Debat

Uddannelsesforbundet: Jobrotation skal sikre indskiftning på arbejdsmarkedet

DEBAT: En genoplivning af jobrotation skal være med til at løfte flere ud på det danske arbejdsmarked. Men det kræver, at Socialdemokratiet får støtteparter og virksomheder til at bakke op, skriver formanden for Uddannelsesforbundet.

Beskæftigelsesministeren skal have støttepartier og virksomheder med på vognen om jobrotation, skriver Hanne Pontoppidan.
Beskæftigelsesministeren skal have støttepartier og virksomheder med på vognen om jobrotation, skriver Hanne Pontoppidan.
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hanne Pontoppidan
Formand for Uddannelsesforbundet

Man kan kun gætte på, hvordan Bendtners karriere havde formet sig, hvis han havde skiftet Arsenals bænk ud med en stamplads i en mindre klub.

Men der er ikke megen tvivl om, at fodboldspillere med spilletid i benene generelt er skarpere end fodboldspillere uden.

Det gælder også spillerne på det danske arbejdsmarked. Det store spørgsmål her er imidlertid, hvordan vi skaber et arbejdsmarked, hvor så mange spillere som overhovedet muligt får græs under fødderne.

Fakta
Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Én mulighed er at genoplive jobrotationen.

30 millioner skal udvide jobrotationsordning
For ligesom mange af de store fodboldtrænere roterer deres spillere, er en oplagt måde at sikre, at så mange danskere i den arbejdsduelige alder som muligt er reelle spillere på det danske arbejdsmarked at få sat skub i jobrotationsordningen.

Ordningen findes. Problemet er, at alt for få virksomheder benytter sig af den.

Hanne Pontoppidan
Formand for Uddannelsesforbundet

Og det ser det heldigvis ud til, at den nye regering har i sinde.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) har i hvert fald meldt ud, at regeringen vil bruge 30 millioner kroner på at udvide jobrotationsordningen, der ellers nærmest var dømt ude efter indførslen af skærpede dokumentationskrav.

Med jobrotation kan en virksomhed sende en medarbejder på efter- og videreuddannelse i en periode. Når medarbejderen vender tilbage igen, får virksomheden en stærkere medarbejder tilbage.

Det hul, der midlertidigt er skabt i virksomheden, giver en ledig mulighed for at fungere som vikar for medarbejderen. Den ledige får dermed mulighed for at få reel joberfaring.

På den måde er jobrotation med til at få virksomheder til at opkvalificere deres medarbejdere, samtidig med at den giver ledige mulighed for at få erhvervserfaring og skabe netværk på rigtige arbejdspladser.

Hvad hvis Bendtner havde siddet mindre på bænken?
Ordningen findes. Problemet er, at alt for få virksomheder benytter sig af den. Det må vi håbe, at regeringens økonomiske indsprøjtning får sat skub i.

Pengene stammer fra ubrugte midler i to uddannelsespuljer, som udspringer af beskæftigelsesreformen, som SR-regeringen indgik med Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti i 2014.

Skal ordningen have nyt liv, kræver det imidlertid, at den nye S-regering får de partier med. Og så kræver det, at arbejdspladserne og jobcentrene igen begynder at benytte sig af den.

Min opfordring er, at de stiller sig spørgsmålet: ”Hvad hvis Bendtner havde siddet mindre på bænken?”

Mit gæt er, at han ville være blevet en bedre fodboldspiller. Det er et gæt. Jeg medgiver, at jeg ikke ved det.

Men en ting er jeg ikke det mindste i tvivl om: Jobrotation er vejen til at løfte flere fra at være sat af holdet til skarpe spillere på det danske arbejdsmarked.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hanne Pontoppidan

Formand, Uddannelsesforbundet
lærer (Gedved Seminarium 1981), MPA (CBS 2008)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00