Tinglysning: Søgsmål mod staten rykker nærmere

TINGLYSNING: Med truslen om en retssag mod staten i baghovedet skal den nye justitsminister Lars Barfoed (K) i næste uge mødes med Danske Boligadvokater. Disse ønsker en politisk løsning, så de ramte boligejere kan få erstatning uden en årelang retssag.
Problemerne med den digitale tinglysning har ikke været befordrende for det i forvejen stærkt pressede boligmarked.
Problemerne med den digitale tinglysning har ikke været befordrende for det i forvejen stærkt pressede boligmarked. Foto: Colourbox.dk
Jørgen Skadhede

Så længe der er fremdrift i sagen, vil vi ikke ødelægge en god dialog med en stævning. Men hvis det ikke munder ud i noget, så går vi videre med et sagsanlæg.

Henrik Høpner
Formand for Danske Boligadvokater
Fakta
Sagen kort

Digital tinglysning blev efter flere forsinkelser indført 8. september 2009.

Problemerne hobede sig hurtigt op med sager, der alligevel skulle klares manuelt.

Tusindvis af borgere og virksomheder har ventet i månedsvis på at få tinglyst en ejendomshandel.

Det har kostet køberne dyrt i form af højere renter til mellemfinansiering gennem et banklån, fordi realkreditlånet ikke kan træde i kraft, før tinglysninigen er faldet på plads.

For den enkelte huskøber kan de forhøjede renteudgifter løbe op i mange tusinde kroner.

Danske Boligadvokater vurderede i december 2009, at borgernes ekstra renteudgifter samlet set løber op i en halv milliard kroner om måneden.

Spørgsmålet om, hvorvidt de ramte boligejere kan få erstatning for deres tab som følge af kaoset i den digitale tinglysning, rykker nærmere et regulært showdown, hvor det bliver afgørende, hvem der blinker først.

Duellens kombattanter er den nye justitsminister Lars Barfoed (K) og foreningen Danske Boligadvokater, som truer med et gruppesøgsmål mod staten, så alle de ramte boligejere og virksomheder kan få en erstatning, der samlet set vil løbe op i flere milliarder kroner.

Konkret forslag i tasken
Samtidig med truslen om en retssag mod staten arbejder Danske Boligadvokater også på en politisk løsning, så en dyr og årelang retssag kan undgås.

I næste uge, nærmere bestemt den 10. marts, skal justitsminister Lars Barfoed mødes med repræsentanter for Danske Boligadvokater, som vil fremlægge et konkret politisk forslag til en løsning.

"Vi vil meget gerne medvirke til en politisk løsning. Vi har nogle konkrete tanker, som vi gerne vil dele med ministeren og andre relevante politikere," siger advokat Henrik Høpner, der er formand for Danske Boligadvokater.

Hvad er det for et forslag, som I har med i tasken?

"Vi forhandler ikke gennem pressen, men ved bordet med de relevante politikere."

Truer med retssag
Hvor lang er jeres tålmodighed i forhold til at opnå en politisk løsning?

"Så lang som det er nødvendigt. Så længe der er fremdrift i sagen, vil vi ikke ødelægge en god dialog med en stævning. Men hvis det ikke munder ud i noget, så går vi videre med et sagsanlæg," siger Henrik Høpner.

Allerede om mindre end 14 dage skal medlemmerne af Danske Boligadvokater på deres generalforsamling den 18. marts tage officielt stilling til, om de vil give bestyrelsen bemyndigelse til at føre en retssag mod staten.

"Vi synes, det er en uacceptabel måde at behandle boligejerne på. Og vores medlemmer har også lidt af det. Derfor kan vi ikke sidde med hænderne i skødet og se tingene gå i stykker hen over hovedet på os. Det tab, som det enkelte individ har lidt, er ikke velfærdstruende, og folk lægger ikke sag an for 20-30.000 kroner. Derfor føler vi, at vi har en forpligtelse til at få belyst tingene rigtigt," siger Henrik Høpner.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra justitsminister Lars Barfoed (K), men Justitsministeriet bekræfter, at der er arrangeret et møde med Danske Boligadvokater den 10. marts.

Undersøgelse fra Kammeradvokaten
Samtidig afventer både regeringen og oppositionen en undersøgelse fra statens egen advokat, Kammeradvokaten, som den tidligere justitsminister Brian Mikkelsen (K) har bestilt.

Kammeradvokaten skal give en juridisk vurdering af, om staten kan drages til ansvar for de tab, som boligejere, almene lejere og virksomheder har lidt.

Flere juridiske eksperter har dog givet udtryk for, at de tvivler på, at staten kan drages til ansvar i forhold til den nuværende lovgivning.

DF vil ikke love noget
Tidligere har både Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne tilkendegivet, at de ramte borgere skal have en form for godtgørelse eller erstatning under alle omstændigheder. Selv hvis det kræver lovgivning med tilbagevirkende kraft.

Den mulighed eksisterer fortsat, hvis Kammeradvokaten ikke finder, at staten kan drages til ansvar. Men Dansk Folkepartis retsordfører Peter Skaarup vil ikke love noget.

"Hvis det sker, så må vi diskutere politisk, hvad der kan gøres. Men lige nu står vi bedst som politikere ved at afvente Kammeradvokatens undersøgelse. Jeg kan ikke love, at vi vil bruge X antal milliarder på erstatninger. Men vi er nødt til at diskutere det, for det er et utroligt afgørende spørgsmål for mange mennesker, som har tabt mange penge på det her," siger Peter Skaarup.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lars Barfoed

Kandidat til Europa-Parlamentet (M), formand for Det Kongelige Teater, Foreningen Norden og Danmarks Underholdningsorkester, selvstændig med Lars Barfoed & Company,, næstformand, By & Havn
cand.jur. (Københavns Uni. 1981), CBS Executive Bestyrelsesuddannelse (2016), Harvard Kennedy School Executive Education (2017)

Peter Skaarup

MF (DD)
student (Aarhus Katedralskole 1982)









0:000:00