Første 100 dage: Masser af Arktis, men stadig mange ubekendte

ANALYSE: Arktis og særligt Grønland kom helt uplanlagt til at fylde meget i den nye S-regerings første 100 dage i ministerkontorerne. Hvad regeringen vil med Arktis og rigsfællesskabet, er dog stadig uklart.

Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger bygden Kapisillit i Grønland i august 2019.
Statsminister Mette Frederiksen (S) besøger bygden Kapisillit i Grønland i august 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Statsminister Mette Frederiksens (S) besøg i Grønland i midten af august stod sandsynligvis allerede i kalenderen. Men at besøget skulle komme lige midt i en omfattende diskussion både inden for rigsfællesskabet og ude i verden om USA's ønske om købe Grønland, havde den nytiltrådte socialdemokratiske statsminister og hendes stab helt sikkert ikke kalkuleret med.

Købstilbuddet fra USA's præsident, Donald Trump, bragte Arktis og særligt Grønland op i toppen af dagsordenen for den socialdemokratiske mindretalsregerings arbejde de første 100 dage siden regeringsdannelsen i slutningen af juni. Et sted, hvor den arktiske dagsorden helt sikkert ikke ville have befundet sig, hvis ikke det var for Trumps købstilbud og aflysning af sit danmarksbesøg, da Mette Frederiksen kaldte ideen om et køb for absurd.

På barrikaderne
Nu blev Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) tvunget til at forholde sig til Arktis og rigsfællesskabet. Ja, faktisk til at gå på barrikaderne for både rigsfællesskabet og for Grønlands ret til selv at bestemme over egen jord.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024