USA's svar på Danida involveret i hjælp til Grønland

STØTTE: Amerikansk millionstøtte til Grønland er tæt koordineret med den danske regering og skal sikre grønlænderne den velstand, de ønsker, understreger USA's ambassadør. USA's udviklingsbistandsmyndighed er involveret.

USA's ambassadør Carla Sands på Christiansborg.
USA's ambassadør Carla Sands på Christiansborg.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Den amerikanske regering har besluttet at tildele 12,1 millioner dollar, svarende til cirka 83 millioner danske kroner, til civile projekter i Grønland.

USA's ambassadør i Danmark, Carla Sands, annoncerede i en kronik i Altinget mandag, at ”en pakke med substantiel økonomisk støtte” var på vej til Grønland fra USA. Torsdag løftede ambassadøren så sløret for nogle af detaljerne i hjælpepakken.

Ifølge ambassadøren yder USA støtten til Grønland for grønlændernes skyld.

”Vi er interesserede i, at grønlænderne får den velstand, som de søger,” siger Carla Sands og peger på en række områder, hvor Grønland kan drage nytte af USA's erfaringer.

Vi er interesserede i, at grønlænderne får den velstand, som de søger.

Carla Sands
USA's ambassadør til Danmark

”USA har haft vores nationale parker i mere end hundrede år, så vi har masser af erfaring med bæredygtig turisme. Det samme gælder inden for mineindustri samt olie- og gasudvinding,” pointerer Carla Sands, der også gerne vil gøre grønlænderne bedre til at tale engelsk.

Smuk oplevelse
Politikere fra begge sider af folketingssalen har skarpt kritiseret, at USA ikke har orienteret Danmark om planerne om en hjælpepakke til Grønland. Pakken er et resultat af flere års målrettet amerikansk arbejde med at opbygge relationer i Grønland. Det er sket i tæt koordination med den danske regering i København, forsikrer ambassadøren over for Altinget:

”Vi arbejder sammen med den danske regering i det her. Vi har konsulteret (den danske regering, red.) på enhver tænkelig måde. Det har været en smuk oplevelse og betagende, hvor hurtigt vi har kunnet genetablere dette forhold,” siger Carla Sands, der har været USA's ambassadør til Danmark i godt to år.

Læs også

Fjerne egne af verden
Flere forskellige amerikanske myndigheder er involveret i projektet med økonomisk støtte til Grønland. En af dem er U.S. Agency for International Development (USAID). USA's pendant til Danida yder udviklingsbistand til lande i blandt andet Afrika, Latinamerika og Asien samt Østeuropa og en række tidligere Sovjetrepublikker.

”USAID har erfaring med at arbejde i fjerne egne af verden og kigge på økonomiske vækstmuligheder for sådanne steder. Så vi er meget glade for, at der er bevilliget penge til USAID til de formål,” understreger Sung Choi, der er den amerikanske ambassades særlige udsending til Grønland og udset til at skulle lede det konsulat, som USA i løbet af sommeren åbner i Grønlands hovedstad, Nuuk.

Før USA løftede sløret for de konkrete planer om at USAID er involveret, trak Dansk Folkeparti netop paralleller til udviklingsbistand.

”Når man normalt tilbyder den slags substantielle økonomisk løft, så foregår det til ulande. Derfor er den slags tilbud en fornærmelse over for Grønland og over for rigsfællesskabet,” sagde Søren Espersen, der er grønlandsordfører for Dansk Folkeparti, onsdag til Altinget.

Kostede landskassen dyrt
Den såkaldte servicekontrakt, der omhandler den civile drift af den amerikanske militærbase Thule Air Base til en værdi af flere hundrede millioner kroner, blev i 2014 givet til et amerikansk selskabs danske datterselskab, efter at et grønlandsk selskab havde haft aftalen i flere årtier. Et træk, der betød, at den grønlandske landskasse mistede indtægter for mere end 200 millioner kroner om året.

Grønland skal dog ikke forvente, at støtten på omkring 83 millioner kroner vil blive fulgt op af, at USA frivilligt vil give kontrakten på den civile drift af Thule Air Base tilbage til et grønlandsk selskab og på den måde yderligere hjælpe Grønland økonomisk. For den aktuelle hjælpepakke er noget helt andet, mener Sung Choi.

”Vi er fuldt ud opmærksomme på bekymringerne relateret til Thule Air Base. Men jeg vil sige, at disse initiativer skal ses i et andet perspektiv. De er fokuseret på områder, som Grønland ønsker at udvikle, og hvor vi mener, at vi kan skabe merværdi,” forklarer Sung Choi.

Støtten til civile projekter er heller ikke ensbetydende med, at USA nu også vil finde penge til at bidrage til oprydningen efter gamle amerikanske militærbaser i Grønland. Et igangværende og omfattende projekt, der forventes at løbe op i flere hundrede millioner kroner, og som Danmark lige nu er alene om at betale for.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carla Sands

Fhv. ambassadør, Den amerikanske ambassade i Danmark

0:000:00