Fra Bornholm til Skagen: Ti tips til ferien i Danmark

KLUMME: Sommer er tid uden politik - men hvor går ferien hen? Altingets udgiver Rasmus Nielsen anbefaler steder og kunst i Skagen og på Bornholm, inden borgmestrene snart duellerer igen.

Krøyers portræt af hustruen Marie præger elskovsreden i Skagen, der måske er den eneste statsfinansierede af slagsen.
Krøyers portræt af hustruen Marie præger elskovsreden i Skagen, der måske er den eneste statsfinansierede af slagsen.Foto: Rasmus Nielsen/Altinget.dk
Rasmus Nielsen

SKAGEN: VED EFTERÅRETS kommunalvalg vil vælgerne ikke kun stemme partipolitisk. Men også efter hvad de mener, tjener kommunen bedst. Deraf begrebet bykonger. Uanset partibogstav er der nogen, der blænder igennem og kan medvirke til, ja til hvad? Hvem ønsker ikke flere arbejdspladser til alle, flere faciliteter, gode skoler, socialt sikkerhedsnet, forebyggelsesindsats, god borgerbetjening, rent på velfungerende gader og velplejet natur? Uanset ideologisk sympati?

Helt som de senere år er det politiske Danmark gået død, mens der ferieres og lades op til sommergruppemødernes markeringer, der hurtigt går over i den kommunale valgkamp.

Så ... ferie. Nogle tager sydpå til den sikre varme, men jeg har altid foretrukket Danmarks kyster og de lyse nætter. Skagen og Bornholm. To kommuner, der i udstrækning og befolkningstal er nogenlunde ens med Frederikshavns Kommune som storebror. Begge socialdemokratisk ledet. Begge kystkommuner, der i mange år har levet med havet, også da fiskeriet fra slutningen af 80erne var ved at trække bundproppen helt ud af samfundene.

Birgit S. Hansen på Danmarks top siger om ferievaner i Altingets aktuelle serie "Borgmesterens sommerferie":

"Når jeg er mest i Danmark, er det fordi jeg simpelthen elsker min egen kommune med natur, handel, musik og koncerter, vores havne, camping, lækker mad og mange glade mennesker, som jeg kender, og som lige vil sige en ting eller to til borgmesteren, når hun sådan optræder i det fri i campinghabit. Når vejret er godt, er alt godt i Danmark, så hvorfor rejse for meget væk?"

HEROPPE HAR DE på Skagens Museer fundet Anna Anchers halssmykke, naturligvis et anker, hun fik af sin mand, bornholmeren Michael Ancher, og som ses på mange malerier. Det er ret sjovt. Det velbesøgte og veloplagt kuraterede og præsenterede sted får for tiden kun 1,7 mio. kr. i statsstøtte.

Arken ved København med ca. samme besøgstal får 33 mio. Hvis vendelboerne råber københavneri, sker der nok noget. Nu vil kulturministeren i hvert fald se på museernes indbyrdes forhold.

Krøyer er jo det internationale navn, og Naturstyrelsen Vendsyssel har i godt tyve år resideret med computerskærme og ringbind i hans gamle sommerhus -  diskret placeret inde i den lille skov i kanten af Skagen. Statens repræsentant fortæller hver onsdag mange fremmødte om, hvordan Marie Krøyer havde en udendørs stige sat op til gæsteværelset på førstesal, så den svenske elsker Hugo Alfvén let kunne komme til. En plakat med den første mands portræt placeret på gulvet i det nøgne, sjælfulde rum vidner om den historie, Bille August har vakt til live på filmens lærred. Rundviseren fremhæver til publikums moro, at stedet vel nok rummer den eneste elskovsrede, staten finansierer.

Bl.a. Realdania og Norden-fonden har været med til næsten umærkeligt at restaurere det grå fyr på vejen til Grenens spids, hvor Center for trækfugle kan opleves, hvis man da ikke vil træde de 210 trin op til fyrets top - trinene er meget brugervenligt markeret med tal, så man skridt for skridt, pulsslag for pulsslag kan tælle ned. Sammen med det langt større, genåbnede Vadehavscenter i det sydvestjyske giver det voksne og deres børn mulighed for at forstå de særegne fulgetræk.

