Boligpriser bliver frit tilgængelige

BOLIGHANDEL: Fra nytår får alle danskere kvit og frit adgang til salgspriserne på alle boliger i hele landet. Men der vil fortsat mangle fuld gennemsigtighed om boligernes liggetider, lyder kritikken fra S.
Der bør også være fuld åbenhed om liggetiderne, hvis boligmarkedet for alvor skal være gennemsigtigt, mener Socialdemokraterne.
Der bør også være fuld åbenhed om liggetiderne, hvis boligmarkedet for alvor skal være gennemsigtigt, mener Socialdemokraterne. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Regeringen bør også skære igennem med hensyn til liggetiderne. Det vil give køberne de bedste forudsætninger for at vurdere omsætteligheden af en bolig, inden de binder sig til et 30-årigt lån.

Orla Hav
Erhvervsordfører (S)
Gennemsigtigheden på boligmarkedet bliver væsentligt forbedret efter nytår. Hidtil har købere og sælgere på boligmarkedet kun haft fuld adgang til udbudspriserne, altså hvilken pris andre huse er sat til salg for.

Men fra årsskiftet kan alle få fri og gratis adgang til de faktiske salgspriser på alle boliger og erhvervsejendomme i hele landet.

Regeringen har dermed trodset ejendomsmæglernes modstand.

"Faktiske salgspriser er et godt redskab til at skabe mere gennemsigtighed omkring bolighandel. Af samme grund har Erhvervs- og Byggestyrelsen og SKAT nu aftalt, at salgspriserne bliver offentligt tilgængelige fra årsskiftet," siger økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K).

Priserne bliver tilgængelige på den offentlige hjemmeside OIS.dk, som hidtil kun har solgt dataene videre i varierende omfang til kommercielle bolighjemmesider som boligportalen.dk og boliga.dk.

Stort skridt for gennemsigtigheden
Lektor i boligøkonomi ved CBS Jens Lunde kalder tiltaget for et stort skridt for gennemsigtigheden på boligmarkedet.

"Vi får mere skarpe priser. Det vil blive sværere for sælgerne at sætte en pris, der afviger fra markedet. Og ejendomsmæglerne kan ikke lokke sælgere med en kunstig højt vurderet pris," siger Jens Lunde til Politiken.

Også Socialdemokraterne bifalder regeringens nye kurs. En statslig hjemmeside med faktiske salgspriser og liggetider var en del af det forslag til en såkaldt bankpakke 3, som partiet præsenterede lige før sommerferien.

"Det modtager vi med åbne arme, og så glemmer vi, at ministeren dengang slog syv kors for sig og kaldte vores forslag for nordkoreanske tilstande," siger erhvervsordfører Orla Hav.

Gennemsigtighed om liggetider mangler fortsat
Til gengæld kritiserer han regeringen for at mangle mod til at tage skridtet fuldt ud og også sikre fuld gennemsigtighed om boligernes liggetider. Altså hvor lang tid en bolig har været til salg.

I øjeblikket giver diverse boligsider ikke et korrekt billede af liggetiderne, da ejendomsmæglerne eksempelvis ved et mæglerskifte nulstiller liggetiden.

"Vi mener, at regeringen også bør skære igennem med hensyn til liggetiderne. Det vil give køberne de bedste forudsætninger for at vurdere omsætteligheden af en bolig, inden de binder sig til et 30-årigt lån," siger Orla Hav.

Lene E. har ikke taget stilling
Økonomi- og erhvervsminister Lene Espersen (K) har ikke taget stilling til spørgsmålet om liggetiderne endnu.

Men hun har tidligere på året bedt Erhvervs- og Byggestyrelsen drøfte spørgsmålet om at synliggøre liggetider og prisnedslag med Forbrugerrådet og Dansk Ejendomsmæglerforening.

Ejendomsmæglere: Liggetider ikke relevante
Men ejendomsmæglerne er bestemt ikke tilhængere af fuld åbenhed om liggetiderne. Og de har også betænkeligheder ved, at regeringen nu vil skabe fuld offentlighed om salgspriserne.

"Vi mener ikke, at liggetiderne er så relevante i forhold til gennemsigtigheden på boligmarkedet. En kort liggetid behøver ikke være udtryk for en attraktiv bolig, men kan lige så godt være et udtryk for, at den er solgt for billigt. På den måde kan en ejendomsmægler blive belønnet for at være en dårlig repræsentant for sin kunde, og det kan ikke være meningen," siger Steen Winther-Petersen, der er formand for Dansk Ejendomsmæglerforening.

Han er som udgangspunkt positiv over for mere åbenhed i markedet. Men har også forbehold over for, at der nu bliver åbnet op for den frie adgang til de faktiske salgspriser.

Risiko for aktieboligmarked
"Hidtil har nogle købere og sælgere foretrukket ikke at få offentliggjort salgsprisen. Det har især været gældende for erhvervslivet, men også mange private borgere mener, at den oplysning ikke vedkommer andre. Det er et spørgsmål om en overtrædelse af privatlivets fred," siger Steen Winther-Petersen.

Han mener desuden, at der er en risiko for, at boligmarkedet med fuld åbenhed om salgspriserne bliver endnu mere prisfølsomt og kan blive udsat for de samme luner som aktiemarkederne.

"Det kan ende med noget, der nærmer sig et aktiemarked. Det kan få en selvforstærkende virkning, at priserne offentliggøres, så udsvingene bliver endnu kraftigere, når det går op og ned. Især når priserne går op, vil folk risikere at træffe forhastede beslutninger, når de ser, at et andet hus på vejen netop er solgt til en høj pris," siger Steen Winther-Petersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lene Espersen

Fhv. direktør, Danske Arkitektvirksomheder, bestyrelsesformand, Green Hub Denmark, bestyrelsesmedlem, M. Goldschmidt Holding, DSB, Green Building Council Denmark/rådet for bæredygtigt byggeri, Comundo, KV Fonden
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990)

Orla Hav

Fhv. MF (S)
lærer (Aalborg Seminarium 1976)

Steen Winther-Petersen

Fhv. bestyrelsesformand, Køge Kyst, fhv. formand, Dansk Ejendomsmæglerforening
ejendomsmægler (1978), valuar (1980), amerikansk ejendomsmæglerprøve (1996), engelsk ejendomsmæglerprøve (2001)









0:000:00