Minister: Vi har kollektivt svigtet Forsvaret

"Det er et kollektivt svigt, der har bragt os i den situation, vi står i nu. Det skal der rettes op på," siger forsvarsminister Troels Lund Poulsen, efter et kasseeftersyn har afdækket væsentlige udfordringer i Forsvaret. Regeringen vil lappe Forsvaret med 38 milliarder kroner. 

Det kommer til at koste mere og kræver mere at løse Forsvarets opgaver fremover, lyder det fra den fungerende forsvarsminister 
Det kommer til at koste mere og kræver mere at løse Forsvarets opgaver fremover, lyder det fra den fungerende forsvarsminister 
Sofie Ewertsen NissenKatrine Falk LønstrupAndreas Krog

Efter årtier med underfinansiering og dårlig styring af økonomien er situationen i Forsvaret alvorlig: 

Materiel og kaserner er nedslidte, der mangler soldater, og it-systemerne er forældede.

Det skal der nu gøres op med. Derfor vil regeringen afsætte 38 milliarder kroner over ti år til at modernisere Forsvaret. 

Sådan lyder det fra fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) på et pressemøde torsdag, hvor han fremlagde anden del af regeringens kasseeftersyn af Forsvaret, der skal danne grundlag for det kommende forsvarsforlig. 

Læs også

Konkret vil regeringen afsætte 27 milliarder til "håndtering af ophobede udfordringer", mens de resterende 11 milliarder kroner skal bruges på nye investeringer over en ti-årig periode. 

Kollektivt svigt

Milliardbeløbet bliver afsat efter årtiers manglende vilje til at sætte penge af til at modernisere Forsvaret, konstaterede Troels Lund Poulsen på pressemødet. 

"De politiske beslutninger har ikke levet op til den sikkerhedspolitiske virkelighed. Det kommer til at koste mere og kræve mere at løse Forsvarets opgaver fremover." 

Derfor er det også en svær dag at være forsvarsminister, siger Troels Lund Poulsen, der samtidig erkender sin del i ansvaret for, at sitationen nu er så alvorlig:

"Det er et kollektivt svigt, der har bragt os i den situation, vi står i nu. Det skal der rettes op på nu," siger den fungerende forsvarsminister, der i 2012 selv var med til at lave det forlig for 2013-2017, som barberede 15 procent af forsvarsbudgettet.

"Vi må konstatere, at det har haft en betydning for Forsvarets robusthed," erkender Troels Lund Poulsen.

Det er i ministerens optik ikke kun politikerne, der har en del af ansvaret. 

"Skiftende forligskredse, ministre, departementschefer og forsvarschefer har alle sammen et medansvar for, at vi er kommet i denne her situation," påpeger Troels Lund Poulsen.

Men ministeren ønsker ikke at hænge enkeltpersoner ud.

"Jeg er ikke kommet her i dag for at få nogen fyret, eller for at få nedsat en undersøgelseskommission. Jeg har påtaget mig den opgave, at få det her til at fungere," fastslår ministeren.

Eksternt ekspertudvalg 

Kasseeftersynet blev iværksat, efter Det Nationale Kompromis blev indgået af Socialdemokratiet, Venstre, Konservative, SF og Radikale Venstre i marts 2022.

Her besluttede partierne at øge Danmarks forsvarsudgifter til to procent af BNP inden udgangen af 2033 og samtidig afsætte 3,5 milliarder kroner årligt på baggrund af Ruslands invasion af Ukraine. 

Som led i disse investeringer skal regeringens kasseeftersyn være med til at sikre et mere solidt fundament for Forsvaret. 

“Vi står nemlig i en situation, hvor de opgaver ikke kan lade sig gøre med de penge, der er afsat til Forsvaret på nuværende tidspunkt. Krigen er tilbage i Europa, og Danmark står i et nyt trusselsbillede med nye krav og forventninger til vores forsvar,” siger den fungerende forsvarsminister.

I september 2022 fremlagde den daværende forsvarsminister Morten Bødskov (S) første del af kasseeftersynet af Forsvaret. Allerede der kom det frem, at der var udfordringer på it-området, at Forsvarets materiel var mere nedslidt end forventet, og at der er problemer med at rekruttere og fastholde personale. 

Som led i kasseeftersynet vil et eksternt ekspertudvalg vil blive nedsat, efter forsvarsforliget er indgået. Udvalget skal løbende komme med anbefalinger til regeringen. 

Samtidig er der brug for langt bedre styring af Forsvarets økonomi.

"Fremtidige forsvarsministre bør have et langt skarpere fokus på at styre økonomien," fastslår Troels Lund Poulsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Troels Lund Poulsen

Vicestatsminister, forsvarsminister, partiformand, MF (V)
Student (Tørring Amtsgymnasium 1995)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024