Radar-planer kan kaste grus i rigsfællesskabets maskineri

Danmark er i sin gode ret til at opstille en ny militærradar på Færøerne uden grønt lys fra færingerne. Men hvis ikke Danmark håndterer sagen korrekt, kan det skade det dansk-færøske forhold og sammenholdet i rigsfællesskabet, påpeger flere eksperter.

Den nye radar skal efter planen placeres på et plateau på det færøske fjeld Sornfelli, hvor en anden Nato-radar tidligere har stået.
Den nye radar skal efter planen placeres på et plateau på det færøske fjeld Sornfelli, hvor en anden Nato-radar tidligere har stået.Foto: Erik Christensen / Wikimedia Commons
Andreas Krog

De danske planer om at opsætte en luftvarslingsradar på Færøerne kan potentielt give selvstændighedskræfterne på Færøerne ny luft under vingerne og kaste grus i rigsfællesskabets maskineri.

Det vurderer flere eksperter som Altinget har talt med, efter at den danske regering og partierne bag forsvarsforliget fornylig blev enige om at bruge knap 400 millioner kroner på at opstille radaren, der skal bruges til at holde øje med blandt andet russiske militærflys aktiviteter i Nordatlanten.

Beslutningen om opstille radaren blev nemlig meldt ud inden det færøske parlament Lagtinget havde haft mulighed for at tage stilling til sagen.

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024