NATO retter blikket mod de arktiske farvande

For første gang siden Den Kolde Krigs afslutning for knap 30 år siden har NATO-landene besluttet at udvide forsvarsalliancens aktiviteter med etableringen af to nye kommandoer oveni de syv nuværende kommandoer. Det besluttede NATO-landenes forsvarsministre på et møde i Bruxelles i sidste uge.

Den ene af de to nye kommandoer får til at opgave at sikre fri adgang for NATO’s forsyninger mellem Europa og Nordamerika. Det vil i praksis sige at kontrollere Atlanterhavet og de arktiske farvande, så russiske ubåde ikke kan forhindre troppetransporter og hurtig deployering af skibe og ubåde fra USA og Canada til Europa, hvis tingene spidser til i forholdet mellem NATO og Rusland.

Dermed øges NATO’s i dag begrænsede fokus på de arktiske farvande. Det er endnu uvist hvor den nye kommando får sit hovedkvarter og hvor mange mænd og kvinder den vil skulle beskæftige. Men Portugal, Frankrig og Storbritannien nævnes som mulige værtslande og NATO’s nuværende syv kommandoer har i alt 7.000 ansatte.

Login

 • Anmeld

  leif

  Tja,det skulle ikke undre mig,at vi igen bliver overhalet indenom.Det har jo næsten altid været tilfældet????

 • Anmeld

  Jeppe Plenge Trautner

  Inden for de seneste få år har Putins Rusland skaffet sig evnen til at lukke Atlanterhavet for civil skibstrafik. Derfor de store NATO-investeringer. PS! Dette vedkommer ikke Danmark, hvis geografi og politik er på en anden planet.

 • Anmeld

  Morten Madsen

  Man kan godt undre sig over, at Danmark ikke byder ind og styrker sin position på især Grønland men også Færøerne. Vi taler mandskab, overvågning, patruljering osv.

  Hvordan kan det være, at vi bliver ved med at sende soldater ud i verden, Irak osv. i stedet for at oprette en troværdig tilstedeværelse i vores nordlige del af riget?

  Bør man ikke have en arktisk enhed, som både er trænet til klimaet, har materiel der matcher, og som er permanet er til stede.

  Lad os da byde ind, i stedet for at overlade det hele til andre (USA), i princippet bør Danmark hytte sine egne område før man sender udstyr, soldater og penge ud på missioner alle mulige andre steder i verden.

 • Anmeld

  leif

  Morten Madsen.Du har helt ret.Vi sender folk til de fjerneste steder i verden,men fejer ikke for egen dør først.Hop,siger USA,og så hopper vi.Tilbage med alle styrker i mellemøsten og afrika.Ikke flere flag,waving operations.!!!Hvis vi skal ud over rigsfællesskabet skal det være som FN-operation og med tillægsbevilling til forsvaret!!!!