse tilkendegav, at de enten slet ikke eller i ringe grad havde kendskab til kompensations- og støtteordningerne for personer med handicap. Mere viden om mulighederne for at få støtte og kompensation vil uden tvivl kunne få flere arbejdsgivere til at ansætte personer med handicap og sikre større ligebehandling.   

Tilfredse virksomheder

Den gode nyhed er, at de arbejdspladser, som faktisk har samarbejdet med jobcentrene, er tilfredse med samarbejdet. Blandt de virksomheder, som havde samarbejdet med jobcenteret om ansættelse af personer med bevægelseshandicap, var henholdsvis 62 og 33 procent af arbejdspladserne i meget høj eller høj grad tilfredse med samarbejdet.

Der er således et stort potentiale for, at jobcentrene udvider deres virksomhedskontakt og synliggør, at der er en arbejdskraftressource blandt ledige med funktionsnedsættelser.

Den aktuelle højkonjunktur skal udnyttes til, at flere virksomheder får øjnene op for den arbejdskraftressource som mennesker med funktionsnedsættelser udgør, og at flere mennesker med funktionsnedsættelser får foden inden for på arbejdsmarkedet.                  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00