Debat: Svalbard er det næste ”hotspot”, som arktiske eksperter skal kigge på

Af Morgane Fert-Malka og Troy Bouffard

I det sidste årti har eksperter med relativ succes bekæmpet diskurserne om en ny ”arktisk guldfeber”. Med andre ord en ny kamp for ressourcer, territorium og navigationsrettigheder i Norden. Grundlaget for disse alarmerende diskurser er svagt, og både forskere og beslutningstagere ved udmærket, at der findes brede, veludviklede juridiske, politiske og institutionelle rammer, der gør det muligt på en ordentlig måde at tackle alle mulige konflikter, der opstår eller kunne opstå i regionen.

Der er dog ét spørgsmål, som ikke har fået svar, og som truer at destabilisere de regionale forhold uden umiddelbar og åbenlys løsning: Det norske territorium Svalbard.

Login

 • Anmeld

  Svend-Erik Hansen

  God kronik.

 • Anmeld

  Torben Ørting Jørgensen

  Helt enig i de batragtninger, der fremkommer i kronikken. Det er værd at hæfte sig ved, at konflikten her ikke er imellem Norge og Rusland, men derimod imellem Norge og de øvrige kontrahenter i Svalbard-traktaten, herunder Danmark. At sagen har international bevågenhed understreges af, at den seneste nation, der lige har tiltrådt Svalbard-traktaten er Nordkorea!

  Det er i øvrigt interessant, at man blandt danske sikkerhedspolitiske eksperter ikke har haft blik for denne problemstilling, når man har beskrevet de sikkerhedspolitiske problemstillinger i Nordatlanten og Arktis. Ej heller i FE’s publikationer berøres problemstillingen, der på mange måder kan komme til at udfordre de gænngse og traditionelle sikkerhedspolitiske præmisser.