MICHAEL ANCHER REJSTE fra Bornholm og mødte på Brøndums Gæstgiveri i Skagen sin udkårne. Sammenligner man de to turistmagneter, bærer Skagen præg af flere tilbud og mere kvalitet. Der virker rigere heroppe. Der er heller ikke så langt dertil for de rige jyder og nordmænd. Lad os - om ikke andet for min egen skyld - tage en dyst på malere, ranglistet ganske subjektivt:

1. P. S. Krøyer (Skagen)

2. Edvard Weie (Bornholm)

3. Anna Ancher (Skagen)

4. Oluf Høst (Bornholm)

5. Karl Isakson (Bornholm)

6. Laurits Tuxen (Skagen primært)

7. Michael Ancher (Skagen)

8. Holger Drachmann (Skagen primært)

9. Olaf Rude (Bornholm)

10. Niels Lergaard (Bornholm)

Giver vi ti point til nr. ét på hitlisten og ét point til nummer ti, vinder Skagen med 30 point over bornholmernes 25. Hvert års gensyn giver hver kunstelsker anledning til at flytte rundt på hitlisten. Michael Ancher står i skyggen af Krøyer og sin Anna, mens Drachmann, der virkelig kunne aflure det vilde hav i alle sine farver, som maler står i skyggen af sin egen, elskede digtning.


FOTO: Marie Krøyers dør op til gæsteværelset. I dag mangler trappen, så pas på!

MEN PÅ BORNHOLM arbejder de så - fra et lavt udgangspunkt - nu ihærdigt på at komme fremad. Og det handler om langt mere end det succesrige folkemøde og de mange, nye kulinariske tilbud. Duoen, borgmester Winni Grosbøll (S) og hendes erfarne kommunaldirektør Peter Loft, mangeårig figur på Slotsholmens ædlere gulve, ønsker at tiltrække flere til Østersøens højdedrag. For første gang i en snes år er befolkningstallet ikke dalende, men svagt stigende. Det siger jo alt om jobtro og udsigten for boligmarkedet. Duoen er hjulpet af kraftigt faldende færgepriser, fremmet af både statstilskud og den frie konkurrence, hvor Molslinjen står klar til at tage over.

Selv om Bornholm ikke har et internationalt navn i gul førertrøje som P. S. Krøyer, har den såkaldte Bornholmerskole stadigt bedre rammer på Bornholms Kunstmuseum, der siden starten af 90erne - trods arg lokal modstand - bliver bygget op på den nordøstlige klippekyst. Der er skaffet fondsmidler til en ny fløj for bl.a. en fast udstilling om al kunsts moder, lyset. Men se om ikke der nu igen er modstand. Byggeri skader naturen, lyder det. Jamen, der er al for meget natur og al for lidt vækst på Bornholm. Hvad med at få revet de grimmeste og forfaldne, tomme huse ned først? Det vil klæde naturen langt mere, hvis det endelig er det.

Jo, hver kommune og borgmesterkandidat får nok at føre valgkamp på efter sommerpausen. Og de siddende borgmestre har altid et forspring, der øger deres chancer.

Imens må vi ferierende glæde os over alle de tilbud, nye som gamle, der møder os i sommerlandet. Hvad enten de er skabt af staten, kommunen, fonde eller på rent privat initiativ. Eller måske allerbedst og sikrest: I forening. Fortsat god sommer.


FOTO: Rød aften - den kunne Oluf Høst male fra Gudhjem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgit S. Hansen

Borgmester (S), Frederikshavn Kommune, formand, KL's Klima- og Miljøudvalg, næstformand, Business Region North Denmark
sygeplejerske (Århus Kommunehospitals Sygeplejeskole 1992)

Peter Loft

Advokat, fhv. departementschef, Skatteministeriet, fhv. folketingskandidat (LA)
cand.jur. (Københavns Uni. 1980)

Winni Grosbøll

Direktør, Friluftsrådet, formand, Hjem til Alle alliancen
cand.mag. i historie og samfundsfag (Københavns Uni. 2004)

0:000:00