SF's superministerium møder kritik

RESSORT: SF's forslag om et erhvervs-, videnskabs- og innovationsministerium som alternativ til den nuværende ressortopdeling vækker ikke begejstring i uddannelsesverdenen, hvor ønsket i stedet er et fælles ministerium for alle videregående uddannelser.
Marie Dissing Sandahl
I SF's gruppenæstformand Astrid Krags skitse til en mulig opdeling af ministerierne efter et valg, foreslår hun et erhvervs-, videnskabs- og innovationsministerium, som Altinget.dk tidligere har beskrevet (se link). Men den idé falder ikke i god jord alle steder.

"Det er en dårlig ide, for det giver rigtig god mening, at Videnskabsministeriet og Undervisningsministeriet igen er sammen, så vi kan få et samlet ministerium for de videregående uddannelser," siger Enhedslistens uddannelsesordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Astrid Krags opdeling ligger blandt andet ikke i tråd med tanken bag professionsbachelor-uddannelsen, forklarer hun, for der er tanken, at de studerende fleksibelt kan manøvrere mellem de forskellige videregående uddannelser. På samme måde er målet, at professionshøjskolerne og universiteterne i højere grad skal samarbejde om forskningen, understreger ordføreren. En tankegang, som uddannelsesordfører Christine Antorini (S) også tidligere har slået på tromme for (se link).

Johanne Schmidt-Nielsen bider især mærke i, at SF's skitse-forslag kobler "erhverv" sammen med "videnskab".

"Det er afgørende at holde fast i, at uddannelse og forskning også har andre formål end at servicere erhvervslivet. Og man kan frygte, at de andre formål bliver glemt, hvis man ligger forskningen sammen med erhvervsministeriet," siger hun.

Usædvanlig konstruktion
Også på professionshøjskolerne bliver den alternative opdeling mødt med skepsis, for der bliver ikke ændret ved de nuværende problemer med ressortfordelingen, mener Laust Joen Jakobsen, som både er rektor for Professionshøjskolen UCC og formand for Professionshøjskolernes Rektorkollegium.

Fakta
Astrid Krags forslag
Her følger det samlede forslag til en ny ressortfordeling fra næstformand i SF's folketingsgruppe Astrid Krag.
  1. Statsministerium
  2. Finansministerium
  3. Erhvervs-, Videnskabs og Innovationsministerium
  4. Skatteministerium
  5. Beskæftigelsesministerium
  6. Kulturministerium
  7. Indenrigs- og Sundhedsministerium (inkl. folkekirken og trossamfund)
  8. Transportministerium
  9. Justitsministerium
  10. Integrations- og Ligestillingsministerium
  11. Miljø- og Klimaministerium
  12. Forsvarsministerium
  13. Undervisningsministerium
  14. Landbrugs-, Fødevare og Fiskeriministerium
  15. Socialministerium
  16. By- og Boligministerium
  17. Udenrigsministerium (med udviklingsminister)

Kilde: Magasinet Vision

Han kalder opdelingen af de videregående uddannelser en "usædvanlig konstruktion" og påpeger, at Danmark er alene med adskillelsen af videregående uddannelser. Og at den er uhensigtsmæssig.

"Vi er ret sikre på, at fordelingen af globaliseringsmidlerne ville se anderledes ud, hvis professionshøjskolerne lå i samme ministerium som universitetsuddannelserne. Det er ikke fordi, jeg har mistro til politikerne, men når de samme ressourcer skal fordeles mellem to ministre, så er faren for, at der opstår interessekonflikter, jo overhængende," siger han.

Ifølge rektorformanden giver det mere mening, at de videregående uddannelser er under samme ministerium, og han foreslår desuden at oprettet et "børneministerium", hvor ungdomsuddannelserne og folkeskolen skal høre under.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Johanne Schmidt-Nielsen

Generalsekretær, Red Barnet
ba.scient.soc. (Roskilde Uni 2007)

Laust Joen Jakobsen

Fhv. programleder, Københavns Professionshøjskole , fhv. rektor, Professionshøjskolen UCC
lærer (Emdrupborg Statsseminarium. 1974), MPA (Handelshøjskolen i København. 1996)









0:000:00