Debat

Horesta: Vi skal sørge for, at personer med handicap er arbejdsparate fra første dag

Vi skal fjerne de bureaukratiske barrierer og begrænsninger for at få mennesker med handicap i arbejde. Derudover skal mennesker med handicap også blive jobparate tidligere i livet, skriver Kristian Nørgaard.

Turisme- og oplevelsesindustrien er særligt egnet til at ansætte personer med handicap, skriver Kristian Nørgaard. 
Turisme- og oplevelsesindustrien er særligt egnet til at ansætte personer med handicap, skriver Kristian Nørgaard. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristian Nørgaard Nielsen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Frem mod sommerens højsæson mangler turisme- og oplevelseserhvervet over 25.000 nye medarbejdere. Får virksomhederne ikke besat disse stillinger, så er det ensbetydende med tabt omsætning, og skatteindtægter der aldrig bliver realiseret.

Samtidig står mange med handicap ledige uden for arbejdsmarkedet, og det skriger på, at der bliver tænkt løsninger.

Lykkes vi med at forene udbud og efterspørgsel på dette område, er der ingen tvivl om, at vi kan skabe en win-win-win-situation. For medarbejderen, virksomheden og samfundet.

Temadebat

Hvordan får vi flere personer med handicap i arbejde? 
Der er ganske enkelt ikke nok hænder og hoveder i danske virksomheder, og det kræver politisk handling, lyder kritikken fra flere aktører fra dansk erhvervsliv, som efterspørger en mere ambitiøs finanslov til at løfte arbejdsudbuddet.

Samtidig kalder Danske Handicaporganisationer det "et selvmål", hvis gruppen af ledige personer med funktionsnedsættelser stadig tæller 49.000 næste år – mennesker, som alle står klar til at tage et arbejde.

Hvordan kan kommunerne for eksempel bedst muligt hjælpe personer med handicap i arbejde, og hvad er grunden til den store variation i jobcentrenes praksis? Mangler der viden om og redskaber til screening af handicap, kvalifikationer og uddannelsesniveau? Og hvad mangler politikerne at få taget livtag med for at løse udfordringen?  

Altinget Social spørger de næste uger, hvilke tandhjul der bør skrues på for, at flere personer med handicap kommer i arbejde. 

Om temadebatter:
Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].  

Turisme- og oplevelseserhvervet har plads til alle
Den helt store udfordring er dog at få lavet koblingen, hvor jobcentrene med indsigt i borgernes kompetencer og evner, samt viden om erhvervslivets udfordringer, får præsenteret relevante kandidater for virksomheder med et behov for motiverede hænder. Det er helt afgørende, at matchet er det rette for både virksomhed og medarbejder.

For i turisme- og oplevelseserhvervet er der plads til alle. Og har man vilje og gejsten, kan alle være med til at gøre en forskel. Det er en mangfoldig branche, hvor alle uanset baggrund har muligheder. Her kan den ufaglærte arbejde sig op til at blive hotelchef, eller mennesker på kanten af arbejdsmarkedet kan få en ny start. Virksomhederne er vant til at zoome ind på den enkelte medarbejders kompetencer og kvaliteter, så de får et meningsfuldt arbejde, som de også er gode til, samtidig med at de løser vigtige funktioner for forretningen.

Vi skal have fjernet og begrænset de barrierer, som de ledige handicappede kan møde, inden de kan tage et job.

Kristian Nørgaard
Politisk direktør, Horesta

Her har alle parter et ansvar for at gå nye veje, der kan sikre, at de der har lysten og motivationen kan blive en del af branchen.

Desværre findes der mange eksempler på, at rekrutteringen kan ende i bureaukrati og manglende forventningsafstemning. Det står i vejen for, at vi får udnyttet alles potentiale på arbejdsmarkedet. 

Vi skal have fjernet og begrænset de barrierer, som de ledige handicappede kan møde, inden de kan tage et job. Hvad end det angår bureaukratiske vurderinger af funktionsevnen, støttebehov, arbejdsprøvninger og sagsbehandling.

Sæt ind tidligere
I mange virksomheder er mennesker, der har handicap allerede meget værdsatte kolleger, mens andre med handicap kan have svært at få første skridt ind på arbejdsmarkedet. Derfor bør man fra politisk side også øge indsatsen i forhold til at gøre disse mennesker jobparate og skabe et uddannelsesliv, der forbereder dem på det arbejdsliv, der venter.

Har man ikke prøvet kræfter med arbejdsmarkedet i sin studietid eller via en praktik, så står man nemlig i samme udfordring som alle andre

Kristian Nørgaard
Politisk direktør, Horesta

Og det handler blandt andet om at skabe gode oplevelser undervejs, der opbygger selvtillid samt et klart billede af, at de sagtens kan være med til at gøre en forskel i erhvervslivet. 

Har man ikke prøvet kræfter med arbejdsmarkedet i sin studietid eller via en praktik, så står man nemlig i samme udfordring som alle andre, og springet fra skolebænken til virksomhederne kan være stort. Derfor lyder budskabet om, at der sættes yderligere ind tidligere yderst fornuftigt. På den måde øger vi sandsynligheden for, at den medarbejder, virksomhederne i sidste ende møder, også er arbejdsparat fra første dag.

Og virksomhederne har brug for alle, der kan og vil hjælpe med at indfri forretningens potentiale. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024